ilovepierogi 17.10.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Cześć, mam dwa zagadnienia, które budzą moje wątpliwości przy projekcie domku jednorodzinnego: 1. Studnia W MPZP mam dla systemu wodociągów i zaopatrzenia w wodę: a) zaopatrzenie obszaru planu w wodę ze zbiorczej lub lokalnej sieci wodociągowej istniejącej i projektowanej zasilanej z ujęć wody położonych w obszarze planu i poza nim, b) w przypadkach uzasadnionych warunkami technicznymi sieci dopuszczenie stosowanie indywidualnych ujęć wody, pod warunkiem uwzględnienia obowiązujących w tym zakresie przepisów odrębnych, c) dopuszczenie realizacji studni i zbiorników przeciwpożarowych, d) nakaz zapewnienia zaopatrzenia terenów w wodę do celów przeciwpożarowych, czy w takim przypadku muszę mieć przyłącze do wodociągów gminnych, czy mogę zasilać budynek ze studni. 2. Dojście Dojazd do budynku będzie zrealizowany w postaci ciągu pieszo-jezdnego wzdłuż granicy działki.Na działce sąsiada znajduje się zbiornik bezopływowy. Czy mogę zlokalizować drogę w odległości mniejszej niż 2 m od zbiornika? Z WT (poniżej), wynika, że zbiornik musi być 2 m od drogi i granicy działki, ale czy droga musi być 2 m od zbiornika? § 36 Sytuowanie zbiorników bezodpływowych 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 powinna wynosić co najmniej: (...) W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co najmniej: 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi – 5 m, przy czym nie dotyczy to dołów ustępowych w zabudowie jednorodzinnej; 2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego – 2 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2020 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 1. Jak nie dostaniesz zgody na podłączenie do wodociągów to możesz miec studnię 2. teoretycznie nie, ale mała szansa, że to ktoś sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilovepierogi 18.10.2020 01:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Super, bardzo dziękuję szczerze mówiąc na to drugie nie potrafię w rozporządzeniach znaleźć uzasadnienia, ale rozumiem że intencją prawodawcy było zachowanie 2m między zbiornikiem, a drogą, nawet jeśli nie wynika to wprost z przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.10.2020 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 tak. Wydaje mi się, ze intencją była droga/chodnik publiczne - jak komuś uszkodzi się szambo to jego wykopanie nie uszkodzi drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.10.2020 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Cześć, 2. Dojście Dojazd do budynku będzie zrealizowany w postaci ciągu pieszo-jezdnego wzdłuż granicy działki.Na działce sąsiada znajduje się zbiornik bezopływowy. Czy mogę zlokalizować drogę w odległości mniejszej niż 2 m od zbiornika? Z WT (poniżej), wynika, że zbiornik musi być 2 m od drogi i granicy działki, ale czy droga musi być 2 m od zbiornika? Ten przepis nie mówi o odległości od zbiornika tylko od pokrywy włazu lub wylotu powietrza. Tu chodzi o wyziewy kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.10.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 ad 1 p. b) i c)dopuszcza realizację studni " w przypadkach uzasadnionych " ! ( np. sieć wodociągowa 20km dalej ) ad.2jeżeli Warunki Zabudowy / zapisy Planu Miejscowego przewidują ciąg pieszo jezdny ( dojazd i dojście do drogi publicznej ) w danym miejscu - to lokalizacja zbiornika bezodpływowego jest " bajką " sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts