dlwg 28.09.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Witam,W zakupionym mieszkaniu od dewelopera posiadam poddasze, które jest jeszcze niewykończone. Poddasze teoretycznie jest ocieplone ale wg mnie jest coś z nim nie tak, ponieważ jest to najzimniejsza część mieszkania. Przykładowo w dniu dzisiejszym przy takiej pogodzie na parterze jest 20 stopni, na piętrze 22 a na poddaszu 17-18 stopni. W zimie temperatura spada tam do 10-12 stopni (bez ogrzewania) a w lecie jest piekarnik ponad 30 stopni. Co może być tego przyczyną? Poddasze ocieplone jest pianą, ale zakładając że jest to deweloperka, ta piana pewnie jest najtańsza z możliwych i nie koniecznie wystarczająco gruba warstwa. Po ściągnięciu płyty g-k zobaczyłem że jest jeszcze ok 15cm pustej przestrzeni. Pomyślałem że dołożę tam wełny dobrej jakości i pomoże w lepszej izolacji poddasza. Konsultowałem się w tej sprawie z dość doświadczoną firmą budowlaną i dowiedziałem się że nie ma w tym żadnego problemu. Żeby dodać wełny ile się zmieści potem dać folie paroizolacyjną najlepiej aluminiową i przykryć to regipsem i bedzie ok. Natomiast zasięgnąłem też rady doradców technicznych z Isover'a i dowiedziałem się że nie zalecane jest łączenie dwóch różnych materiałów izolacyjnych w jednej przegrodzie i że to wymaga odpowiednich obliczeń itd.Pomyślałem że może lepiej zamówić ekipę od natrysku i po prostu dołożyć tam piany ile się da, ale to wiążę się z dużo większymi kosztami niż jakbym sam dołożył wełny. I teraz jestem w kropce i nie wiem co zrobić. Chciałem ocieplić poddasze przed zimą ale nie wiem na co się zdecydować żeby nie popełnić jakiegoś błędu.Czy miał ktoś podobne doświadczenia i może coś poradzić w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 28.09.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jakbym miał strzelać to może im chodzić o paroprzepuszczalność - doładujesz wełny, która lepiej przepuszcza parę wodną a potem natrafi na pianę o gorszej przepuszczalności. W niekorzystnych warunkach może się w tej wacie wtedy skondensować woda, ale czy jest na to w ogóle szansa to by trza policzyć faktycznie albo kogoś kumatego ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.09.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Tak, takie rzeczy się liczy, jeśli nie chcesz sobie zawilgocić poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlwg 28.09.2020 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 a jak takie coś policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.09.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Poszukaj osoby ze specjalnością "fizyka budowli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Masz faktyczny przekrój dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlwg 30.09.2020 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Masz faktyczny przekrój dachu? - dachówka ceramiczna - kontrłaty 4cm - łaty 4cm - paroizolacja - krokwie/piana xps 14cm - folia - ruszt - płyta g/k cała przegroda ma grubość ok 35cm mierząc od okna dachowego do płyty gk. W środku jest +/-20cm piany Edytowane 30 Września 2020 przez dlwg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 06.10.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 sprawdzałeś może czy piana jest na tylko między krokwiami czy pokrywa również krokwie ? . Dobrze byłoby ustalić jaka to piana żeby znać jej paroprzepuszczalność i parametry termiczne. Wówczas obliczenia Cw można wykonać. Może warto skontaktować się z deweloperem żeby podał więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts