Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki stelaż podtynkowy ? Grohe czy Geberit ?

CzidX

Recommended Posts

Mam 2 modele Geberit:

1. Geberit Duofix Basic stelaż podtynkowy do WC 111.170.00.1

2. Geberit Duofix element montażowy do WC UP320 Sigma H112 111.320.00.5

Drugi jest droższy, podobno jakościowo lepszy ... pytanie czy warto dopłacać ?

Wiem, że do tego pierwszego jest ograniczona gama przycisków.

Jakie zatem modele proponujesz ?

Zwracam uwagę na funkcjonalność, a otwór rewizyjny jest moim zdaniem istotny. Nie wiem czy jest istotna różnica w jakości między grohe a geberit, wybierz ten, który ci się podoba i pasuje do łazienki. Stelaże róznią się wymiarami, co determinuje zabudowę, przyciskami, mogą być w serii z innymi elementami, np. umywalką, są moduły (które mi się podobają, ale ta cena :( ).

Najważniejsze- kupuj taki do którego WŁOŻYSZ RĘCE by wymienić spłuczkę czy inną pierdołkę. Reszta to pikuś... :D

A ..i jeszcze jedno. Warto mieć filtr wody, który zatrzymuje drobinki piasku. W mojej pipidówce wystarczy awaria lub strażacy biorący wodę z hydrantu i ludzie dzwonią, że im się coś zepsuło...a to tylko takie jedno ziarenko ale jakiż dramat ;)

Edytowane przez Pytajnick

• 1 year później...

Ja mogę polecić Geberit - raz, że jakość, dwa, że nawet przy przewierceniu spłuczki da się ją załatać bez kucia ściany (przynajmniej w większości przypadków), trzy, że części zamienne są dostępne przez 25 lat od zakupu.

Jesli chodzi o samą miske, to całkiem niezły stosunek jakości do ceny oferuje firma Rea.

Edytowane przez ngreen

• 2 weeks później...

Cześć, chciałbym się podpiąć pod ten wątek ze swoim pytaniem.

Muszę kupić 3 stelaże podtynkowe (myślałem nad miskami Roca Rimless Square z deską slim, które będą dokupione później).

- 1 jak najcieńszy / SLIM i tutaj wybór wstępnie padł na TECE Slim lub Geberit Duofix Slim

- 2 pasujące do głębokości zabudowy około 16 cm (wliczając płytę g-k i okładzinę z płytek - liczę płyta g-k 12 mm, klej 10 mm, płytka ceramiczna wielkoformatowa 1200x2400x6 mm) i tutaj myślałem nad Cersanit Aqua 52 Slim, TECE Slim lub Geberit Duofix Slim

Co myślicie o tych firmach (Geberit, TECE, Cersanit)? Czy którąś z nich szczególnie byście odradzali?

TECE Slim (spłuczka optiva II) wygląda całkiem fajnie, bo ma regulację wysokości aż do 300 mm więc mogę ją przykotwić bezpośrednio do płyty fundamentowej i ma całkiem bogaty wybór przycisków i nie jest aż tak drogi. Z drugiej strony nie ma jednak możliwości montażu pojemników na kostki zapachowe. Czy warto dopłacać do Geberita Duofix Slim dla 25 letniej dostępności części zamiennych (Geberita musiałbym stawiać na dodatkowych cegłach, ponieważ na płycie fundamentowej mam jeszcze 10 cm styropianu i 12 cm wylewki i nie zmieszczę się w 200 mm regulacji)?

Znacie jakieś negatywne opinie o Cesanit Aqua 52 Slim (teoretycznie niezbyt długo na rynku i ciężko znaleźć opinie)?