cyryl70 25.10.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2020 W projekcie mam wysokość pomieszczenia 2,70 m Jaki może być margines błędu? Ile cm wchodzi tu w grę? Czy musi to być plus minus 1 cm czy dopuszczalne są większe różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 26.10.2020 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 Ale o jakim błędzie mówisz??To nie jest wymiarowanie części np tłoka do silnika spalinowego gdzie wymiary są podawane w tolerancji +/- .mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 26.10.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2020 masz 2,7 bedziesz miał 2,7 co do centymetra. Najpierw buduje sie stan surowy zamkniety . W stanie surowym pomieszczenie które mam miec 2,7 ma więcej, później idzie tynk na sufit gdzieś 2 cm trzeba liczyc jak już masz tynk robisz wylewke podłogową ze styropianem itp i to tak naprawde wylewką sobie ustalasz wysokość pomieszczenia. ( lub podwieszanym sufitem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyryl70 28.10.2020 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Ja chce aby cały parter był niższy o 18 cm Czy mogę to uzgodnić z kierownikiem? Czy mogę sam zdecydować? Jeżeli kierownik się zgodzi to musi mi to wpisać w dzienniku budowy? Posadzką dużo chyba się nie obniży bo ile tej wylewki by trzeba dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.10.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2020 Ja chce aby cały parter był niższy o 18 cm Czy mogę to uzgodnić z kierownikiem? Czy mogę sam zdecydować? Jeżeli kierownik się zgodzi to musi mi to wpisać w dzienniku budowy? Posadzką dużo chyba się nie obniży bo ile tej wylewki by trzeba dać? Wysokości pomieszczeń ( domkach )nikt nie sprawdza, w czasie zakończenie budowy może być weryfikowana wyskość budynku. Z ciekawości dlaczego chesz mieć tak niski parter ? 252 cm to naprawdę nisko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 29.10.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Jeśli wysokość zrobisz np na suficie podwieszanym to nikt się nie doczepi, ale jeśli strop ma być monolit lub inny podsystem to jest to już zmiana istotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.10.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Nie jest to zmiana istotna, przynajmniej do dołu.Nie zwiększasz obciążeń, czyli konstrukcyjnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.10.2020 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2020 Jeśli wysokość zrobisz np na suficie podwieszanym to nikt się nie doczepi, ale jeśli strop ma być monolit lub inny podsystem to jest to już zmiana istotna. Dlaczego ? Jak wymuruje jeden rząd bloczka mniej to zmiana istotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 30.10.2020 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Jeśli są trzpienie, nadproża wysokie lane itp to tak, wkońcu zmiana konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.10.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2020 Jeśli są trzpienie, nadproża wysokie lane itp to tak, wkońcu zmiana konstrukcji. To nie jest zmiana konstrukcji, obniżenie stropu o jeden pustak to nie jest zmian konstrukcji. Zmiana konstrukcji była by wtedy gdy np podniósł ściankę kolankową z np z 80 cm do 1,5 m albo zmienił kąt nachylenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 31.10.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Nie jest to zmiana istotna, przynajmniej do dołu.Nie zwiększasz obciążeń, czyli konstrukcyjnie ok. Art. 36a ust. 5: Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: 1) projektu zagospodarowania działki lub terenu; 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji obiektu budowlanego, z zastrzeżeniem ust. 5a; 3) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z obiektu budowlanego przez osoby niepełnosprawne; 4) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części; 5) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, innych aktów prawa miejscowego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu; 6) wymagającym uzyskania lub zmiany opinii, uzgodnień i pozwoleń, które są wymagane do uzyskania pozwolenia na budowę lub do dokonania zgłoszenia: a) budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1a, 2b i 19a, lub b) przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1b. Art. 36a ust. 5a: Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki: 1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; 2) nie zwiększa obszaru oddziaływania obiektu; 3) nie mieści się w zakresie odstępstw, o których mowa w ust. 5 pkt 3-6, z wyjątkiem odstępstwa od projektowanych warunków ochrony przeciwpożarowej, jeżeli odstępstwo zostało uzgodnione z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych; 4) nie narusza przepisów techniczno-budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Dlaczego ? Jak wymuruje jeden rząd bloczka mniej to zmiana istotna? 5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: [...] 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji obiektu budowlanego, z zastrzeżeniem ust. 5a; [...] 5a. Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki: 1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 31.10.2020 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Uzgodnij sobie wszytsko z kierownikiem, nie rób nic na tzw pałe. Regulowanie wysokości pomieszczeń wylewką to kiepski pomysł, możesz sobie coś obniżyć np na suficie podwieszanym. Uwierz mi, że 2,52m jest dobre w mieszkanie, w domu to nie wygląda dobrze. Choć widzę, że teraz w niektórych nowo budowanych blokach jest dobrze ponad 2,60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.10.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Przepisy mówią o budynku jako całości, obniżenie stropu nic nie oznacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 31.10.2020 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie: [...] 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji obiektu budowlanego, z zastrzeżeniem ust. 5a; [...] 5a. Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki: 1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym; Znam te punkty ale czy obniżając strop o 30 cm zachowując wysokość budynku to jest zmiana istotna? Strop zgodny z konstrukcja tylko 30cm niżej ? Kubatura budynku bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2020 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Znam te punkty ale czy obniżając strop o 30 cm zachowując wysokość budynku to jest zmiana istotna? Trzeba pytać projektanta (nie kierbuda): 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 31.10.2020 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2020 Widziałem takie coś przy garażu - podłoga miała być obniżona względem chaty, zrobiono na poziomie reszty i się doczepili, że kubatura się zmieniła. Ale to trzeba mieć pecha i koniec końców nic się nie stało. Jeżeli obniżysz/podwyższysz ściany i ta zmiana się przeniesie na górę i końcowo na dach to upierdliwiec może się doczepić - te 2% nieistotnego odstępstwa to ledwo 14 cm na 7 metrowej chacie. Jak już pisałem, to musi się ktoś życzliwy znaleźć albo pech i dużo wolnego czasu w nadzorze budowlanym. PS. W mojej okolicy ostatnio pogrom robili z tarasami i szopkami/szopeczkami - niby pierdoła, ale zmienia się powierzchnia utwardzona względem PZT z pozwolenia na budowę. A odkryli w urzędzie zdjęcia satelitarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 05.11.2020 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 To nie jest zmiana konstrukcji, obniżenie stropu o jeden pustak to nie jest zmian konstrukcji. Zmiana konstrukcji była by wtedy gdy np podniósł ściankę kolankową z np z 80 cm do 1,5 m albo zmienił kąt nachylenia dachu. to przeczytaj jeszcze raz co napisałem i sam sobie odpowiedz czy przerobienie zbrojeń stropu jeśli masz wysokie nadproża to nie jest zmiana konstrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eccentric 06.11.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Tak przy okazji, w postach powyżej powołujecie się na przepisy które nie obowiązują od 19.09.2020: Nowe brzmienie: 5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowaniadziałki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innychwarunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:1) projektu zagospodarowania działki lub terenu, w przypadku zwiększeniaobszaru oddziaływania obiektu poza działkę, na której obiekt budowlanyzostał zaprojektowany;2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego dotyczących:a) powierzchni zabudowy w zakresie przekraczającym 5%,b) wysokości, długości lub szerokości w zakresie przekraczającym 2%,c) liczby kondygnacji;3) warunków niezbędnych do korzystania z obiektu budowlanego przez osobyniepełnosprawne, o których mowa w art. 1 Konwencji o prawach osóbniepełnosprawnych, sporządzonej w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r.,w tym osoby starsze;4) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jegoczęści;5) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, innychaktów prawa miejscowego lub decyzji o warunkach zabudowyi zagospodarowania terenu;6) wymagającym uzyskania lub zmiany decyzji, pozwoleń lub uzgodnień, któresą wymagane do uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę lub dodokonania zgłoszenia:a) budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–4, lubb) przebudowy, o której mowa w art. 29 ust. 3 pkt 1 lit. a, orazinstalowania, o którym mowa w art. 29 ust. 3 pkt 3 lit. d;7) zmiany źródła ciepła do ogrzewania lub przygotowania ciepłej wodyużytkowej, ze źródła zasilanego paliwem ciekłym, gazowym, odnawialnymźródłem energii lub z sieci ciepłowniczej, na źródło opalane paliwemstałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 06.11.2020 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Ja chce aby cały parter był niższy o 18 cm Czy mogę to uzgodnić z kierownikiem? Czy mogę sam zdecydować? Jeżeli kierownik się zgodzi to musi mi to wpisać w dzienniku budowy? Posadzką dużo chyba się nie obniży bo ile tej wylewki by trzeba dać? 252cm..? Jeszcze minus okładzina pewnie. Kiepsko. Idiotyczny pomysł. To nie wielka płyta... Ja mam na pietrze 2.60cm, które do pokoi o szerokosci max 3.5m (długosc po 4,7 i 5.5m) pasuje idealnie. Parter to około 2.70 i to moim zdaniem najmniejsza wysokośc jeśli chodzi o wymiary pomieszczenia 6.6x5.7m. Mam wąski dom. Czym większa powierzchnia salonu tym wysokość idzie w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts