Som3k 02.11.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Witam , mam problem ze skraplaniem z wentylacji w domku jednorodzinnym .Mianowicie dom składa się z parteru oraz poddasza użytkowego którego jestem w trakcie robienia . Na poddaszu jest lekka zabudowa gk . Nad poddaszem strych nieużytkowy gdzie własnie wyciągnałem z dołu i góry rury spiro, które są podłączone bezpośrednio do kominków dachowych .Na zewnątrz rur pojawia się skraplanie i moczy wełnę . Ociepliłem rury wełną lambda 0.039 o grubości 5cm i zawinąłem folią stretch .Niestety to nie pomogło ... dziś zauważyłem że wełna jest mokra i jakimś cudem przeleciała przez folie stretch... Do tego z jednej rury skrapla się wewnątrz i kapie do środka , z reszty rur tak jak wcześniej na zewnątrz i kapie na wełne... Już nie mam pomysłu co robić .. Bardzo proszę o jakieś rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2020 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 (edytowane) No faktycznie ociepliłeś te rury, że ho ho - 5 cm:jawdrop: toż to super ocieplenie jeszcze skisnąłeś to streczem więc jest tego pewnie miejscami ze 3 cm. Izolacja ma być na tyle solidna, aby temperatura powietrza na wlocie i wylocie tej rury była rzędu 2 - 3*C bo inaczej cała wilgoć z powietrza zewnętrznego skropli się na ściance rury i w materiale izolacyjnym. widzisz mniej więcej proporcje średnicy zewnętrznej do wewnętrznej? Oczywiście dotyczy innych strat ale można się wzorować. Edytowane 2 Listopada 2020 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Som3k 02.11.2020 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 No faktycznie ociepliłeś te rury, że ho ho - 5 cm:jawdrop: toż to super ocieplenie jeszcze skisnąłeś to streczem więc jest tego pewnie miejscami ze 3 cm. tak mi doradzili , więc tak zrobiłem jak widać efektu to nie przyniosło :/ , nie ściskałem wełny stretchem , po prostu owinąłem tak żeby się trzymała . Więc doradzasz docieplić , jaką wełnę dorzucić? bo rozumiem że tej nie zrzucać tylko owinąc na tą wełnę następną, teraz tylko pytanie jakiej grubości dorzucić? 10cm, 15cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Som3k 02.11.2020 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Dodam,że trochę mnie to dziwi... bo jak na razie to na tym strychu gdzie wychodzą rury jest wyższa temperatura niż na samym poddaszu bo tak jak napisałem dopiero je wykańczam i nawet jeszcze ogrzewania nie uruchomiłem tam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.11.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Tak dołóż trochę tego ocieplenie - bo ciepło które jednak tamtędy wychodzi nagrzewa tą "Twoją konstrukcję" i się skrapla w całym przekroju izolacji i na całej powierzchni rury.Przynajmniej jeszcze 10 cm czyli z 15 cm, a to co zrobiłeś niestety musisz usunąć bo nie wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.11.2020 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Bardzo proszę o jakieś rady Podkreślałem - krytycznie ważna jest szczelność. Z każdej strony. Grubość pewnie jest wystarczająca - gdyby nie była, to skraplałoby się na folii stretch. Skoro nasiąka wełna, to znaczy, że jest nieszczelnie. Ma być szczelnie - bez tego cała zabawa psu na budę niezależnie od tego, ile wełny dasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.11.2020 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 5cm wokół spiro powinno wystarczyć. Wełnę oklej paroizolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts