Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego jednostki zewnętrzne montujecie tuż nad gruntem?

Kaizen

Recommended Posts

Dlaczego montujecie jednostki zewnętrzne tam, gdzie jest w sezonie grzewczym często znacznie zimniej, niż 2m nad ziemią?

Prostym rusztowaniem można poprawić COP (montaż na elewacji ze względu na wibracje raczej odradzam).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=449409

PSX_20201021_091339.jpg

Dlaczego montujecie jednostki zewnętrzne tam, gdzie jest w sezonie grzewczym często znacznie zimniej, niż 2m nad ziemią?

Prostym rusztowaniem można poprawić COP (montaż na elewacji ze względu na wibracje raczej odradzam).

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=449409

Który wykres temperatury jest do której wysokości?

Może źle patrzę lub mam złe skojarzenia, ale drugi wykres z temperaturami 10 cm nad gruntem to temperatury wyższe zwłaszcza od północy do godziny dziesiątej.

Oś wentylatora w mojej PC jest na wysokości około 90 cm od gruntu i jest z tym mi dobrze...

Stąd pytanie o te wykresy.

Chyba lepiej grzać w nocy przy +5 niż przy 0

Fajny wykres dla grzejących w taniej, żeby robić jednostkę nad gruntem.

Do tego to 2m rusztowanie to estetycznie raczej poroniony pomysł.

Stawiać takiego potworka (też nie za darmo) dla.. no właśnie, dla ilu zł na sezon ?

Poza tym - może NIE warto skupiać się na jednym dniu, a wyciągnąć średnią dla całego roku ?

Pogroziłem mojej jednostce zewnętrznej palcem.

Obiecała, że mimo zapotrzebowania na ~3000m3 powietrza na godzinę (tyle żre na maksie) nawet nie tknie tego w okolicach 2 m nad ziemią.

Solennie obiecała siorbać powietrze tuż nad ziemią.

Postawię też obok jednostki zewnętrznej kompostownik, wydziela niezłe temperatury.

@Kazien, pomożesz wyliczyć, mam nieprecyzyjne wyniki i nie wiem czy COP poprawi mi się na 11 czy na 12 miejscu po przecinku. Dzięki.