Elfir 28.09.2020 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 wiosną i jesienią tez milej w słoneczku się pogrzać niż siedzieć w cieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 wiosną i jesienią tez milej w słoneczku się pogrzać niż siedzieć w cieniu Klimat nam się zmienił w ciągu ostatnich 15 lat i to nie koniec, przebywanie w lecie na słońcu jest szkodliwe i rakotwórcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 (edytowane) Zalezy dla kogo.. jak ktos sie lubi opalac na lezaku to, nie bd mial tarasu od zachodu. A wlasnie od poludnia.. kazdy robi pod siebie. po wizycie u onkologa-dermatologa lubienie opalać się zmieni nieco wymiar. Edytowane 28 Września 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.09.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 po wizycie u onkologa-dermatologa lubienie opalać się zmieni nieco wymiar.a do mnie nie przychodzi żaden onkolog czy inny weterynarz ( nawet nie mam jak go zaprosić do siebie np. Na grilla (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.09.2020 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 po wizycie onkologa-dermatologa lubienie opalać się zmieni nieco wymiar.mój powyższy post odnosił się do tej wersji cytatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Z południowymi tarasami bywa tak że to patelnie na których nikt nie wytrzymuje i po zadaszeniu i zasłonięciu okien salony robią się takie jak sutereny jeżeli chodzi o doświetlenie. Jeżeli w salonie zorientowanym na południe, nie ogląda się telewizji i siedzi w okularach przeciwsłonecznych lub spawalniczych to czemu nie ma to sens, jednak klimat coraz bardziej się ociepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 28.09.2020 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Ja mam taras i salon od południa. Żadnej patelni nie mam. W lato cały taras zacieniony, w salonie słońca jak na lekarstwo, w zasadzie tylko rano odrobinka. Od jesieni do wiosny mam coraz więcej słońca na tarasie i w salonie. Nawet już słońce zaczyna zaglądać do jadalni.. nie mam zadnych rolet i innych tego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuuKee 28.09.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Z południowymi tarasami bywa tak że to patelnie na których nikt nie wytrzymuje i po zadaszeniu i zasłonięciu okien salony robią się takie jak sutereny jeżeli chodzi o doświetlenie. Jeżeli w salonie zorientowanym na południe, nie ogląda się telewizji i siedzi w okularach przeciwsłonecznych lub spawalniczych to czemu nie ma to sens, jednak klimat coraz bardziej się ociepla. Przeciez latem, w najwieksze upaly slonce goruje wysoko. I w okna nie wpada., osobiscie bede mial taras na pld i druga czesc z jadalni na zachod.. troche nie rozumiem.. a co do raka.. tak tak, wszystko go powoduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 (edytowane) Klimat nam się zmienił w ciągu ostatnich 15 lat i to nie koniec, przebywanie w lecie na słońcu jest szkodliwe i rakotwórcze Dlatego nie pisałam o lecie a wiośnie i jesieni. Na lato mam taras od północnego wschodu, od strony kuchni. Nie bardzo też wiem, w jaki sposób latem miałoby Słońce zaglądać do południowego salonu, tak by trzeba było w nim siedzieć w okularach p.słonecznych? Jest wysoko i praktycznie nie wpada przez okno (nie mam okapu i słońce bezpośrednio świeci na jakieś 50 cm wgłąb pokoju. Starczy okap i nie świeciłoby wcale. Za do głęboko penetruje pokój w zimnym okresie roku, gdy światła słonecznego jest po prostu za mało. Edytowane 28 Września 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Dlatego nie pisałam o lecie a wiośnie i jesieni. Na lato mam taras od północnego wschodu, od strony kuchni. Nie bardzo też wiem, w jaki sposób latem miałoby Słońce zaglądać do południowego salonu, tak by trzeba było w nim siedzieć w okularach p.słonecznych? Jest wysoko i praktycznie nie wpada przez okno (nie mam okapu i słońce bezpośrednio świeci na jakieś 50 cm wgłąb pokoju. Starczy okap i nie świeciłoby wcale. Za do głęboko penetruje pokój w zimnym okresie roku, gdy światła słonecznego jest po prostu za mało. Co do salonu i południa w lecie to zgoda, od zachodu jest gorzej, ja mam dwa spore okna w 2 sypialniach na poddaszu od południa to nie daj boże tak słońce świeci, cały rok nie da się nawet czytać bo słonce odbija od kartek że oczy się mrozy, a upał latem jak jasna cholera. W tym roku zmieniłem rolety na takie z tkaniną odblaskową od okien dachowych i jestem bardzo zadowolony z efektu, zacieniają na 100% ale izolują termicznie jest co najmniej z 5 st c mniej niż było w upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 dlatego ja nie pisałam o zachodzie. Mam od pd-zach okno, ale ono jest poziomie, wąskie - tylko do doświetlania wnętrza zimą. Dodatkowo przy oknie posadzone drzewo do zacieniania latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal7891 28.09.2020 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam! Dziękuje wszystkim za porady. Zastanawiam się nad trzema opcjami usytuowania domu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.09.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam! Dziękuje wszystkim za porady. Zastanawiam się nad trzema opcjami usytuowania domu:[ATTACH=CONFIG]448645[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448646[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448647[/ATTACH] opcja nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam! Dziękuje wszystkim za porady. Zastanawiam się nad trzema opcjami usytuowania domu:[ATTACH=CONFIG]448645[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448646[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]448647[/ATTACH] Dlaczego uwzględniasz tylko parter i tylko względem stron świata? Poddasze/piętro nie ma znaczenia? To, co za oknem również? Dla mnie istotną różnicę robi, co jest od drogi, a gdzie cień rzucają wysokie drzewa u sąsiada. Różnicę też robi zadaszenie i okap. Warto popatrzeć na orientację całościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.09.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 wersja 2 - przez wykusz wpadnie światło południowe. Warto byłoby je w adaptacji zamienić na prostokątne, albo wybrać wersje nr 5 lub 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 29.09.2020 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 wersja 2 - przez wykusz wpadnie światło południowe. Warto byłoby je w adaptacji zamienić na prostokątne, albo wybrać wersje nr 5 lub 6. o kurde zgadzamy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.09.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 widocznie jest wybór miedzy trądem a cholerą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal7891 29.09.2020 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Czyli wersja z dorysowaną droga?Kuchnia od frontu czyli strony zachodniej a salon od podwórka. Na poddaszu też myślę zeby pokoje dać od strony południowej nad salonem i kuchnią plus sypialnia od wschodniej strony. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicola Grey 30.09.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Takie rozterki uzgadnia się już na etapie projektowania i uzgadnia z architekterm. Robisz samowolkę bez warunków zabudowy i planu zagospodarowania przestrzennego? A ci,którzy kupują projekt domu w internecie i myślą,że już wszystko załatwione niech wiedzą,że tak czy siak wizyta u projektanta ich czeka na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.09.2020 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Takie rozterki uzgadnia się już na etapie projektowania i uzgadnia z architekterm. Robisz samowolkę bez warunków zabudowy i planu zagospodarowania przestrzennego? A ci,którzy kupują projekt domu w internecie i myślą,że już wszystko załatwione niech wiedzą,że tak czy siak wizyta u projektanta ich czeka na 100%. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wczesnej przygotować się do tej wizyty, a nie później na łeb na szyje coś uzgadniać, nie wiedząc co tak naprawdę chcemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts