Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Północny wschód czy północny zachód?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z południowymi tarasami bywa tak że to patelnie na których nikt nie wytrzymuje i po zadaszeniu i zasłonięciu okien salony robią się takie jak sutereny jeżeli chodzi o doświetlenie. Jeżeli w salonie zorientowanym na południe, nie ogląda się telewizji i siedzi w okularach przeciwsłonecznych lub spawalniczych to czemu nie ma to sens, jednak klimat coraz bardziej się ociepla.

Ja mam taras i salon od południa. Żadnej patelni nie mam. W lato cały taras zacieniony, w salonie słońca jak na lekarstwo, w zasadzie tylko rano odrobinka. Od jesieni do wiosny mam coraz więcej słońca na tarasie i w salonie. Nawet już słońce zaczyna zaglądać do jadalni.. nie mam zadnych rolet i innych tego typu.

Z południowymi tarasami bywa tak że to patelnie na których nikt nie wytrzymuje i po zadaszeniu i zasłonięciu okien salony robią się takie jak sutereny jeżeli chodzi o doświetlenie. Jeżeli w salonie zorientowanym na południe, nie ogląda się telewizji i siedzi w okularach przeciwsłonecznych lub spawalniczych to czemu nie ma to sens, jednak klimat coraz bardziej się ociepla.

Przeciez latem, w najwieksze upaly slonce goruje wysoko. I w okna nie wpada., osobiscie bede mial taras na pld i druga czesc z jadalni na zachod.. troche nie rozumiem.. a co do raka.. tak tak, wszystko go powoduje.

Klimat nam się zmienił w ciągu ostatnich 15 lat i to nie koniec, przebywanie w lecie na słońcu jest szkodliwe i rakotwórcze

Dlatego nie pisałam o lecie a wiośnie i jesieni.

Na lato mam taras od północnego wschodu, od strony kuchni.

Nie bardzo też wiem, w jaki sposób latem miałoby Słońce zaglądać do południowego salonu, tak by trzeba było w nim siedzieć w okularach p.słonecznych? Jest wysoko i praktycznie nie wpada przez okno (nie mam okapu i słońce bezpośrednio świeci na jakieś 50 cm wgłąb pokoju. Starczy okap i nie świeciłoby wcale.

Za do głęboko penetruje pokój w zimnym okresie roku, gdy światła słonecznego jest po prostu za mało.

Edytowane przez Elfir

Dlatego nie pisałam o lecie a wiośnie i jesieni.

Na lato mam taras od północnego wschodu, od strony kuchni.

Nie bardzo też wiem, w jaki sposób latem miałoby Słońce zaglądać do południowego salonu, tak by trzeba było w nim siedzieć w okularach p.słonecznych? Jest wysoko i praktycznie nie wpada przez okno (nie mam okapu i słońce bezpośrednio świeci na jakieś 50 cm wgłąb pokoju. Starczy okap i nie świeciłoby wcale.

Za do głęboko penetruje pokój w zimnym okresie roku, gdy światła słonecznego jest po prostu za mało.

Co do salonu i południa w lecie to zgoda, od zachodu jest gorzej, ja mam dwa spore okna w 2 sypialniach na poddaszu od południa to nie daj boże tak słońce świeci, cały rok nie da się nawet czytać bo słonce odbija od kartek że oczy się mrozy, a upał latem jak jasna cholera. W tym roku zmieniłem rolety na takie z tkaniną odblaskową od okien dachowych i jestem bardzo zadowolony z efektu, zacieniają na 100% ale izolują termicznie jest co najmniej z 5 st c mniej niż było w upały

Witam! Dziękuje wszystkim za porady. Zastanawiam się nad trzema opcjami usytuowania domu:[ATTACH=CONFIG]448645[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448646[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448647[/ATTACH]

Dlaczego uwzględniasz tylko parter i tylko względem stron świata?

Poddasze/piętro nie ma znaczenia? To, co za oknem również? Dla mnie istotną różnicę robi, co jest od drogi, a gdzie cień rzucają wysokie drzewa u sąsiada. Różnicę też robi zadaszenie i okap.

Warto popatrzeć na orientację całościowo.

Takie rozterki uzgadnia się już na etapie projektowania i uzgadnia z architekterm.

Robisz samowolkę bez warunków zabudowy i planu zagospodarowania przestrzennego?

A ci,którzy kupują projekt domu w internecie i myślą,że już wszystko załatwione niech wiedzą,że tak czy siak wizyta u projektanta ich czeka na 100%.

Takie rozterki uzgadnia się już na etapie projektowania i uzgadnia z architekterm.

Robisz samowolkę bez warunków zabudowy i planu zagospodarowania przestrzennego?

A ci,którzy kupują projekt domu w internecie i myślą,że już wszystko załatwione niech wiedzą,że tak czy siak wizyta u projektanta ich czeka na 100%.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wczesnej przygotować się do tej wizyty, a nie później na łeb na szyje coś uzgadniać, nie wiedząc co tak naprawdę chcemy.