Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozwiązania do domu, o jakich myślę

googie

Recommended Posts

Jestem jeszcze przed projektem domu i póki co spisuję sobie rzeczy, które bym chciał mieć w domu i staram się ocenić na ile one mają sens, na ile są wykonalne, na ile uzasadnione ekonomicznie, a na ile to bajer, który w praktyce się nie sprawdza. Liczę że pomożecie mi to chociaż trochę ocenić.

Rodzina 2+2. Ja dużo pracuję na komputerze i również na nim gram ;) Żona jest księgową i może potencjalnie w przyszłości przyjmować petentów w biurze w domu, chociaż to jeszcze nie jest pewne.

Lista zawiera punkty z czerwoną czcionką - to punkty co do których mam spore wątpliwości co z nimi zrobić.

• Dom z poddaszem użytkowym, garażem na 2 samochody i z piwnicą.
  • Garaż albo w bryle, albo połączony z domem.
  • Duży, przestronny salon i jadalnia, co najmniej 40m (w sumie)
  • Spiżarka koło kuchni, minimum 3m.
  • Kuchnia minimum 12m
  • 3 sypialnie na górze i 1 gabinet na górze (Mój) i 1 na dole (Żony) - gabinety minimum 12m każdy
  • Sypialnia rodziców z garderobą 4-6m i z łazienką z prysznicem
  • Druga łazienka z prysznicem i wanną na piętrze - ogólnodostępna
  • Toaletka na parterze z prysznicem
  • Wszystkie prysznice "walk-in" (bez brodzika), maksymalnie jedna ściana szklana (lub drzwi), a najlepiej w ogóle bez drzwi. Im prostsze w myciu, tym lepiej.
  • Wszystkie baterie prysznicowe podtynkowe, proste (deszczownica, słuchawka i bateria)
  • Bidedy w łazienkach u góry
  • Na parterze małe pomieszczenie gospodarcze na mopy, rurę odkurzacza, miotły, inne narzędzia codziennego użytku
  • W piwnicy: pralnio/suszarnia, kotłownia, spiżarnia, pomieszczenia gospodarcze.
  • W kotłowni oprócz kotła jeszcze: jednostka centralna odkurzacza i serwerownia (1 komputer, 1 router, gniazda RJ45)
  • Pralnia powinna być w pionie koło komina, gdzie obok komina ma być "zsyp" na brudne ubrania.
  • Obydwie łazienki na piętrze powinny być przy pionie "zsypu ubrań" i powinny mieć drzwiczki do tego zsypu.
  • W pralni małe okno u góry, jeśli to możliwe i ma sens.
  • Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?).
  • Odkurzacz centralny, jednostka centralna w piwnicy, w kotłowni
  • W kuchni Vroom
  • Końcówka odkurzacza centralnego również w piwnicy - alternatywnie gniazdo ssące bezpośrednio w jednostce centralnej odkurzacza.
  • Dodatkowe złącze odkurzacza centralnego (Vroom) w garażu i w wiatrołapie
  • Rura odkurzacza podpinana do gniazd, czy chowana w ścianie? Chowana wygląda na dużo wygodniejszą (rozwijanie, a zwłaszcza zwijanie i chowanie długiej rury w szafie może być problematyczne), ale bywają z nią też problemy.
  • Instalacja Ethernet (RJ45) z wszystkich pomieszczeń (sypialni, gabinetów, salonu, pralni) do jednego pomieszczenia w piwnicy (serwerownia). W salonie 2 gniazda (TV, konsola). Ponadto gniazda przy suficie parteru i piętra, aby podpiąć punkty dostępowe WiFi
  • Gniazdo TV/SAT w salonie, w sypialniach i w pralni/suszarni
  • Pompa ciepła do ogrzewania - czy może tylko przygotowanie do podłączenia pompy ciepła w przyszłości? Możliwe, że w przyszłości po prostu nigdy nie dokupię pompy... Może jednak zostać po prostu przy ogrzewaniu gazem?
  • Klimatyzacja centralna (sypialnie, gabinety)
  • Peszle na przewody audio to zestawu głośników kina domowego (2 głośniki z tyłu) w salonie
  • Gabinet mój dodatkowo wyciszony
  • Gabinet mój z peszlami do 2 głośników "z tyłu"
  • Dodatkowa, większa spiżarka w piwnicy
  • Kotłownia w piwnicy
  • Reszta pomieszczeń w piwnicy na przechowywanie rzeczy
  • Jeśli będzie jakikolwiek strych - to schodu opuszczane z sufitu
  • Panele słoneczne
  • Instalacja alarmowa
  • Wyprowadzenie wody zimnej w garażu, blisko bramy.
  • Wyprowadzenie wody ciepłej i zimnej w stronę ogrodu
  • Moskitiery rolowane zintegrowane z żaluzjami fasadowymi lub roletą zewnętrzną
  • Rolety elektryczne (potencjalnie zintegrowane z intelifentnym domem)
  • Wentylacja mechaniczna? (ale musi być cicha!) + Rekuperacja + Filtr powietrza antysmogowy + UV + łatwy dostęp do czyszczenia i wymiany filtrów; Czy może jednak grawitacyjna? Czy hybrydowa?
  • Przy wentylacji mechanicznej - wyciąganie powietrza z wnętrza szafki z koszem na śmieci
  • Garaż 7m x 7m. Nie mniejszy.
  • Dodatkowe pomieszczenie przy garażu, 6-15m.
  • Płyta fyndamentowa? O tym chyba decyduje tak na prawdę projektant?
  • Kuchnia otwarta czy zamknięta?
  • Rów zbierający wodę z drogi - gdzie odprowadzać? (nie ma kanalizacji deszczowej, ani w ogóle żadnej)
  • Drenaż piwnicy - gdzie odprowadzać wodę?
  • Przygotować do podłączenia kanalizacji miejskiej w przyszłości (są plany)
  • Taras z nieśliskiego materiału
  • Mała umywalka w garażu
  • Kratka odpływowa w garażu, lub garaż lekko nachylony do bramy i rowek do odpływu wody (topniejący śnieg w zimie)
  • Kratka odpływowa w łazience na piętrze, gdzie jest wanna - może to być kratka używana pod prysznicem walk-in o ile tak sięda
  • Bez grzejnika w łazienkach, bo jest podłogówka?
  • Architekt wnętrz na etapie projektu, żeby od razu widzieć możliwości i rozwiązania docelowe (gdzie gniazdka, itp)
  • Wyprowadzić gniazdka elektryczne na ścianach zewnętrznych budynku, w stronę tarasu i wjazdu.
  • Instalacja domofonu
  • Oświetlenie nocne wnętrza (korytarze, schody, coś jeszcze?)
  • Schody łagodne, bezpieczne
  • Zatrzask w drzwiach tarasowych i balkonowych (żeby można było je przymknąć od zewnątrz)
  • Dwie bramy garażowe, czy jedna większa? Dwie bramy pozwolą parkować łatwiej w odległości od siebie, no ale nie da się wjechać na środek, żeby np zmienić opony.
  • Z kratek odpływowych (pod nieużywanym prysznicem i w garażu) nie może śmierdzieć, a syfony mogą wyschnąć. Czy są na to jakieś rozwiązania?
  • Wc na parterze względnie blisko wyjścia na taras, a droga od tarasu do WC musi być wyłożona gresem (ludzie będą wchodzić z ogrodu w butach). Być może panele winylowe też by dały radę? (ponoć nie ścierają się tak łatwo)
  • Ciche przełączniki światła
  • Podłoga nie może trzeszczeć! Jeśli panele winylowe, to uwaga na kurczliwość/rozszerzalność względem temperatur - trzeba to dobrze zweryfikować jak dane panele się zachowują. No i czy faktycznie takie super, bo trudno to ocenić, jedni chwalą, inni mówią że takie same jak laminowane
  • Muszle klozetowe bez "wewnętrznych rantów"
  • światłowód podpięty do serwerowni
  • Cyrkulacja wody (żeby w prysznicu/kranie u góry była ciepła woda szybko)
  • Wentylacja w kotłowni i suszarni
  • Gabinet żony z osobnym wejściem?

Czy Wy też przygotowywaliście sobie takie listy?

Edytowane przez googie

:)Udało mi się przeczytać - podobnie prowadziłem zapiski, a część dołożyłem - gniazdko do zasilania świątecznej choinki na zewnątrz :yes:

Co mnie najbardziej ubawiło:

• Przy wentylacji mechanicznej - wyciąganie powietrza z wnętrza szafki z koszem na śmieci

a nie uważasz, że trzeba wynosić śmieci?

Ale tak, zamysły niektóre słuszne - możesz to robić dalej - życie weryfikuje .

Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów.

Wymagania i założenia masz mocno podobne do moich, poza odkurzaczem centralnym. Tylko po co Ci te skosy na piętrze?

Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?).

Chyba nie rozumiem pytania. Chcesz wybudować dom ze 300m2, do tego z piwnicą i pytasz czy tysiąc metrów rurki po 2-3zł/mb będzie zbyt dużym kosztem względem kilkunastu grzejników?

Instalacja Ethernet (RJ45) z wszystkich pomieszczeń (sypialni, gabinetów, salonu, pralni) do jednego pomieszczenia w piwnicy (serwerownia). W salonie 2 gniazda (TV, konsola). Ponadto gniazda przy suficie parteru i piętra, aby podpiąć punkty dostępowe WiFi

Daj 4 kable ethernet do salonu. Koszt 2 dodatkowych kabli taki sam jak potem switcha jak zabraknie.

Pompa ciepła do ogrzewania - czy może tylko przygotowanie do podłączenia pompy ciepła w przyszłości? Możliwe, że w przyszłości po prostu nigdy nie dokupię pompy... Może jednak zostać po prostu przy ogrzewaniu gazem?

Tematów PC vs. gaz jest z kilkanaście, więc nie poruszam tutaj. Mając podłogówkę wszędzie można zrobić tak, że w miejsce gazu będzie można wstawić bez problemu PC.

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Najlepiej pośrednio. Czyli Salon-jadalnia-kuchnia w kształcie litery L. Tak, że kuchnia nie jest całkowicie osobnym pomieszczeniem, ale z salonu jej nie widać w całości.

Bez grzejnika w łazienkach, bo jest podłogówka?

Do suszenia ręczników coś się przyda. Niekoniecznie klasyczny grzejnik.

ogrzewanie tylko podłogówka - planujesz chatę za milion i chcesz na tym oszczędzać?

Wentylacja - przy nowych WT 2020 nawet nie wiem czy da sie zrobić grawitacyjną, zwłaszcza przy gazie. Chyba musiałby grzać geotermą.

Przy gazie fotowoltaika to raczej hobby.

kuchnia - otwarta czy zamknięta to już zależy od twoich upodobań. Ja wolę częściowo przesłonięta, bo nie jestem pedantem i u mnie zawsze blaty zawalone.

kratki odpływowe - zalewaj co jakiś czas, nie będą wysychać.

podobnie gabinet żony - przecież to zależy jaka pracę tam wykonuje, czy przyjmuje klientów, czy potrzebuje odseparowania się od odgłosów w domu.

Dziękuję za cenne uwagi!

Co do wentylacji w "koszu na śmieci" - pewnie że trzeba wyrzucać, ale nie robi się tego co chwilę, tylko jak się uzbiera, a jakieś zapachy potrafią się już tam gromadzić.

Fotowoltaika - bardzo prawdopodobne, że mój kolejny samochód będzie elektryczny.

W zasadzie nie wiem jeszcze ile metrów będzie w sumie czy ile złotówek to będzie kosztować. Póki co to oderwane od całości koncepcje, pomysły, wahania. Jestem świadomy, że zderzę się z rzeczywistością i z części zrezygnuję. Chciałem wstępnie zorientować się na przykład co ktoś już przerobił u siebie i nie ma kompletnie sensu, albo o czym ważnym zapomniałem (prąd do choinki - dobry pomysł :) ).

[*]W piwnicy: pralnio/suszarnia, kotłownia, spiżarnia, pomieszczenia gospodarcze.

[*]Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?).

Jak Elfir zauważyła, w założeniach wielka chałupa, więc to czy podłogówka na górze czy grzejniki to będą już groszowe sprawy. Lepiej nie robić systemów mieszanych, bo większe ryzyko błędów, awarii, etc.

W domu rodzinnym mieliśmy pralnio-suszarnie w piwnicy właśnie. Noszenie prania do i z pralki po schodach to udręka. Z suszarni zrobiła sie graciarnia, bo pranie tam słabo schło i w zasadzie nikt nie korzystał - dorabiać tam ogrzewanie i sprawniejszą wentylację tylko po to by pranie miało lepiej, mijało się z celem.