Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w domu pasywnym możliwe jest ogrzewanie paliwami stałymi ?

Recommended Posts

I ja mam zap..dalać do kotłowni, żeby dorzucić do pieca ?

Bez jaj.

Są tacy, co raz na tydzień zasypują pellet czy groszek do zasobnika. To nie jest problem. Problemem w domu pasywnym jest zbyt wysoka moc takich urządzeń co wymusza zastosowanie bufora, koszty serwisu, kominiarza - ekonomicznie bez sensu. Uzasadnienia komina w domu pasywnym mogą być trzy:

1. irracjonalne pragnienie ognia w salonie

2. chęć zapewnienia alternatywnego źródła ciepła (ale jak ma działać bez prądu, to podajnikowe rozwiązania i jakakolwiek automatyka odpada).

3. Mieszczenie się w limicie EP przy grzaniu prądem z COP=1 wymaga już teraz zamontowania (nie ma obowiązku używania) czegoś na biomasę.

Edytowane przez Kaizen

...

3. Mieszczenie się w limicie EP przy grzaniu prądem z COP=1 wymaga już teraz zamontowania (nie ma obowiązku używania) czegoś na biomasę.

Jaki dom pasywny musi byc ogrzewany biomasą aby uzyskac Ep?. Pasywnosc to Eu<=15 kWh/m2*a lub 10W/m2. Jaka musi Ek zeby przy czystym pradzie, nie mówiac o PC nie zmiescic sie w Ep?

I ja mam zap..dalać do kotłowni, żeby dorzucić do pieca ?

Bez jaj.

Dlatego planujesz kotłownię w salonie czy w wydzielonym pomieszczeniu w domu?

:lol:

Klimę z funkcją pompy ciepła p-p sobie załóż.

Pilocikiem ogrzewanie zrobisz...

Adam M.

Nie zapomniałeś o CWU?

Nie zapomniałem, owszem moze przy COP=1 zaistniec sytuacja przy małym (tak ok 100 m2) domu pasywnym i duzej ilosci osób ze Ep nie bedzie spełniony.

Ale wtedy nie potrzeba biomasy, wystarczy PC o małej mocy, moze byc nieduza instalacja PV bo mozna spozytkowac na biezaco energie wyprodukowana na potrzeby cwu, pomijam Twoją interpretacją zwiazana z wsp. nakladu przy PV a własciwie energii słonecznej jako tylko Twoje zdanie w tym temacie nie majace zadnej mocy obowiazujacej.

Moga to byc rzadko stosowanec kolektory termiczne dla przygotowania cwu. Ty jednak uparłes sie na te biomasę. Ja rozumiem ze ktos moze bardzo pragnac kotłowania w pasywnym domu i na to chciejstwo nie ma zadnej rady, ale doradzanie takiego sposobu obnizenia Ep nie uwazam za własciwe

instalacja PV bo mozna spozytkowac

PV nie produkuje ciepła, tylko prąd. A grzanie prądem ma współczynnik 3 - niezależnie od tego, jak prąd został wyprodukowany.

Moga to byc rzadko stosowanec kolektory termiczne dla przygotowania cwu.

Kolektorów nie da się nie używać. A ich montaż jest droższy od kozy, jak wliczysz cały osprzęt.

W domu pasywnym zalecam pieniek dębowy . Godzinny spacer po domu z tym pieńkiem powoduje ogrzanie domu o kilka stopni . W końcu przy masie 90 kilo i obfitym poceniu się oddajemy atmosferze domu pare kilowatów

Ewentualnie biba non-stop jeden człowiek w stanie spoczynku wytwarza około 100W ciepła, domownicy plus goście i farelka się ukręci :stirthepot: