Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły soniczne

dawiddur

Recommended Posts

Cena bardzo wysoka, prawda jest taka że każde urządzenie oparte na COP=1 przekaże tyle kwh energii cieplnej ile pobierze elektrycznej, w przypadku układów wodnych dochodzą jeszcze straty hydrauliczne.

JUż lepiej może coś takiego https://allegro.pl/oferta/new-energy-pompa-ciepla-monoblok-inverter-8kw-9542643133?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24

Stary czynnik

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Owszem pozostaje w budynku ale została bezcelowo wyprodukowana przez urządzenie grzewcze i oddana po drodze a nie w pomieszczeniu docelowym. Nie wynaleziono centralnego wodnego wifi póki co.

Przy regulacji strefowej nie ma bezcelowej energii. Jezeli tylko urzadzenie grzewcze ma mozliwosc modulacji mocy to taka regulacja mninmalizuje te straty. Dla przypomnienia przewyzszenie ciągłe podkreslam ciagle o 1 oC ponad temeraturę zadaną w całym okresie grzewczym to strata ok 6-7 %. Przy regulacji strefowej i ciagłej to nikła czesc z 6-7%,

szacuje ze nie wiecej jak 1-1,5% całosci zapotrzebowania na ciepło budynku. Demonizujesz wielkosc tych strat. Oczywiscie wymaga to regulacji temperatury, ale kto takiej w nowej instalacji nie ma?

Edytowane przez asolt

a w czym on jest gorszy ?

pewnie w tym że za chwile przestanie być dostępny i w przypadku ubytku uzupełnienie będzie wiązało się albo z szukaniem czynnika na "czarnym rynku" , albo będzie trzeba przerabiać PC żeby jakoś ten nowy czynnik ogarnęła. W najgorszym wypadku zostaniesz z bezużytecznym urządzeniem z którego będziesz mógł sobie zrobić jedynie stolik pod grilla albo dużą doniczkę na tuje :cool:

pewnie w tym że za chwile przestanie być dostępny i w przypadku ubytku uzupełnienie będzie wiązało się albo z szukaniem czynnika na "czarnym rynku" , albo będzie trzeba przerabiać PC żeby jakoś ten nowy czynnik ogarnęła. W najgorszym wypadku zostaniesz z bezużytecznym urządzeniem z którego będziesz mógł sobie zrobić jedynie stolik pod grilla albo dużą doniczkę na tuje :cool:

A może jakieś potwierdzenie definicji tej "chwili" bo stary czynnik jest powszechny w nowym agd więc nie wiem skąd pomyśł o wycofaniu w ciagu chwili

• 11 months później...
Piece soniczne to ściema o ładnej nazwie. Człowiek, który miał mieć dystrybucję tego, w bardzo rozsądny sposób podszedł do tematu. Wpierw zamontował u siebie na jeden sezon. Po sezonie w pośpiechu zdemontował ten wynalazek i zrezygnował z tematu handlowania tym. Tak jak ktoś opisał COP 1 do 1. Przy obecnych cenach energii to bardzo drogie ogrzewanie.

• 2 months później...

Witam,

Czy jest może jakiś użytkownik który ma u siebie taki kocioł soniczny, lub Walczaka i mógłby napisać jak to wygląda w użytkowaniu... Jakie są koszty ogrzewania w jakim domu itp. itd.

Opinie są różne ale dużo piszą że jest to mega sprawne urządzenie.

Może by zainstalował u siebie... Razem z fotowoltaika.

Witam,

Czy jest może jakiś użytkownik który ma u siebie taki kocioł soniczny, lub Walczaka i mógłby napisać jak to wygląda w użytkowaniu... Jakie są koszty ogrzewania w jakim domu itp. itd.

Opinie są różne ale dużo piszą że jest to mega sprawne urządzenie.

Może by zainstalował u siebie... Razem z fotowoltaika.

Koszty ogrzewania są identyczne jak w przypadku ogrzewania kotłem Kospel lub Elterm lub jakimkolwiek innych kotłem elektrycznym. Zawsze to bedzie COP=1. A ile dokladnie to trzeba policzyc, ozc powie jaka bedzie wielkos energii do ogrzewania, koszty wynikaja c ceny tej energii.

Tak wiem że COP 1 ale w tym Walczaka są rury w kształcie gwiazdy. Mówią i piszą że potrzebne jest mnie energii do ogrzania tej samej ilości wody. Dlatego zapytałem o użytkowników którzy może się z tym spotkali i doświadczyli tej nowości

cudów niema aby podnieść temperaturę wody o 1K trzeba dostarczyć 4,19 kJ na każdy kg wody i żadne supersoniczne cuda tego nie zmienia.

• Like 1

Czyli co sugerujecie że lepiej postawić na pompę ciepła bo ma COP średnio około 3 ? Jak myślicie co lepsze ? Dopytuje ponieważ chcę zmienić kocioł pelletowy bo założyłem fotowoltaika 6 kwp, tylko mam jeszcze nie ocieplony dom i od września do teraz poszło mi już 2 tony pelletu.

2 tony pelletu od wrzesnia :eek: masz dom o powierzchni 300-350m2??? bo jeśli nie to olej pome ciepła a zbieraj na porządna termomodernizację...