googie 13.10.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Jestem jeszcze przed projektem domu i póki co spisuję sobie rzeczy, które bym chciał mieć w domu i staram się ocenić na ile one mają sens, na ile są wykonalne, na ile uzasadnione ekonomicznie, a na ile to bajer, który w praktyce się nie sprawdza. Liczę że pomożecie mi to chociaż trochę ocenić. Rodzina 2+2. Ja dużo pracuję na komputerze i również na nim gram Żona jest księgową i może potencjalnie w przyszłości przyjmować petentów w biurze w domu, chociaż to jeszcze nie jest pewne. Lista zawiera punkty z czerwoną czcionką - to punkty co do których mam spore wątpliwości co z nimi zrobić. Dom z poddaszem użytkowym, garażem na 2 samochody i z piwnicą. Garaż albo w bryle, albo połączony z domem. Duży, przestronny salon i jadalnia, co najmniej 40m (w sumie) Spiżarka koło kuchni, minimum 3m. Kuchnia minimum 12m 3 sypialnie na górze i 1 gabinet na górze (Mój) i 1 na dole (Żony) - gabinety minimum 12m każdy Sypialnia rodziców z garderobą 4-6m i z łazienką z prysznicem Druga łazienka z prysznicem i wanną na piętrze - ogólnodostępna Toaletka na parterze z prysznicem Wszystkie prysznice "walk-in" (bez brodzika), maksymalnie jedna ściana szklana (lub drzwi), a najlepiej w ogóle bez drzwi. Im prostsze w myciu, tym lepiej. Wszystkie baterie prysznicowe podtynkowe, proste (deszczownica, słuchawka i bateria) Bidedy w łazienkach u góry Na parterze małe pomieszczenie gospodarcze na mopy, rurę odkurzacza, miotły, inne narzędzia codziennego użytku W piwnicy: pralnio/suszarnia, kotłownia, spiżarnia, pomieszczenia gospodarcze. W kotłowni oprócz kotła jeszcze: jednostka centralna odkurzacza i serwerownia (1 komputer, 1 router, gniazda RJ45) Pralnia powinna być w pionie koło komina, gdzie obok komina ma być "zsyp" na brudne ubrania. Obydwie łazienki na piętrze powinny być przy pionie "zsypu ubrań" i powinny mieć drzwiczki do tego zsypu. W pralni małe okno u góry, jeśli to możliwe i ma sens. Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?). Odkurzacz centralny, jednostka centralna w piwnicy, w kotłowni W kuchni Vroom Końcówka odkurzacza centralnego również w piwnicy - alternatywnie gniazdo ssące bezpośrednio w jednostce centralnej odkurzacza. Dodatkowe złącze odkurzacza centralnego (Vroom) w garażu i w wiatrołapie Rura odkurzacza podpinana do gniazd, czy chowana w ścianie? Chowana wygląda na dużo wygodniejszą (rozwijanie, a zwłaszcza zwijanie i chowanie długiej rury w szafie może być problematyczne), ale bywają z nią też problemy. Instalacja Ethernet (RJ45) z wszystkich pomieszczeń (sypialni, gabinetów, salonu, pralni) do jednego pomieszczenia w piwnicy (serwerownia). W salonie 2 gniazda (TV, konsola). Ponadto gniazda przy suficie parteru i piętra, aby podpiąć punkty dostępowe WiFi Gniazdo TV/SAT w salonie, w sypialniach i w pralni/suszarni Pompa ciepła do ogrzewania - czy może tylko przygotowanie do podłączenia pompy ciepła w przyszłości? Możliwe, że w przyszłości po prostu nigdy nie dokupię pompy... Może jednak zostać po prostu przy ogrzewaniu gazem? Klimatyzacja centralna (sypialnie, gabinety) Peszle na przewody audio to zestawu głośników kina domowego (2 głośniki z tyłu) w salonie Gabinet mój dodatkowo wyciszony Gabinet mój z peszlami do 2 głośników "z tyłu" Dodatkowa, większa spiżarka w piwnicy Kotłownia w piwnicy Reszta pomieszczeń w piwnicy na przechowywanie rzeczy Jeśli będzie jakikolwiek strych - to schodu opuszczane z sufitu Panele słoneczne Instalacja alarmowa Wyprowadzenie wody zimnej w garażu, blisko bramy. Wyprowadzenie wody ciepłej i zimnej w stronę ogrodu Moskitiery rolowane zintegrowane z żaluzjami fasadowymi lub roletą zewnętrzną Rolety elektryczne (potencjalnie zintegrowane z intelifentnym domem) Wentylacja mechaniczna? (ale musi być cicha!) + Rekuperacja + Filtr powietrza antysmogowy + UV + łatwy dostęp do czyszczenia i wymiany filtrów; Czy może jednak grawitacyjna? Czy hybrydowa? Przy wentylacji mechanicznej - wyciąganie powietrza z wnętrza szafki z koszem na śmieci Garaż 7m x 7m. Nie mniejszy. Dodatkowe pomieszczenie przy garażu, 6-15m. Płyta fyndamentowa? O tym chyba decyduje tak na prawdę projektant? Kuchnia otwarta czy zamknięta? Rów zbierający wodę z drogi - gdzie odprowadzać? (nie ma kanalizacji deszczowej, ani w ogóle żadnej) Drenaż piwnicy - gdzie odprowadzać wodę? Przygotować do podłączenia kanalizacji miejskiej w przyszłości (są plany) Taras z nieśliskiego materiału Mała umywalka w garażu Kratka odpływowa w garażu, lub garaż lekko nachylony do bramy i rowek do odpływu wody (topniejący śnieg w zimie) Kratka odpływowa w łazience na piętrze, gdzie jest wanna - może to być kratka używana pod prysznicem walk-in o ile tak sięda Bez grzejnika w łazienkach, bo jest podłogówka? Architekt wnętrz na etapie projektu, żeby od razu widzieć możliwości i rozwiązania docelowe (gdzie gniazdka, itp) Wyprowadzić gniazdka elektryczne na ścianach zewnętrznych budynku, w stronę tarasu i wjazdu. Instalacja domofonu Oświetlenie nocne wnętrza (korytarze, schody, coś jeszcze?) Schody łagodne, bezpieczne Zatrzask w drzwiach tarasowych i balkonowych (żeby można było je przymknąć od zewnątrz) Dwie bramy garażowe, czy jedna większa? Dwie bramy pozwolą parkować łatwiej w odległości od siebie, no ale nie da się wjechać na środek, żeby np zmienić opony. Z kratek odpływowych (pod nieużywanym prysznicem i w garażu) nie może śmierdzieć, a syfony mogą wyschnąć. Czy są na to jakieś rozwiązania? Wc na parterze względnie blisko wyjścia na taras, a droga od tarasu do WC musi być wyłożona gresem (ludzie będą wchodzić z ogrodu w butach). Być może panele winylowe też by dały radę? (ponoć nie ścierają się tak łatwo) Ciche przełączniki światła Podłoga nie może trzeszczeć! Jeśli panele winylowe, to uwaga na kurczliwość/rozszerzalność względem temperatur - trzeba to dobrze zweryfikować jak dane panele się zachowują. No i czy faktycznie takie super, bo trudno to ocenić, jedni chwalą, inni mówią że takie same jak laminowane Muszle klozetowe bez "wewnętrznych rantów" światłowód podpięty do serwerowni Cyrkulacja wody (żeby w prysznicu/kranie u góry była ciepła woda szybko) Wentylacja w kotłowni i suszarni Gabinet żony z osobnym wejściem? Czy Wy też przygotowywaliście sobie takie listy? Edytowane 13 Października 2020 przez googie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.10.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 :)Udało mi się przeczytać - podobnie prowadziłem zapiski, a część dołożyłem - gniazdko do zasilania świątecznej choinki na zewnątrz Co mnie najbardziej ubawiło: Przy wentylacji mechanicznej - wyciąganie powietrza z wnętrza szafki z koszem na śmieci a nie uważasz, że trzeba wynosić śmieci? Ale tak, zamysły niektóre słuszne - możesz to robić dalej - życie weryfikuje . Pozdrawiam i życzę słusznych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.10.2020 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Wymagania i założenia masz mocno podobne do moich, poza odkurzaczem centralnym. Tylko po co Ci te skosy na piętrze? Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?). Chyba nie rozumiem pytania. Chcesz wybudować dom ze 300m2, do tego z piwnicą i pytasz czy tysiąc metrów rurki po 2-3zł/mb będzie zbyt dużym kosztem względem kilkunastu grzejników? Instalacja Ethernet (RJ45) z wszystkich pomieszczeń (sypialni, gabinetów, salonu, pralni) do jednego pomieszczenia w piwnicy (serwerownia). W salonie 2 gniazda (TV, konsola). Ponadto gniazda przy suficie parteru i piętra, aby podpiąć punkty dostępowe WiFi Daj 4 kable ethernet do salonu. Koszt 2 dodatkowych kabli taki sam jak potem switcha jak zabraknie. Pompa ciepła do ogrzewania - czy może tylko przygotowanie do podłączenia pompy ciepła w przyszłości? Możliwe, że w przyszłości po prostu nigdy nie dokupię pompy... Może jednak zostać po prostu przy ogrzewaniu gazem? Tematów PC vs. gaz jest z kilkanaście, więc nie poruszam tutaj. Mając podłogówkę wszędzie można zrobić tak, że w miejsce gazu będzie można wstawić bez problemu PC. Kuchnia otwarta czy zamknięta? Najlepiej pośrednio. Czyli Salon-jadalnia-kuchnia w kształcie litery L. Tak, że kuchnia nie jest całkowicie osobnym pomieszczeniem, ale z salonu jej nie widać w całości. Bez grzejnika w łazienkach, bo jest podłogówka? Do suszenia ręczników coś się przyda. Niekoniecznie klasyczny grzejnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2020 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 ogrzewanie tylko podłogówka - planujesz chatę za milion i chcesz na tym oszczędzać? Wentylacja - przy nowych WT 2020 nawet nie wiem czy da sie zrobić grawitacyjną, zwłaszcza przy gazie. Chyba musiałby grzać geotermą.Przy gazie fotowoltaika to raczej hobby. kuchnia - otwarta czy zamknięta to już zależy od twoich upodobań. Ja wolę częściowo przesłonięta, bo nie jestem pedantem i u mnie zawsze blaty zawalone. kratki odpływowe - zalewaj co jakiś czas, nie będą wysychać. podobnie gabinet żony - przecież to zależy jaka pracę tam wykonuje, czy przyjmuje klientów, czy potrzebuje odseparowania się od odgłosów w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googie 13.10.2020 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Dziękuję za cenne uwagi! Co do wentylacji w "koszu na śmieci" - pewnie że trzeba wyrzucać, ale nie robi się tego co chwilę, tylko jak się uzbiera, a jakieś zapachy potrafią się już tam gromadzić. Fotowoltaika - bardzo prawdopodobne, że mój kolejny samochód będzie elektryczny. W zasadzie nie wiem jeszcze ile metrów będzie w sumie czy ile złotówek to będzie kosztować. Póki co to oderwane od całości koncepcje, pomysły, wahania. Jestem świadomy, że zderzę się z rzeczywistością i z części zrezygnuję. Chciałem wstępnie zorientować się na przykład co ktoś już przerobił u siebie i nie ma kompletnie sensu, albo o czym ważnym zapomniałem (prąd do choinki - dobry pomysł ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.10.2020 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Miejsce na inwerter gdzie nie będzie upału, połączone z dachem peszlem, i z dostępem do netu i kablem do skrzynki z bezpiecznikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googie 14.10.2020 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Racja. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 14.10.2020 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 [*]W piwnicy: pralnio/suszarnia, kotłownia, spiżarnia, pomieszczenia gospodarcze. [*]Ogrzewanie podłogowe na całym parterze (w tym w wiatrołapie, ale z wyjątkiem garażu), oraz na górze (chyba że koszty zbyt duże, to na górze tylko w łazienkach?). Jak Elfir zauważyła, w założeniach wielka chałupa, więc to czy podłogówka na górze czy grzejniki to będą już groszowe sprawy. Lepiej nie robić systemów mieszanych, bo większe ryzyko błędów, awarii, etc. W domu rodzinnym mieliśmy pralnio-suszarnie w piwnicy właśnie. Noszenie prania do i z pralki po schodach to udręka. Z suszarni zrobiła sie graciarnia, bo pranie tam słabo schło i w zasadzie nikt nie korzystał - dorabiać tam ogrzewanie i sprawniejszą wentylację tylko po to by pranie miało lepiej, mijało się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.10.2020 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Co do wentylacji w "koszu na śmieci" - pewnie że trzeba wyrzucać, ale nie robi się tego co chwilę, tylko jak się uzbiera, a jakieś zapachy potrafią się już tam gromadzić. W "wiadrze" worek foliowy, zawiązujesz i wyrzucasz co wieczór. Zawsze raz dziennie. Smrodu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 pralnia tlko przy sypialniach, gdzie zdejmujesz ubrania i masz szafy, a nie bieganie dwie kondygnacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
googie 15.10.2020 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Pralnia/suszarnia przeniesiona na piętro. Co do smrodu to wydaje mi się bezcelowa dyskusja, no ale napiszę, że obecnie też wyrzucam codziennie, a mimo to zapachy potrafią się pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts