Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa samowoli budowlanej

koled

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem właścicielem starego domu jednorodzinnego, którego status to samowola budowlana. Po latach niejasnej sytuacji postanowiłem zalegalizować budynek, ale przy okazji chciałbym dokonać zmian w konstrukcji (postawienie ścianki działowej + podniesienie i wymiana dachu).

Czy ktoś z Państwa wie jak wygląda proces legalizacji połączony z rozbudową?

Czy jest możliwe przeprowadzenie tego jednocześnie?

Czy przy wykonywaniu projektu przez architekta można uwzględnić zmiany, które chcę poczynić?

Jak to powinno wyglądać itd.

Jeśli ktoś z Państwa posiada wiedzę w tym temacie to bardzo proszę, by się ze mną podzielił :rolleyes:

Pytane jaki był zakres/na czym polega samowola budowlana? Czy obiekt nie dostanie rygoru rozbiórki? Jeśli nie (gdy nie jest sprzeczny z MPZP, a od tego momentu brałem udział w takich działaniach jako geodeta), to inwentaryzacja stanu istniejącego (budowlana i geodezyjna), mdcproj, projekt, PnB, budowa, protokoły, geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza, zgłoszenie zakończenia budowy, kontrola PINB, decyzja o dopuszczeniu do użytkowania (chyba) i już jesteś happy. Koszta nieznane (nie moja dziedzina to nie pytam), czas - grubo ponad rok. Tak w skrócie.

Czy ktoś z Państwa wie jak wygląda proces legalizacji połączony z rozbudową?

Czy jest możliwe przeprowadzenie tego jednocześnie?

Drugie pytanie: na pewno NIE.

o procedurze legalizacyjnej po zmianie Ustawy Prawo Budowlane ( obowiązuje od 19 września 2020 ) :

https://symen24.pl/samowola-budowlana-uproszczona-legalizacja-od-2020-mozliwe-problemy-i-jak-to-zrobic/

jednym słowem : najpierw legalizacja , potem możliwy projekt przebudowy,rozbudowy, nadbudowy, ... zgodny z obowiązującymi przepisami