Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła kondensacyjnego

Robinson74

Recommended Posts

Szkoda, że nie ma tutaj podpiętego tematu o wyborze kotła, bo na pewno wiele osób pisałoby tutaj zamiast zakładać wiele podobnych tematów.

No więc potrzebuję kotła gazowego na ok. 20 kW, ale z możliwością zejścia do ok. 2 kW.

Kocioł musi dobrze współpracować z systemem mieszanym, czyli grzejniki + podłogówka.

Zależy mi na solidnym producencie i fajnej obsłudze, być może z możliwością obsługi przez sieć.

Wiem, że VITODENS 222-F spełnia te kryteria, ale rozważam zakup czegoś tańszego, bo jednak te 14-15 tys. to trochę drogo.

Na podstawie braku propozycji wnioskuję, że jednak ten Viessmann nie ma alternatywy. :D

Jak kupowałem kocioł na gaz to potrzebowałem o podobnych parametrach - czyli maksymalnie małej mocy. Znalazłem Junkersa, który seryjnie jest przystosowany do pracy od 3 kW. Z tego co mi mówiono to podobno można go przeprogramować (lub przebudować) by pracował od 2 kW.

Ktoś na Forum ma kocioł pracujący chyba od 1,7 kW, innej firmy.

Szkoda, że nie ma tutaj podpiętego tematu o wyborze kotła, bo na pewno wiele osób pisałoby tutaj zamiast zakładać wiele podobnych tematów.

No więc potrzebuję kotła gazowego na ok. 20 kW, ale z możliwością zejścia do ok. 2 kW.

Kocioł musi dobrze współpracować z systemem mieszanym, czyli grzejniki + podłogówka.

Zależy mi na solidnym producencie i fajnej obsłudze, być może z możliwością obsługi przez sieć.

Wiem, że VITODENS 222-F spełnia te kryteria, ale rozważam zakup czegoś tańszego, bo jednak te 14-15 tys. to trochę drogo.

Vaillant VC146 lub VC206

Korzystając z okazji zapytam i ja. Kupuję połowę bliźniaka w stanie deweloperskim, powierzchnia użytkowa 120m2, na parterze podłogówka, na górze grzejniki. Deweloper proponuje mi takie kotły dwufunkcyjne:

1. Beretta Quadra 25c

2. De Dietrich MCX 24/28 MI

Który lepszy? Czy te kotły są w ogóle w stanie efektywnie ogrzać taką powierzchnię?

Każda rada na wagę złota, bo ja bladego pojęcia nie mam w temacie i dam sobie każdy bubel wcisnąć