Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana w mpzp, a może jednak nie do końca budowlana ?

ruhh

Recommended Posts

Witam,

Szanowni Forumowicze po rocznych pertraktacjach w związku ze sporem z sąsiadem zakończonym zakupem działki, i obecnie półtorej rocznymi rozmowami z Urzędem Gminy tracę wiarę w możliwość wybudowania wymarzonego domu. W czym problem. Działka jest umiejscowiona w drugiej linii zabudowy. Działka fizycznie i faktycznie nie posiada dostępu do drogi publicznej chociaż w planie zagospodarowania figuruje jako budowlana. Obecnie do działki dojeżdzam po przez drogę wewnętrzną gminną o szerokości 3m, następnie po przez drogę lasów państwowych (50 m). Na etapie zakupu rozmawiałem z Urzędnikami w tym i Wójtem Gminy na temat budowy tej drogi. Dostałem informację, że droga powstanie (aktualnie w mpzp jako DW, w studium publiczna) po zmianie w mpzp na publiczną. Plan jest gotowy do wyłożenia, jednakże na tą chwile urząd stwierdza, że tarcza covidowa całkowicie blokuję możliwość zmiany mpzp i z tego tytułu nie mogą nic zrobić. Wójt podpierał się wcześniej specustawą drogową na podstawie której nawet jeśli któraś z osób nie była by chętna na budowę drogi dojazdowej do działek (nie jestem sam w takiej sytuacji,a już otrzymałem informację od jednego z mieszkańców który argumentuje negowanie budowy drogi twierdząc że nie życzy sobie aby jemu obcy ludzie jeździli:bash::bash::bash: ) to na podstawie tej ustawy ta droga może powstać.

Pytanie czy specustawa drogowa jest zależna od MPZP ?:confused::confused:

Do tego dochodzą kolejne problemy z wodociągami (zamiennie pompa glebinowa), kanalizą (przydomowa oczyszczalnia ) oraz prądem (Tauron nie jest w stanie nic doprowadzić do działki).

Co w takiej sytuacji można zrobić ? Starać się o wyznaczenie drogi koniecznej ? ile trwają takie sprawy, jakie są koszty oraz czy po ewentualnie wygranej sprawie w drodze można prowadzić media ?

Poniżej wrzucam fragment artykułu z którego wynika że specustawa drogowa jest niezależna od mpzp.

Proszę o pomoc, podpowiedzi i sugestie. Pewnie trochę chaotycznie to opisałem, za co z góry przepraszam.

Screenshot_2020-10-06 Uwagi do specustawy drogowej - Inżynier Budownictwa.jpg

Budować można to, co w MPZP. Jak droga w nim jest za wąska, by być drogą publiczną, to musisz czekać na zmianę MPZP.

Ale nie bądź takim optymistą. Jak rozumiem budowa tej drogi będzie wymagała wykupienia gruntu pod nią. A budżety wszelakie zieją pustką - a tu trzeba i wykupić, i zbudować, i utrzymywać. U mnie od dawna nie chce za darmo przejmować zbudowanych dróg prywatnych, bo nie ma kasy na utrzymanie.

Ja bym nie liczył, że droga powstanie w kilka lat nawet, jak MPZP zostanie uchwalony i szybko wejdzie w życie (nikt nie zaskarży).

Budować można to, co w MPZP. Jak droga w nim jest za wąska, by być drogą publiczną, to musisz czekać na zmianę MPZP.

Ale nie bądź takim optymistą. Jak rozumiem budowa tej drogi będzie wymagała wykupienia gruntu pod nią. A budżety wszelakie zieją pustką - a tu trzeba i wykupić, i zbudować, i utrzymywać. U mnie od dawna nie chce za darmo przejmować zbudowanych dróg prywatnych, bo nie ma kasy na utrzymanie.

Ja bym nie liczył, że droga powstanie w kilka lat nawet, jak MPZP zostanie uchwalony i szybko wejdzie w życie (nikt nie zaskarży).

czy w tej sytuacji proponuje Pan jakieś rozwiązania ?

pozdrawiam

czy w tej sytuacji proponuje Pan jakieś rozwiązania ?

Na ścieżkę wojenną, jak rozumiem, już wszedłeś. Więc masz do wyboru walczyć o służebności i drogę - może trwać długo, nie ma gwarancji sukcesu, zużyjesz masę zapału energii które będą potrzebne do do budowania. A jak już wybudujesz się (oby) to zamieszkasz wśród wrogów.

Jak Ci się nie spieszy - to bym poczekał. To, co napisałem to wróżenie z fusów na podstawie doświadczeń z "moją" gminą. Może u Ciebie będzie inaczej?

Jak Ci się spieszy, to poszukałbym innej działki - a tę sprzedał albo zostawił jako lokatę kapitału.

Scieżki wojennej jeszcze nie ma. Póki co tylko wstępnie rozpytywałem. Dziwi mnie podejście lokalnej społeczności, działki w tym rejonie z dojazdem kosztuja 10 razy wiecej (aktualnie wycenione przez rzeczoznawcę 10 zł / m2) i są to działki od 5000 do 9000m2. Łatwo przeliczyć jak można się wzbogacić i ile można zyskać. Z drugiej strony nikt nikomu nie nakazuje sprzedaży, przecież każdy ma dzieci wnuki.. ale to już inna kwestia.

W piątek uderzam do wójta i szukam odpowiedzi na pytanie zadane wyżej czy specustawa drogowa zależy od mpzp. Sprzedaż tej działki jest ostatecznością ponieważ jest dla mnie idealna :cool: