Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto robić rekuperację w nowobudowanym domu, jeśli nie ma jej w projekcie?

Recommended Posts

Wybrałem 2 projekty i akurat tak się składa, że w żadnym nie ma rekuperacji.

Jak patrzę w inne to zwykle też nie mają.

Z czego to wynika? Warto w takim typowym projekcie ją dodawać, skoro tam nie ma?

Jaki będzie dodatkowy koszt przyzwoitej rekuperacji i ile się zaoszczędzi na odzysku ciepła?

Dodawalibyście, czy pozostali przy grawitacyjnej, która jest w projekcie?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-limbami-2-me84222501abf5

https://www.extradom.pl/projekt-domu-gienia-c-WRD1338

Wybrałem 2 projekty i akurat tak się składa, że w żadnym nie ma rekuperacji.

Jak patrzę w inne to zwykle też nie mają.

Z czego to wynika? Warto w takim typowym projekcie ją dodawać, skoro tam nie ma?

Jaki będzie dodatkowy koszt przyzwoitej rekuperacji i ile się zaoszczędzi na odzysku ciepła?

Dodawalibyście, czy pozostali przy grawitacyjnej, która jest w projekcie?

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-limbami-2-me84222501abf5

https://www.extradom.pl/projekt-domu-gienia-c-WRD1338

tak jest taniej a i tak kupisz projekt

warto

zero zł jak zrezygnujesz z rzeczy potrzebnych do wentylacji grawitacyjnej i niektóre okna zostawisz jako witryny a nie jako otwieralne

zależy od docieplenia budynku. Dla mnie to komfort a nie oszczędności.

budując się znowu w życiu bym nie zrobił grawitacyjnej.

Trzeba się liczyć z dodatkową warstwą styropianu w podłodze na stropie parteru, a to pociąga za sobą

- zmianę wysokości poddasza (ok 5 cm)

- zmianę lokalizacji otworów okiennych w ścianach poddasza

- zmiany w balkonach

- zmiana w projekcie schodów ze względu na zmianę różnicy wysokości pomiędzy posadzkami

Dorobiłem WM po ponad 25 latach od wybudowania domu i jestem zadowolony. Jak zaczynałem budować nikt raczej nie myślał wtedy o WM.

WM to nie oszczędności ale komfort a w moim przypadku pozbycie się smogu w domu, dzięki odpowiednim filtrom.

I nie musiałem dodawać styropianu ani wymieniać schodów, balkony są tam gdzie były a poddasza nie mam. :).

Edytowane przez Stermaj

W nowo budowanym domu w XXI wieku powinny być 2 rzeczy:

• wentylacja mechaniczna z rekuperacją
  • ogrzewanie podłogowe.

Odnośnie wentylacji mechanicznej, to możesz ją prowadzić na 2 sposoby:

1. w sufitach podwieszanych ok. 2 dm sufitu minimum
  2. w styropianach na stropie - 1 dm styropianu pod wylewką na piętrze

Ja mam zastosowane rozwiązanie 2. W tych samych styropianach idą instalacje: elektryczna, wodna i kanalizacyjna. Wszystko to się krzyżuje w tych 1 dm grubości EPS podłogowego.

Edytowane przez Lew2

Powiem wam, temat rekuperacji ma szalone rozbierzności w standardach wykonania i metodach no i oczywiście w cenach.

Jedni uważają, że peflexy (plastiki) są wystarczaające i dobre i problemów z nimi nie ma, i są cichrze niż spiro czy włókniny.

Inni że tylko spiro a flexy się psują, łamią i wyczyścić dobrze nie można bo się ścierają, i mają większe (gorsze) opory i inne takie.

Jeszcze inni, że zależy od ceny i potrzeb a najlepsze to wykonane z włóknin climaver wygłuszająco termicznych gdzie wymiennika nie dogrzewamy ciepłem ze ścian itd i mamy wszystko ultra ciche.

Jedni, że rekuperatory 'konsumenckie' mają lipne parametry i testowane w komorach które nijak się mają do standardów i nie mają takich sprawności jak deklaruje producent a że przemysłowe dopiero spełniaja normy, standardy i raczej będą niezawodne (ale cena już jest z czapy bo 15k za rekuperator).

Ja już jestem na tym etapie, że jedne firmy psioczą na inne byle tylko zrobić reku u nich.

Serio, temat rurek i wentylatorów rozbija się o koszmarne koszty.