Kaizen 23.09.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 Jest zakaz rozsączania jakiejkolwiek cieczy do gruntu czy to ścieków czy wód opadowych. Nie widzę nigdzie zakazu rozsączania. Podałeś przykład artykułu i uchwały w zakresie odprowadzania wody z działki. A jak nie odprowadzam (zagospodarowuję na działce) to ten zakaz jest bezprzedmiotowy - a nawet w tej Krakowskiej uchwale masz zgodę, na odprowadzenie wody powierzchniowo poza swoją działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 23.09.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 (edytowane) Nie widzę nigdzie zakazu rozsączania. Podałeś przykład artykułu i uchwały w zakresie odprowadzania wody z działki. A jak nie odprowadzam (zagospodarowuję na działce) to ten zakaz jest bezprzedmiotowy - a nawet w tej Krakowskiej uchwale masz zgodę, na odprowadzenie wody powierzchniowo poza swoją działkę. To jak rozumieć ten nakaz? "nakazuje się ujmowanie wód opadowych i wód z drenażu w system kanalizacyjny i odprowadzenie ich do miejskiej sieci kanalizacyjnej, rowu lub cieku;" Czy jeżeli coś się nakazuje, to nie jest to obowiązkiem? Natomiast w stenogramach z dyskusji wiem jaki był kontekst tego zapisu, aby nie nawadniać naszej góry Rajsko, tylko ją odwodnić. Tak, jest zgoda, ale na odprowadzanie powierzchniowe, ale to chyba dotyczy działek płaskich, bo dla działek na zboczu jest ten powyższy nakaz (?) Gdzieś było albo w Planie albo w stenogramach, a na pewno powtórzył mi to geolog, że w tym celu należy utrzymywać powierzchniową szatę roślinną, aby nie dopuścić do penetracji wody w głąb gruntu. Odprowadzanie powierzchniowe to jest co innego niż rozsączanie pod ziemię. Edytowane 23 Września 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2020 To jak rozumieć ten nakaz? "nakazuje się ujmowanie wód opadowych i wód z drenażu w system kanalizacyjny i odprowadzenie ich do miejskiej sieci kanalizacyjnej, rowu lub cieku;" [...] Odprowadzanie powierzchniowe to jest co innego niż rozsączanie pod ziemię. To chyba oczywiste, że zatrzymywanie wody na działce to przeciwieństwo odprowadzania? Masz obowiązek zabetonować dzialkę, żeby przypadkiem deszczówka nie wsiąkła, skoro tak rozumiesz ten nakaz? Sam pisałeś, że to dotyczy: Wejdź na "Tekst ustaleń planu", odprowadzenie wód: § 8. ust.4 pkt. 3 a nie zatrzymywanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 24.09.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 To chyba oczywiste, że zatrzymywanie wody na działce to przeciwieństwo odprowadzania? Masz obowiązek zabetonować dzialkę, żeby przypadkiem deszczówka nie wsiąkła, skoro tak rozumiesz ten nakaz? Sam pisałeś, że to dotyczy: a nie zatrzymywanie. Ja tak rozumiem, że wodę z mojej działki - zarówno z wierzchu jak i z drenażu mam wyprowadzić poza swoją działkę. Racja, nie pisze tutaj wprost, że zabrania się wsączania. Ale co mi po takim wsączaniu jak tę wsączoną wodę mam obowiązek zdrenować poza działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Ale co mi po takim wsączaniu jak tę wsączoną wodę mam obowiązek zdrenować poza działkę? Z czego wynika obowiązek robienia drenażu? Dla mnie ten zapis określa, jak możesz odprowadzić wodę poza działkę. Nie zmusza do jej odprowadzania, jak chcesz ją zagospodarować na działce. Edytowane 24 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.09.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Z czego wynika obowiązek robienia drenażu? Z "nakazu (czyli ja rozumiem obowiązku?) ujęcia wody opadowej w system kanalizacyjny". Czy "nakaz" nie oznacza, że całą wodę opadową mam ująć w system kanalizacyjny, a nie zostawić samowolnie do wsiąknięcia? Nie mogę jej wypić, albo użyć do podlewania... Ja na przykład zrobiłem zbiornik retencyjny wody deszczowej, co jest niezgodne z tym obowiązkiem, bo wprawdzie ująłem ją "w system kanalizacyjny", ale nie odprowadziłem do rowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Z "nakazu (czyli ja rozumiem obowiązku?) ujęcia wody opadowej w system kanalizacyjny". Czy "nakaz" nie oznacza, że całą wodę opadową mam ująć w system kanalizacyjny, a nie zostawić samowolnie do wsiąknięcia? Nie mogę jej wypić, albo użyć do podlewania... Ja na przykład zrobiłem zbiornik retencyjny wody deszczowej, co jest niezgodne z tym obowiązkiem, bo wprawdzie ująłem ją "w system kanalizacyjny", ale nie odprowadziłem do rowu. I wlepiają kary jak woda wsiąknie w trawnik? Wyrywasz zdanie z kontekstu - a kontekst jest taki, że dotyczy wody odprowadzanej z działki i precyzuje, jak masz ją odprowadzać ale nie oznacza, że musisz odprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.09.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 IMHO istotniejsze jest co oznacza owo "ujmowanie wód " w tym zapisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek61 27.09.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Witam Kolegów z forum jako, że to mój pierwszy post.Jak zbiornik deszczówki zrobiony ze starego szamba o pojemności 10 m3 to wszystko OK. Jak wiadomo takie szamba nie były szczelne.Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.09.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Witam Kolegów z forum jako, że to mój pierwszy post. Jak zbiornik deszczówki zrobiony ze starego szamba o pojemności 10 m3 to wszystko OK. Jak wiadomo takie szamba nie były szczelne. Pozdrawiam Jacek Ty pytasz czy stwierdzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.09.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 ciekawą sprawą jest to, że w nowelizacji Ustawy Prawo Budowlane ( A.D.2020 ), jest wymieniony : - zbiornik bezodpływowy na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3 - instalacja zbiornikowa na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych; - staw i zbiornik wodny o powierzchni nieprzekraczającej 500 m2 i głębokości nieprzekraczającej 2 m od naturalnej powierzchni terenu, przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa, sytuowanych na obszarze Natura 2000; - szczelny zbiornik na gnojówkę lub gnojowicę ( przy obiektach gospodarczych związanych z produkcją rolną ... ) - zbiornik magazynowania gazu LNG - ... szereg innych zbiorników poza jednym : zbiornikiem na deszczówkę - tego BRAK w Ustawie, tak więc można na dobre " popłynąć " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 28.09.2020 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 ciekawą sprawą jest to, że w nowelizacji Ustawy Prawo Budowlane ( A.D.2020 ), jest wymieniony : - zbiornik bezodpływowy na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3 - instalacja zbiornikowa na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych; - staw i zbiornik wodny o powierzchni nieprzekraczającej 500 m2 i głębokości nieprzekraczającej 2 m od naturalnej powierzchni terenu, przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa, sytuowanych na obszarze Natura 2000; - szczelny zbiornik na gnojówkę lub gnojowicę ( przy obiektach gospodarczych związanych z produkcją rolną ... ) - zbiornik magazynowania gazu LNG - ... szereg innych zbiorników poza jednym : zbiornikiem na deszczówkę - tego BRAK w Ustawie, tak więc można na dobre " popłynąć " Tak jest. O zbiornikach na deszczówkę przepisy poprzednie jak i obecne milczą. Architekt mówił, że dawniej zwyczajowo podciągano zbiornik na deszczówkę pod wymagania dla szamba. Ale, od 2018 r. od kiedy wody deszczowe i opadowe (za wyjątkiem tych z dróg i parkingów) nie są już ściekiem w myśl Prawa Wodnego, to należałoby to podciągać pod instalacje drenażowe. Zresztą traktowanie wody deszczowej jak ściek na równi z szambem z kanalizacji było podłe i krzywdzące dla deszczówki. Po roku posiadania zbiornika na deszczówkę stwierdzam, że to jest praktycznie destylowana (duży opór elektryczny) woda z domieszką piachu, który bardzo łatwo wyłapać grubym filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.09.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 kiedyś trafiłem na wyrok Sądu, który podtrzymał koszt legalizacji samowoli budowlanej ( dot. zbiornika na deszczówkę + kanalizacji deszczowej budynek / zbiornik ) naliczając zgodnie z Prawem opłatę w wysokości : UWAGA : 125000,-zł !!! Dlatego napisałem, że uwaga ! : " można na dobre " popłynąć " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 28.09.2020 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Czytam, i aż włos się jeży. Czyli mogę przypuszczać, że do samego podlewania ogrodu, interes w postaci montażu zbiornika podziemnego jest zupełnie nieopłacalny.. ? I że tak naprawdę nie będzie miał wpływu na wysokość podatku " od deszczu" ? A mnie, nie ukrywam głównie o to teraz chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.09.2020 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ale skąd takie wnioski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts