Robinson74 01.11.2020 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Szkoda, że nie ma tutaj podpiętego tematu o wyborze kotła, bo na pewno wiele osób pisałoby tutaj zamiast zakładać wiele podobnych tematów. No więc potrzebuję kotła gazowego na ok. 20 kW, ale z możliwością zejścia do ok. 2 kW. Kocioł musi dobrze współpracować z systemem mieszanym, czyli grzejniki + podłogówka. Zależy mi na solidnym producencie i fajnej obsłudze, być może z możliwością obsługi przez sieć. Wiem, że VITODENS 222-F spełnia te kryteria, ale rozważam zakup czegoś tańszego, bo jednak te 14-15 tys. to trochę drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.11.2020 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Na podstawie braku propozycji wnioskuję, że jednak ten Viessmann nie ma alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 04.11.2020 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Na podstawie braku propozycji wnioskuję, że jednak ten Viessmann nie ma alternatywy. Jak kupowałem kocioł na gaz to potrzebowałem o podobnych parametrach - czyli maksymalnie małej mocy. Znalazłem Junkersa, który seryjnie jest przystosowany do pracy od 3 kW. Z tego co mi mówiono to podobno można go przeprogramować (lub przebudować) by pracował od 2 kW. Ktoś na Forum ma kocioł pracujący chyba od 1,7 kW, innej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.11.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Szkoda, że nie ma tutaj podpiętego tematu o wyborze kotła, bo na pewno wiele osób pisałoby tutaj zamiast zakładać wiele podobnych tematów. No więc potrzebuję kotła gazowego na ok. 20 kW, ale z możliwością zejścia do ok. 2 kW. Kocioł musi dobrze współpracować z systemem mieszanym, czyli grzejniki + podłogówka. Zależy mi na solidnym producencie i fajnej obsłudze, być może z możliwością obsługi przez sieć. Wiem, że VITODENS 222-F spełnia te kryteria, ale rozważam zakup czegoś tańszego, bo jednak te 14-15 tys. to trochę drogo. Vaillant VC146 lub VC206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 04.11.2020 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2020 Dzięki, ale minimalna moc VC206 trochę za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A po co Ci 20kW ? Ma być dwufunkcyjny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiagor77 05.11.2020 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Korzystając z okazji zapytam i ja. Kupuję połowę bliźniaka w stanie deweloperskim, powierzchnia użytkowa 120m2, na parterze podłogówka, na górze grzejniki. Deweloper proponuje mi takie kotły dwufunkcyjne:1. Beretta Quadra 25c2. De Dietrich MCX 24/28 MI Który lepszy? Czy te kotły są w ogóle w stanie efektywnie ogrzać taką powierzchnię? Każda rada na wagę złota, bo ja bladego pojęcia nie mam w temacie i dam sobie każdy bubel wcisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 One są ze 3x za mocne na taką powierzchnię ale muszą mieć taką moc dla CWU.Wziąłbym ten, który ma mniejszą moc minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.11.2020 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 A po co Ci 20kW ? Ma być dwufunkcyjny ? Nie, ale dom jest duży. Projekt podaje 19 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Jak duży ? 350m3 ? "Projekt" do obliczenia OZC, czy charakterystyka policzona na odpieprz ?Bo widzisz, mój dom przy -20C wymaga mocy 3,4KW dla ogrzewania. Z pięciu "świeczek" na wyświetlaczu raz widziałem trzy - po trzydniowej przerwie w ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 05.11.2020 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Tak, można powiedzieć, że 350 m łącznie z piwnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.11.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 No to co Ciebie martwi 1kW mocy minimalnej więcej, czy mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.11.2020 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 To że dni, gdy potrzebna jest minimalna moc jest bardzo dużo w ciągu całego roku. Dni, kiedy będę potrzebował 20 kW, może nie być wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.11.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Mając taką powierzchnię i taką akumulację energii (rozumiem, że spora cześć to podłogówka) kompletnie nie martwiłbym się o taktowanie w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts