naiveeyes 01.10.2020 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Witam, jestem na etapie w życiu kiedy czas zacząć inwestować we własny kąt. Obecnie jestem singielką, mieszkam u rodziców - chce się usamodzielnić w kwestiach mieszkaniowych. Dwa lata temu szukałam mieszkania w Rzeszowie jednak żadne nie spełniło moich wymagań. Przede wszystkim jakoś nie wyobrażam sobie całe zycie mieszkać w kilku ścianach bez ogrodu, tarasu i garażu, w którym można podłubać przy aucie ( tak jest moją pasją motoryzacja ). Stąd postawiłam sobie cel, że wybuduje dom zamiast kupować za 400 tyś mieszkanie w centrum Rzeszowa. Rok temu kupiłam działkę budowalną, więc mam już swoje miejsce na ziemi gdzie mogę go budować. Dylemat jest taki, czy jako kobieta poradzę sobie sama z budową domu (mam wsparcie u rodziny, ale jednak wiadomo, że trzeba polegać wyłącznie na sobie, przecież to mój dom) oraz czy dam rade potem w nim komfotowo mieszkać - czy nie przytłoczy mnie ilość spraw codziennych związanych z domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 01.10.2020 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 jasne, że tak. zresztą łatwiej jako singielka niż jako samotna matka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.10.2020 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Witam koleżankę Masz Nas - forum nie zniknie, zawsze możesz fotografować , pytać, i na tej podstawie przedstawiać "swoje" zdanie firmie budującej - Dasz radę, nie musi być jakiś wielki taki do 110m powierzchni użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.10.2020 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Ideę masz w głowie, przedyskutuj z architektem, przemyśl, przedyskutuj powtórnie i gdy będziesz zadowolona to składaj dokumenty i startuj. W aucie ZAWSZE masz mieć jeden egzemplarz projektu (twój z twoimi karteczkami z uwagami) na bieżąco) , w kieszeni kurtki miarkę zwijaną 5m i bieżące strony projektu w głowie. Ufaj i sprawdzaj! Za Tobą stoi wiedza i moc wszystkich z Forum Muratora. Do dzieła! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 jak masz czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.10.2020 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Elfir, gdy budowałaś się to prowadziłaś już DG? Jeśli tak, to znaczy że da się.:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2020 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 nie byłam singielką. Mąz dokładał się do budżetu oraz czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwierzaczysko 04.10.2020 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Znam dziewczynę, która podobnie jak Ty jest singielką i wieku 25 lat wybudowała dom. Teraz ma 40 lat i na koncie trzeci dom, dwa poprzednie sprzedała. Wszystkich budowlańców ogarniała przez ten czas sama. Także bez obaw, śmiało buduj! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.10.2020 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Hmm...z tą wiarą w forumowiczów, to bym uważał W myśl panującej tu zasady "tylko ja mam rację" najpierw będą udowadniać co jest dla Ciebie najlepsze płyta albo fundament, później to samo będzie z materiałem na ściany a kiedy dojdziesz do wyboru ogrzewania, to już będzie apogeum przepychanek i "dowodów" że coś jest złe lub jedynie dobre. Prym w tym wszystkim będą wiedli ci, którzy danych rozwiązań nie mają ale.. "wiedzą" lepiej. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 04.10.2020 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Możesz albo się trochę pouczyć, albo dołożyć grosza, wziąć firmę i dobrego kierownika. Obydwa rozwiązania zadziałają.Mamy XXI wiek. Wszystko załatwia kasa. A później czy ogarniesz - myślę że najwięcej pracy wymaga koszenie i odśnieżanie. Sama musisz stwierdzić czy dasz radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2020 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Działaj. Dasz radę Zatrudnij dobrego inspektora nadzoru inwestorskiego. FM zx pewności coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra100 07.10.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Dylemat jest taki, czy jako kobieta poradzę sobie sama z budową domu (mam wsparcie u rodziny, ale jednak wiadomo, że trzeba polegać wyłącznie na sobie, przecież to mój dom) oraz czy dam rade potem w nim komfotowo mieszkać - czy nie przytłoczy mnie ilość spraw codziennych związanych z domem? A kobiety to jakoś genetycznie są uwarunkowane, że nie dadzą rady z budową domu? Co do drugiej części pytania - skąd mamy wiedzieć nie znamy Cię, Twoich doświadczeń, charakteru, to pytanie powinnaś chyba zadać naiveeyes, może będzie wiedziała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 07.10.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2020 Z reguły kobiety są chyba uwarunkowane do ogarniania różnych spraw na wielu płaszczyznach, w jednym czasie. Musisz tylko zatrudnić osobę, która zajmie się sprawami typowo inżynieryjnymi, której można zaufać i która swoją pracę potraktuje bardzo profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 13.10.2020 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Dylemat jest taki, czy jako kobieta poradzę sobie sama z budową domu (mam wsparcie u rodziny, ale jednak wiadomo, że trzeba polegać wyłącznie na sobie, przecież to mój dom) oraz czy dam rade potem w nim komfotowo mieszkać - czy nie przytłoczy mnie ilość spraw codziennych związanych z domem? Mamy dobrą znajomą która ma niepełnosprawnego męża i wybudowała sama dom (ona naprawdę ma co przy nim robić). Więc odpowiadając czy się da -- TAK. Czy wymaga to zaangażowania ? TAK. Musisz sie liczyć że powinnaś się pojawić na budowie najlepiej codziennie jeśli trwają tam pracę , bo tylko Ty masz wizję swojego domu, żaden inspektor tego nie zrobi za Ciebie. O sprawy techniczne zadba sugerowany inspektor budowlany (ale też musi być sensowny bo widziałem juz takich co nie widząc domu wpisy robili w dzienniku budowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.10.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Jak wezmiesz dwa lata urlopu w pracy to dasz radę....a tak poważnie żeby samemu ogarnąć organizację budowy nawet mając sprawdzone ekipy trzeba mieć naprawdę dużo czasu i być twardą osobą, inaczej budowlancy cie zjedzą a kasy braknie nim zobaczysz wylewki w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts