Kaizen 21.10.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Dlaczego montujecie jednostki zewnętrzne tam, gdzie jest w sezonie grzewczym często znacznie zimniej, niż 2m nad ziemią? Prostym rusztowaniem można poprawić COP (montaż na elewacji ze względu na wibracje raczej odradzam). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=449409 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 21.10.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 moje dwie jednostki są zamontowane na ścianach i żadnych wibracji nie ma - kwestia dobrego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2020 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 moje dwie jednostki są zamontowane na ścianach i żadnych wibracji nie ma - kwestia dobrego montażu. Ja na trzy klimy zamontowane na elewacji zawsze w ciszy byłem w stanie stwierdzić, czy sprężarka chodzi, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 21.10.2020 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Dlaczego montujecie jednostki zewnętrzne tam, gdzie jest w sezonie grzewczym często znacznie zimniej, niż 2m nad ziemią? Prostym rusztowaniem można poprawić COP (montaż na elewacji ze względu na wibracje raczej odradzam). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=449409 Który wykres temperatury jest do której wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.10.2020 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Dlatego, że te wykresy są niewiele warte, a jedn. zewn. waży >150kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 21.10.2020 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Nie wszystkie tyle ważą np.7kw 66kg.Znam jedną taka instalacje na 3pietrze inwestor trochę zaplacił za wynajm podnośnika koszowego.Plus na każdy serwis będzie musiał wynajmowac lub olac serwisowanie.W razie awarii jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 21.10.2020 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Może źle patrzę lub mam złe skojarzenia, ale drugi wykres z temperaturami 10 cm nad gruntem to temperatury wyższe zwłaszcza od północy do godziny dziesiątej. Oś wentylatora w mojej PC jest na wysokości około 90 cm od gruntu i jest z tym mi dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 21.10.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Może źle patrzę lub mam złe skojarzenia, ale drugi wykres z temperaturami 10 cm nad gruntem to temperatury wyższe zwłaszcza od północy do godziny dziesiątej. Oś wentylatora w mojej PC jest na wysokości około 90 cm od gruntu i jest z tym mi dobrze... Stąd pytanie o te wykresy. Chyba lepiej grzać w nocy przy +5 niż przy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2020 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Który wykres temperatury jest do której wysokości? Standardowe pomiary i prognozy są 2m nad poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 23.10.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Nad samym gruntem - to nie - fabrycznie zalecany jest montaż na postumencie minimum 30-40 cm nad gruntem. Przede wszystkim chodzi o opady śniegu, by śnieg nie zapchał wentylatora. A i lód jak zacznie się spiętrzać pod wymiennikiem, to jest większa szansa że nie zablokuje wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.10.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Fajny wykres dla grzejących w taniej, żeby robić jednostkę nad gruntem.Do tego to 2m rusztowanie to estetycznie raczej poroniony pomysł. Stawiać takiego potworka (też nie za darmo) dla.. no właśnie, dla ilu zł na sezon ?Poza tym - może NIE warto skupiać się na jednym dniu, a wyciągnąć średnią dla całego roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.10.2020 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 Pogroziłem mojej jednostce zewnętrznej palcem.Obiecała, że mimo zapotrzebowania na ~3000m3 powietrza na godzinę (tyle żre na maksie) nawet nie tknie tego w okolicach 2 m nad ziemią.Solennie obiecała siorbać powietrze tuż nad ziemią. Postawię też obok jednostki zewnętrznej kompostownik, wydziela niezłe temperatury.@Kazien, pomożesz wyliczyć, mam nieprecyzyjne wyniki i nie wiem czy COP poprawi mi się na 11 czy na 12 miejscu po przecinku. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts