Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry kupiłem stary dom z lat 60 bez dokumentów i prawdopodobnie w archiwum państwowym też nic nie ma co mogę z tym zrobić bo były właściciel nie posiadał żadnych dokumentów (projektu , pozwolenia na budowę, odbioru itp itd) z tego co wyczytałem w internecie to właściciele takich domów mieli obowiązek trzymania takich dokumentów do 5 lat gdzie mógłbym jeszcze szukać i co jeśli nic się nie znajdzie ? Dodam że jedyne co posiadam z dokumentów to mapa ewidencji gruntow,wypis z rejestru gruntów i dodam że działka ma założoną księgę wieczysta z informacją że są to tereny mieszkalne B

Pisze B- tereny mieszkalne a nic o zabudowie nie widziałem. Meldować się w domu można więc na pewno uiszczał podatki tylko dla świętego spokoju próbuje odnaleźć jakies dokumenty ale były właściciel jak ostatnio do niego dzwoniłem to sam probowal odnowić dokumentację ale nigdzie nic nie mieli nawet w archiwum.

nie mogą. Winę trzeba udowodnić. A dom jest w ewidencji.

Przecież dokumenty mógł ukraść złodziej, mogły się spalić, rozlecieć ze starości.

Niby trzeba mieć projekt, ale jak będzie kontrola, to po prostu zrobisz projekt inwentaryzacyjny.

Od 19 wrzesnia bedą ci prawdopodobnie mogli naskoczyć.

W sumie mam ostatnie pytanie bo piszecie że w kw jest wpisana nieruchomość a tam żadnej wzmianki nie widzę typu "nieruchomość zabudowana" lub jakis metraż wpisany budynek tylko B- tereny mieszkalne i numer to czy jest to jednoznaczne z jakąś nieruchomością ? Prawo jest takie zakręcone że idzie zwariować :) dziękuję jeszcze raz wszystkim za wyjaśnienie i zaangażowanie.

B - tereny zabudowy mieszkaniowej. Termin zapożyczony z Ewidencji Gruntów i Budynków. Wpis jest jednoznaczny. Dla budynków przemysłowych byłoby Ba, dla zabudowań rolniczych Br. Nie szukaj igły w stogu siana.

Na innym forum napisali mi że jest to księga wieczysta bez wpisanego budynku :/ dokładnie napiszę jak mam w ksiedze:

B-tereny mieszkalne

wnioski i podstawy wpisow w księdze wieczystej:

Wypis z rejestru gruntów wraz z wyrysem mapy ewidencji

Niestety nigdzie nie ma uwzględnione że teren jest zabudowany a przynajmniej ja tego nie widzę ale fakt na mapce jest to uwzględnione tylko że na drugim forum tłumaczyli że mapa to stan faktyczny a prawny może być zupełnie inny niestety...

doczytałam

"Zatem budynki, które znajdują się na działce będącej własnością i w których nie wyodrębniono lokali, stanowią część składową nieruchomości gruntowej i nie podlegają ujawnieniu w księdze wieczystej."

Nie podlega ujawnieniu w księdze wieczystej czyli nie mam jak udowodnić i inspekcja może się doczepić jak ktoś prześle donos...

doczytałam

"Zatem budynki, które znajdują się na działce będącej własnością i w których nie wyodrębniono lokali, stanowią część składową nieruchomości gruntowej i nie podlegają ujawnieniu w księdze wieczystej."

Zgadza się i nawet jakby ktoś chciał ujawnić w KW taki budynek bez wyodrębnionej własności to sąd wieczystoksięgowy odmówi takiego wpisu.