RobertJG 17.10.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 A co za tym idzie kocioł na paliwa stałe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Oczywiście - TAK!Nawet można tam zbudować KILKA systemów grzewczych!Bo?Bo technicznie - się da.TYLKO - PO CO? Jeżeli NAPRAWDĘ jest pasywny, to ogrzewania nie potrzebuje.A jakby coś nie poszło, mała farelka da radę.No, mówimy o sytuacji, gdy za oknem jest -35stC Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 17.10.2020 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Ale ja nie pytam o kilka systemów grzewczych tylko o jeden.Np. kocioł na węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Prawdopodobnie po bardzo kosztownym skomplikowaniu systemu (bo trzeba odbierać nadmiar ciepła do buforów) by się dało.Oczywiście nikt tego nie testował, bo to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Jak definiujesz dom pasywny?Węglem już w przyszłym roku trudno będzie zmieścić się w limicie EP.Biomasa da radę bez problemu z limitem - ale przez wymogi co do kotłowni może być problem z pasywnością (jakiej definixcji byś nie użył). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.10.2020 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Założy piecokominek na pellet z płaszczem wodnym i jaki problem ? np taki ferroli breta samo się napali samo nagrzeje i wyłączy a w ciepłym domu to kilka woreczków wystarczy na miesiąc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Jak definiujesz dom pasywny? Węglem już w przyszłym roku trudno będzie zmieścić się w limicie EP. Biomasa da radę bez problemu z limitem - ale przez wymogi co do kotłowni może być problem z pasywnością (jakiej definixcji byś nie użył). Nie wiem dlaczego wszystkim doradzasz biomasę do spelnienia Ep.Owszem biomasa to umozliwia, ale jaki procent chce sie pchac w kotly na pellet. To ze jest teoretyczna mozliwosc nie oznacza ze wiekszosc z niej skorzysta by miec Ep zgodne z WT. Skorzystaja tylko nieliczni, nawet nie wiem jaki to procent. Kogos namawiac na paliwa stałe podczas tylko dlatego ze ktos nie chce lepiej docieplic lub nie chce miec WM z rekuperacją to niedzwiedzia przysługa. Chyba ze zakladamy od razu kombinacje polegajace na przyjeciu w charakterystyce kotła na pellet a potem w trakcie budowy zamienimy zródło grzewcze na inne a KB przyjmie to jako zmiane nieistotną. Oczywiscie bez zmiany charakterystyki energetycznej bo nowa pokazałaby niespelnienie Ep. Tak czy inaczej to sliski temat i nie konca zgodny z prawem. Edytowane 18 Października 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Co to za dom pasywny, który potrzebuje kotłowni z kotłem stałopalnym?Wyjaśni mi ktoś? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Co to za dom pasywny, który potrzebuje kotłowni z kotłem stałopalnym? Wyjaśni mi ktoś? Adam M. Dom pasywny nie potrzebuje kotłowni z kotłem stałopalnym. Skoro pyta inwestor tzn ze on potrzebuje, dlaczego? tego nie wie nikt łacznie z pytajacym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Nie wiem dlaczego wszystkim doradzasz biomasę do spelnienia Ep. Przeczytałeś tytuł wątku? Jakie jeszcze paliwo stałe umożliwia spełnienie EP? Kogos namawiac na paliwa stałe podczas tylko dlatego ze ktos nie chce lepiej docieplic lub nie chce miec WM z rekuperacją to niedzwiedzia przysługa. Chyba Roberta nie trzeba namawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Dom pasywny nie potrzebuje kotłowni z kotłem stałopalnym. Skoro pyta inwestor tzn ze on potrzebuje, dlaczego? tego nie wie nikt łacznie z pytajacym Tak myślałem... Są "domy w rabatkach", są "na wzgórku", są "w leśnej ostoi" to pewnie też pojawił się "pasywny" co z pasywnością wiele wspólnego nie ma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) Przeczytałeś tytuł wątku? Jakie jeszcze paliwo stałe umożliwia spełnienie EP? Ty wspomniałes o biomasie i do tego sie odniosłem. Ciągle wracasz do tej nieszczesnej biomasy. Chcesz aby inwestor był palaczem w nowym domu? Edytowane 18 Października 2020 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2020 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 A co za tym idzie kocioł na paliwa stałe ? TY wiesz, ile energii uwalnia spalenie 1kg węgla/drewna jak trudno ją precyzyjnie rozdystrybuować ? I jak to się ma do zapotrzebowania domu pasywnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Ty wspomniałes o biomasie i do tego sie odniosłem. Ciągle wracasz do tej nieszczesnej biomasy. Chcesz aby inwestor był palaczem w nowym domu? Autor chce być palaczem - przecież zadał takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 18.10.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Autor chce być palaczem - przecież zadał takie pytanie. Ano..może to będzie spełnienie jego marzeń ? Ja za dzieciaka mieszkałem w bloku i marzył mi się kominek. Marzenie spełniłem, paliłem w nim ponad 20 lat a teraz spełniłem kolejne marzenie - nigdy więcej palenia w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 18.10.2020 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Dziękuję za dyskusję w temacie, choć mało ona jest merytoryczna.Mnie interesuje ten temat ponieważ od kilku lat jeden z polskich producentów systemów kominowych z Mazowsza reklamuje swój system kominowy jako:" system kominowy przeznaczony do odprowadzania spalin z urządzeń opalanych paliwami stałymi, nadający się zarówno do budownictwa tradycyjnego, jak i pasywnego".Zastanawia mnie czy to aby nie jest bzdura albowiem dla mnie osobiści w domu pasywnym nie powinno być kotła na paliwa stałe i współpracującego z nim przewodu kominowego.Oczywiście w teorii wszystko jest możliwe ale po jaką cholerę zastanawiam się ?Przecież straty ciepła będą ogromne.No może przy pellecie, który ktoś zaproponował nie będą duże ale nadal dla mnie to jakaś bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2020 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 ... Oczywiście w teorii wszystko jest możliwe ale po jaką cholerę zastanawiam się ? ... Moze spróbuj najpierw odpowiedziec sobie na to pytanie, a dopiero zakladaj nowy watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 18.10.2020 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Moze spróbuj najpierw odpowiedziec sobie na to pytanie, a dopiero zakladaj nowy watek Dziękuję koledze za udział w dyskusji i bez odbioru (poproszę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Zastanawia mnie czy to aby nie jest bzdura albowiem dla mnie osobiści w domu pasywnym nie powinno być kotła na paliwa stałe i współpracującego z nim przewodu kominowego. Niektórzy mieszkańcy domów pasywnych lubią kominki. Kominek można montować w pomieszczeniach z rekuperacją a powietrze doprowadzić z zewnątrz tak, że całość można szczelnie zamknąć na czas niepalenia i straty są znikome. W czasie palenia ciepła jest zazwyczaj* nadmiar, nawet, przy najmniejszym kominku więc stratami nie ma się co przejmować i w sumie to doprowadzenie jest zbędne, jak da się szczelnie zamknąć kominek i/lub szyber na czas niepalenia. *zazwyczaj, bo mało kto stawia piece czy piecokominki ważące tonę czy dwie co umożliwia akumulację i takie rozłożenie mocy w czasie, że nie robi się sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 czyli to temat do akademickiej dyskusji? kotłownia może być poza domem. I wówczas nie ma specjalnych strat związanych z kominem.A reklama dźwignią handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts