koled 15.09.2020 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Dzień dobry, jestem właścicielem starego domu jednorodzinnego, którego status to samowola budowlana. Po latach niejasnej sytuacji postanowiłem zalegalizować budynek, ale przy okazji chciałbym dokonać zmian w konstrukcji (postawienie ścianki działowej + podniesienie i wymiana dachu). Czy ktoś z Państwa wie jak wygląda proces legalizacji połączony z rozbudową? Czy jest możliwe przeprowadzenie tego jednocześnie? Czy przy wykonywaniu projektu przez architekta można uwzględnić zmiany, które chcę poczynić? Jak to powinno wyglądać itd. Jeśli ktoś z Państwa posiada wiedzę w tym temacie to bardzo proszę, by się ze mną podzielił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.09.2020 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2020 Pytane jaki był zakres/na czym polega samowola budowlana? Czy obiekt nie dostanie rygoru rozbiórki? Jeśli nie (gdy nie jest sprzeczny z MPZP, a od tego momentu brałem udział w takich działaniach jako geodeta), to inwentaryzacja stanu istniejącego (budowlana i geodezyjna), mdcproj, projekt, PnB, budowa, protokoły, geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza, zgłoszenie zakończenia budowy, kontrola PINB, decyzja o dopuszczeniu do użytkowania (chyba) i już jesteś happy. Koszta nieznane (nie moja dziedzina to nie pytam), czas - grubo ponad rok. Tak w skrócie. Czy ktoś z Państwa wie jak wygląda proces legalizacji połączony z rozbudową?Czy jest możliwe przeprowadzenie tego jednocześnie? Drugie pytanie: na pewno NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koled 16.09.2020 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Dziękuję za odp. w moim temacie. Dom został postawiony ponad 40 lat temu przez znajomych budowlańców bez profesjonalnego projektu itd. Stan budynku został określony jako dobry i wszystko wskazuje na to, że rozbiórka mu nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.09.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Nie chodzi o to czy sie zawali, lecz czy budynek nie jest sprzeczny z zapisami MPZP. Np. kąt spadku połaci dachowej, odległości od granic, linia zabudowy, oczyszczalnia, ogrzewanie itp. Budynek będzie musiał spełniać warunki PBudowlanego po wchodzącej właśnie nowelizacji od września 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.09.2020 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Bertha - sprzed 40 lat chyba legalizacja podchodzi pod prawo budowlane z 1974 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koled 16.09.2020 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Jest tak jak napisał Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.09.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Bertha - sprzed 40 lat chyba legalizacja podchodzi pod prawo budowlane z 1974 roku. Aaaa, to już siedzę cicho. W takie starocie nie byłem zamieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 16.09.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 o procedurze legalizacyjnej po zmianie Ustawy Prawo Budowlane ( obowiązuje od 19 września 2020 ) :https://symen24.pl/samowola-budowlana-uproszczona-legalizacja-od-2020-mozliwe-problemy-i-jak-to-zrobic/ jednym słowem : najpierw legalizacja , potem możliwy projekt przebudowy,rozbudowy, nadbudowy, ... zgodny z obowiązującymi przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts