pershing1899op.pl 14.09.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Witam serdecznie Mam pewien problem z kominem systemowym. Konin jest wymurowany na kilka metrów A między 3 a 4 pustakiem jest pęknięcie poziome na spoinie. Gdy opre się mocno o komin to się lekko rusza. Mam wrażenie że od tego 4 pustaka komin leży nie sklejony. Jakby się 3 chłopa zaparło to by komin od tego 3 pustaka upadł. Czy jedyne wyjście to rozebrać konin i robić na nowo czy jest inny sposób na naprawę? Czy otynkowanie komina coś pomoże?Z góry dziękuję za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.09.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Rozbierać może nie trzeba, ale trzeba go skleić i ustabilizować. Pokaż foty i powiedz jak jest przymocowany do więźby dachowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 14.09.2020 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2020 Jeszcze nie jest przymocowany bo więźby nie ma. Na razie to sobie stoi luźno. Budowa domu jest w trakcie, boję się że silny wiatr Może go powalic. Jak go skleić? Jak będę na budowie to zrobię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 15.09.2020 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 To jest komin wentylacyjny 4 kanałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 To jest komin wentylacyjny 4 kanałowy. No to sytuacja prosta - rozbierz i zamontuj rekuperację. Wentylacja mechaniczna to nie tylko komfort (tak dużo/tak mało, ciepłego, przefiltrowanego powietrza ile zechcesz i kiedy zechcesz) ale też oszczędność. WG się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2020 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 (edytowane) Na jakiej podstawie to twierdzisz? https://forum.muratordom.pl/entry.php?132520-Czy-WM-si%C4%99-op%C5%82aca https://forum.muratordom.pl/entry.php?132531-Zalety-wentylacji-mechanicznej Podejrzewam, że gdyby autor tematu chciał zamontować reku to by to zrobił Tak, pisał o tym, że WG jest tańsza. W instalacji owszem. Ale biednych nie stać na tanie rzeczy. Pogląd na buty Vimesa znasz? Weźmy na przykład buty. Vimes zarabiał trzydzieści osiem dolarów miesięcznie, nie licząc dodatków. Porządna para skórzanych butów kosztowała pięćdziesiąt dolarów. Ale para butów, na jaką mógł sobie pozwolić - całkiem przyzwoita na jeden czy dwa sezony, bo potem zupełnie przetarła się tektura, przeciekająca jak demony, to koszt około dziesięciu dolarów. Takie właśnie buty zawsze kupował Vimes i nosił je, aż podeszwy były tak cienkie, że w mgliste noce po kamieniach bruku poznawał, gdzie w Ankh-Morpork się znajduje. Jednak dobre buty wytrzymywały lata, długie lata. Bogatego stać na wydanie pięćdziesięciu dolarów na parę butów, w których po dziesięciu latach wciąż będzie miał suche nogi. Tymczasem biedak, którego stać tylko na tanie buty, wyda w tym czasie sto dolarów -a nogi i tak stale będzie miał przemoczone. To właśnie kapitan Vimes nazywał obuwniczą teorią niesprawiedliwości społecznej. Edytowane 15 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.09.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 No to sytuacja prosta - rozbierz i zamontuj rekuperację. Wentylacja mechaniczna to nie tylko komfort (tak dużo/tak mało, ciepłego, przefiltrowanego powietrza ile zechcesz i kiedy zechcesz) ale też oszczędność. WG się nie opłaca. No co ty gadasz ... Przecież WM to zło. Lepsza jest WG a tak naprawdę żadnej wentylacji , bo przecież nie po to ludzie płaca mnóstwo kasy za szczelne piękne okna aby potem je dziurawić (nawiewniki). Więc mają pseudo wentylację która nie działa , bo nie ma prawa (jak nie ma nawiewu , to nie ma wywiewu więc wtedy nie ma żadnej wentylacji) i siedzą sobie w smrodku , dbając o grzyby , pleśń , bakterię i dbając o to aby w przyszłosci ich i ich rodzina miała alergię i astmę Dodatkowy "plus" braku wentylacji to niższe koszty ogrzewania , bo nie ma "strat" na wentylację ... Więc same "plusy" , więc nie zachęcaj .. PS. Oczywiście to żart. W nowym nowoczesnym , energooszczędnym domu montaż WG to zwykła głupota i rozrzutność. Poprawnie działająca WG zużywa dużo dużo dużo więcej energii (ciepła) (nawet go około 90%) niż nowoczesna wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 16.09.2020 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Zdecydowałem się na wg i taka też wentylacja będzie. Ja chyba żyje w zasciankowej Wielkopolsce bo z kim nie rozmawiam to wszyscy robią WG w nowych domach. Jak robiłem adaptację projektu to tylko słyszałem od architekta że ktoś tam będzie miał wm. Na forum większość osób to czytelnicy muratora więc jest lobby na wm. A życie jest życiem. Ciekaw jestem statystycznie ile procent w nowych domach ma wm. To tak samo jak z silką, na forum wszyscy prawie mają A w rzeczywistości BK bije na głowę i to jest najbardziej popularny materiał na budowę w MOJEJ okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 16.09.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 W wielkopolsce też instalują wentylację mechaniczną w domach z silki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 16.09.2020 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Jesteś jeden z nielicznych, choć pewnie na tym forum w większości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 16.09.2020 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Cytat z jednej ze strop producentów."Rokrocznie w Polsce buduje się i oddaje do użytkowania od 70 do 110 tysięcy domów. Tylko 6-8% z nich posiada rekuperację" Tak jak myślałem, w Polsce mało kto decyduje się na reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.09.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Cytat z jednej ze strop producentów. "Rokrocznie w Polsce buduje się i oddaje do użytkowania od 70 do 110 tysięcy domów. Tylko 6-8% z nich posiada rekuperację" Tak jak myślałem, w Polsce mało kto decyduje się na reku. To tylko dowodzi faktu, że tylko nieliczni inwestorzy umieją czytać, myśleć i liczyć. A poza tym jak ktoś woli jeździć furmanką zamiast autem to jego wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Tak jak myślałem, w Polsce mało kto decyduje się na reku. Podziel jeszcze na te, które budują deweloperzy i nie interesuje ich koszt utrzymania ani komfort i te, które inwestorzy budują dla siebie. Do tego zaraz to będzie standard przez WT 2021 i jak ludzie poznają, jaki komfort daje WM to domy bez niej stracą na wartości i będą trudniej sprzedawalne. Dla nie WM to było podstawowe założenie - w żadnym mieszkaniu WG nie działała tak, jakbym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 16.09.2020 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Jesteś jeden z nielicznych, choć pewnie na tym forum w większości Tu masz rację, w okolicy cały czas rządzą WG i "nowoczesne" kotły na węgiel:bash:. Mam kilkoro znajomych, którzy zamontowali WM i nikt z nich nie narzeka. Z drugiej strony znam też takich, którzy żałują, że nie zamontowali, m.in. mój brat, który będzie dokładał w domu, który postawił 6lat temu... Ja polecam WM i nawet jeśli nie wierzysz użytkownikom to warto rozłożyć przewody i skrzynki, żeby w przyszłości uniknąć rycia w ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 16.09.2020 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Ale ja nie pisze, że wm jest zle A wg jest super. Tylko chodzi mi o statystyki na co decydują się inwestorzy w Polsce. Nigdy nawet nie byłem w takim domu, nikogo nie znam kto by miał, więc ciężko mi coś oceniać z czym nie miałem do czynienia. Ja zdecydowałem się na wg, jakoś będę musiał z tym żyć w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.09.2020 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 (edytowane) ...Nigdy nawet nie byłem w takim domu, nikogo nie znam kto by miał, więc ciężko mi coś oceniać z czym nie miałem do czynienia. I tu jest pies pogrzebany. Ja dopóki nie odwiedziłem znajomego, który ma WM, też nie rozumiałem po co komu takie "fanaberie". A teraz wchodząc do jakiegokolwiek domu od razu czuję czy ma WM czy nie. To po prostu "czuć". Ps. dopowiem tylko, że ja po pierwszej wizycie w domu z WM postanowiłem założyć ją u siebie, co wiązało się z małą demolką w domu, który nawet nie miał dwóch lat - ale było warto i nie wyobrażam sobie już mieszkać z WG. Wracając do wątku - likwiduj ten komin i zakładaj WM. Jestem pewien, że nie będziesz żałował - po prostu takie osoby nie istnieją Edytowane 16 Września 2020 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.09.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Ja chyba żyje w zasciankowej Wielkopolsce bo z kim nie rozmawiam to wszyscy robią WG w nowych domach. No masz...a ja mieszkam w Polsce C, w niewielkiej pipidówce pośród lubuskich lasów. O rekuperacji zacząłem myśleć, kiedy kupiłem projekt a w nim takowa była. Wlazłem więc tutaj, na forum i dzięki temu zamontowałem ją sobie sam. Przy okazji zainteresowałem się innym możliwościami ogrzewania oprócz gazu i mam PC PW jako pierwszy w miasteczku jeśli nie licząc jednego gościa, który ma gruntówkę. Na 6 domów, które powstały na jednym, podzielonym terenie, tylko jeden ma wentylację grawitacyjną. Gość, który wybudował się jako pierwszy i zafundował sobie "ekogroszek" po czterech sezonach grzewczych chce go wywalić i wstawić albo PC (jesli moja się sprawdzi) albo gaz jak u innych.Tak to jest jak się o czymś nie wie, nie widziało czy nie słyszało a jak się trafi na fachowców którzy powtarzają mantrę "po co to panu" to już kompletny klops. PS - u mnie króluje BK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 17.09.2020 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Wycena reku dla mojego domu 27-30 tyś. Faktycznie, wentylacja w cenie komina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 17.09.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Prawd jest taka, że wentylacja grawitacyjna kosztuje 3-4 tyś zł (połowa kominy, połowa wykończenie kominów), a reku ok 25.000zł.Roczny koszt pracy rekuperacji to 100W (przeciętna moc dwóch wentylatorów i sterownika) x 24 x 365 x 0,65gr/kWh=570 zł + filtry. Teraz wystarczy policzyć czy i po ilu latach reku się zwróci oraz czy jesteśmy w stanie tyle zapłacić za komfort stałej wymiany powietrza w domu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 17.09.2020 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Ja myślę, że gadanie o oszczędnościach wm to zwykły marketingowy bełkot. Raczej chodzi tutaj bardziej o komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts