Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie wieńca, słupów żelbetowych i nadproży od wewnątrz?

blitzkrieg

Recommended Posts

Czołem Murarze z Muratora,

Sytuacja ma się następująco od zewnątrz:

Styropian 031 20cm, beton komórkowy 24cm klasy 500, tynk gipsowy 1cm.

Pomysł: docieplić wieniec, słupy i nadproża od wewnątrz styropianem 2cm i ewentualnie inne miejsca, tam gdzie na termowizji wyjdą błędy w termoizolacji. Za, przeciw? Względnie płyty mineralne Multipor. Beton komórkowy jest jako takim izolatorem. Chciałbym, żeby elementy żelbetowe - z powodu ewentualnych niedoróbek przy ociepleniu - nie wyziębiały nadmiernie pomieszczeń.

mosty.jpg

Edytowane przez blitzkrieg

Analiza dla samego wieńca, słupów i nadproży? To jest niewielka powierzchnia. Sama analiza będzie droższa niż materiał zapewne :) Zapytam architekta. Zobaczymy jak wyceni. Co złego może się wydarzyć przy raptem załóżmy od 3 do 5 cm betonu komórkowego w postaci Multipor do wieńca? Przecież grubsza warstwa tynku ciepłochronnego pewnie dałaby podobny efekt w fizyce budynku.

mnie to wygląda na wymuszenie potwierdzenia tego, co sobie wymyśliłeś. nie ważne, ze jest złe, ważne aby przytaknąć.

Wszystko za, nic przeciw.

W którym miejscu? Pytam przecież o "za" i "przeciw". Konkretne przeciw z wyjaśnieniem najlepiej. Nie typu: nie buduje się różowych domów. Tylko: różowe domy łapią najgorsze promieniowanie UV i pękają na pół 13 dnia po wprowadzeniu. To już jakiś konkret. Concretus - twardy, mocny. A concrete to beton. I jesteśmy przy elementach żelbetowych.

W którym miejscu? Pytam przecież o "za" i "przeciw". Konkretne przeciw z wyjaśnieniem najlepiej. Nie typu: nie buduje się różowych domów. Tylko: różowe domy łapią najgorsze promieniowanie UV i pękają na pół 13 dnia po wprowadzeniu. To już jakiś konkret. Concretus - twardy, mocny. A concrete to beton. I jesteśmy przy elementach żelbetowych.

Musi Ci wystarczyc,mze od srodka sie nie ociepla. dlaczego? Zapraszam np. na PW wydział budownictwa

Musi Ci wystarczyc,mze od srodka sie nie ociepla. dlaczego? Zapraszam np. na PW wydział budownictwa

W wyjątkowych okolicznościach przecież można ocieplać od wewnątrz. Są poświęcone temu źródła książkowe i artykuły (budynki zabytkowe pod ochroną elewacji przez konserwatora zabytków). Pytam o swoje okoliczności. Nie chcesz pomóc, a może inaczej - nie wiesz jak ugryźć ten przypadek, to nie nabijaj sztucznie postów, liderze forum. Wydaję mi się mało prawdopodobne, żeby dodatkowe kilka cm betonu komórkowego, z którego skądinąd zbudowany jest mój budynek, miało zagrozić konstrukcji. Jednak nie jestem tutaj ekspertem, pytam ludzi (dlaczego tak a nie inaczej) z doświadczeniem na forum budowlanym, nie po to, żeby zapraszali mnie na studia. Odwrotną drogą wysyłam zaproszenie na kierunku z psychologii, bo widać, że lubisz się zabawić w eksperta bez dyplomu.

W wyjątkowych okolicznościach przecież można ocieplać od wewnątrz. Są poświęcone temu źródła książkowe i artykuły (budynki zabytkowe pod ochroną elewacji przez konserwatora zabytków). Pytam o swoje okoliczności. Nie chcesz pomóc, a może inaczej - nie wieszjak ugryźć ten przypadek, to nie nabijaj sztucznie postów liderze forum. Wydaję mi się mało prawdopodobne, żeby dodatkowe kilka cm betonu komórkowego, z którego skądinąd zbudowany jest mój budynek, miało zagrozić konstrukcji. Jednak nie jestem tutaj ekspertem, pytam ludzi z doświadczeniem na forum budowlanym, nie po to, żeby zapraszali mnie na studia. Odwrotną drogą wysyłam zaproszenie na kierunku z psychologii, bo widać, że lubisz się zabawić w eksperta bez dyplomu.

Tu nie chodzi o zagrożenie konstrukcji, ale rób co chcesz.

Chciałbym, żeby elementy żelbetowe - z powodu ewentualnych niedoróbek przy ociepleniu - nie wyziębiały nadmiernie pomieszczeń.

Nie ma sensu od wewnątrz - cokolwiek do wywalczenia jest od zewnątrz. Może w tym miejscu daj PIR?

Popatrz też na przekrój. Jak nie wysuniesz okna w warstwę ocieplenia to nadproże będzie miało do świata zewnętrznego ze 2-3cm. I od tego miejsca najkrótszą drogą do wnętrza to raptem odległość równa grubości profilu.

Ale wysunięcie kosztuje tyle, że nie ma sensu ekonomicznego.

Niektórzy obrabiają otwór okienny XPSem czy PIR - do uzgodnienia z monterami okien, jaką grubość zaakceptują nie pozbawiając Cię gwarancji.

Nie ma sensu od wewnątrz - cokolwiek do wywalczenia jest od zewnątrz. Może w tym miejscu daj PIR?

Popatrz też na przekrój. Jak nie wysuniesz okna w warstwę ocieplenia to nadproże będzie miało do świata zewnętrznego ze 2-3cm. I od tego miejsca najkrótszą drogą do wnętrza to raptem odległość równa grubości profilu.

Ale wysunięcie kosztuje tyle, że nie ma sensu ekonomicznego.

Niektórzy obrabiają otwór okienny XPSem czy PIR - do uzgodnienia z monterami okien, jaką grubość zaakceptują nie pozbawiając Cię gwarancji.

Dziękuję za uwagi.

Z drugiej strony.

Tu pomijam styropian zakładając, że totalnie popsułem ocieplenie zewnętrzne

Żelbet 24cm U= 3.21

Żelbet 24cm + 5cm Multipor U=0.69

Beton komórkowy klasy 500 24cm U=0.88

Beton komórkowy klasy 500 24cm + 5cm Multipor U=0.44

Gra niewarta świeczki? Mostki pozostają, ale mniejsze?

Mam jeszcze jedną opcje dla izolacji wieńca. I tak muszę wykonać sufit podwieszany, żeby przewody rekuperacji ukryć. Może po prostu tak go wysterować, żeby zasłaniał wieniec i dołożyć grubiej wełny właśnie przy wieńcu? Edytowane przez blitzkrieg