bobDeBilder 05.11.2020 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2020 Wybrałem 2 projekty i akurat tak się składa, że w żadnym nie ma rekuperacji.Jak patrzę w inne to zwykle też nie mają.Z czego to wynika? Warto w takim typowym projekcie ją dodawać, skoro tam nie ma?Jaki będzie dodatkowy koszt przyzwoitej rekuperacji i ile się zaoszczędzi na odzysku ciepła?Dodawalibyście, czy pozostali przy grawitacyjnej, która jest w projekcie? https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-limbami-2-me84222501abf5 https://www.extradom.pl/projekt-domu-gienia-c-WRD1338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 06.11.2020 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Wybrałem 2 projekty i akurat tak się składa, że w żadnym nie ma rekuperacji. Jak patrzę w inne to zwykle też nie mają. Z czego to wynika? Warto w takim typowym projekcie ją dodawać, skoro tam nie ma? Jaki będzie dodatkowy koszt przyzwoitej rekuperacji i ile się zaoszczędzi na odzysku ciepła? Dodawalibyście, czy pozostali przy grawitacyjnej, która jest w projekcie? https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-pod-limbami-2-me84222501abf5 https://www.extradom.pl/projekt-domu-gienia-c-WRD1338 tak jest taniej a i tak kupisz projekt warto zero zł jak zrezygnujesz z rzeczy potrzebnych do wentylacji grawitacyjnej i niektóre okna zostawisz jako witryny a nie jako otwieralne zależy od docieplenia budynku. Dla mnie to komfort a nie oszczędności. budując się znowu w życiu bym nie zrobił grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.11.2020 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Trzeba się liczyć z dodatkową warstwą styropianu w podłodze na stropie parteru, a to pociąga za sobą - zmianę wysokości poddasza (ok 5 cm)- zmianę lokalizacji otworów okiennych w ścianach poddasza- zmiany w balkonach- zmiana w projekcie schodów ze względu na zmianę różnicy wysokości pomiędzy posadzkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert HEATPEX 06.11.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 Zapraszam do skorzystania z darmowego projektu rekuperacji który wykonujemy. W przypadku zainteresowania zapraszam do kontaktu : [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobDeBilder 07.11.2020 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 @_John dlaczego rekuperacja wymaga dodatkowej warstwy styropianu na podłodze na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.11.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 (edytowane) Dorobiłem WM po ponad 25 latach od wybudowania domu i jestem zadowolony. Jak zaczynałem budować nikt raczej nie myślał wtedy o WM. WM to nie oszczędności ale komfort a w moim przypadku pozbycie się smogu w domu, dzięki odpowiednim filtrom. I nie musiałem dodawać styropianu ani wymieniać schodów, balkony są tam gdzie były a poddasza nie mam. . Edytowane 7 Listopada 2020 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 07.11.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2020 Ja dorobiłem po ponad 60 latach od wybudowania i też jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.11.2020 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) W nowo budowanym domu w XXI wieku powinny być 2 rzeczy: wentylacja mechaniczna z rekuperacjąogrzewanie podłogowe. Odnośnie wentylacji mechanicznej, to możesz ją prowadzić na 2 sposoby: w sufitach podwieszanych ok. 2 dm sufitu minimumw styropianach na stropie - 1 dm styropianu pod wylewką na piętrze Ja mam zastosowane rozwiązanie 2. W tych samych styropianach idą instalacje: elektryczna, wodna i kanalizacyjna. Wszystko to się krzyżuje w tych 1 dm grubości EPS podłogowego. Edytowane 8 Listopada 2020 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2020 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 ... [*]w styropianach na stropie - 1 dm styropianu pod wylewką na piętrze ... Te 10 cm styropianu zalecane ,ale w praktyce bardzo rzadko spotykane, najczesciej spotykane grugosci od 5 do 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.11.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 @_John dlaczego rekuperacja wymaga dodatkowej warstwy styropianu na podłodze na parterze? Tak jak pisałem. Strop parteru. Podłoga zostaje bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2020 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 jak mam tak zaprojektowane, że to są fragmenty sufitu obudowane płyta k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wic1 11.11.2020 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2020 Powiem wam, temat rekuperacji ma szalone rozbierzności w standardach wykonania i metodach no i oczywiście w cenach. Jedni uważają, że peflexy (plastiki) są wystarczaające i dobre i problemów z nimi nie ma, i są cichrze niż spiro czy włókniny. Inni że tylko spiro a flexy się psują, łamią i wyczyścić dobrze nie można bo się ścierają, i mają większe (gorsze) opory i inne takie. Jeszcze inni, że zależy od ceny i potrzeb a najlepsze to wykonane z włóknin climaver wygłuszająco termicznych gdzie wymiennika nie dogrzewamy ciepłem ze ścian itd i mamy wszystko ultra ciche. Jedni, że rekuperatory 'konsumenckie' mają lipne parametry i testowane w komorach które nijak się mają do standardów i nie mają takich sprawności jak deklaruje producent a że przemysłowe dopiero spełniaja normy, standardy i raczej będą niezawodne (ale cena już jest z czapy bo 15k za rekuperator). Ja już jestem na tym etapie, że jedne firmy psioczą na inne byle tylko zrobić reku u nich. Serio, temat rurek i wentylatorów rozbija się o koszmarne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts