Kamil4 08.11.2020 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Witam. Jestem w trakcie budowy domu i zastanawiam się nad zmianą sposobu ogrzewania. W projekcie mam piec gazowy zasilany ze zbiornika na gaz. Chciałbym zmienić piec gazowy na pompę ciepła powietrze-woda.Projektant który jest u mnie kierownikiem budowy twierdzi, że w świetle ostatniej nowelizacji prawa budowlanego będzie to zmiana istotna z kolei inny projektant z którym współpracuje mój kierownik budowy twierdz, że byłaby to zmiana nieistotna bo zmieniamy ogrzewanie na bardziej ekologiczne. Poniższy fragment prawa budowlanego jeśli dobrze go rozumiem wskazuje na to, że mój kierownik budowy nie ma racji. 5. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę stanowi odstąpienie w zakresie:7) zmiany źródła ciepła do ogrzewania lub przygotowania ciepłej wody użytkowej, ze źródła zasilanego paliwemciekłym, gazowym, odnawialnym źródłem energii lub z sieci ciepłowniczej, na źródło opalane paliwem stałym. Zastawiam się jeszcze czy usunięcie zbiornika na gaz z projektu zagospodarowania działki i zastąpienie go pompą ciepła nie będzie traktowane jako zmiana istotna. Dziękuję za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Projektant który jest u mnie kierownikiem budowy twierdzi, że w świetle ostatniej nowelizacji prawa budowlanego będzie to zmiana istotna Skoro projektant (ten z PnB i DB) tak twierdzi, to jest to zmiana istotna nawet, jeżeli nie jest w ustawowym katalogu zmian istotnych, bo: 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. To samo dotyczy zbiornika i źródła ciepła (jak i każdej innej zmiany). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil4 08.11.2020 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Tak czytałem. Dlatego dziwi mnie opinia mojego kierownika budowy tym bardziej że jego kolega/wspólnik powiedział mi, że zmiana z gazu na pompę ciepła będzie zmianą nieistotną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil4 08.11.2020 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Skoro projektant (ten z PnB i DB) tak twierdzi, to jest to zmiana istotna nawet, jeżeli nie jest w ustawowym katalogu zmian istotnych, bo: 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu zagospodarowania działki lub terenu lub projektu architektoniczno-budowlanego, lub innych warunków decyzji o pozwoleniu na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, jest obowiązany zamieścić w projekcie zagospodarowania działki lub terenu lub projekcie architektoniczno-budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. To samo dotyczy zbiornika i źródła ciepła (jak i każdej innej zmiany). Co do kwalifikacji dokonanej przez projektanta to jest ciekawy temat. Znam osobę która rozpoczęła budowę domu około rok wcześniej niż ja. Osoba ta korzysta z usług tego samego kierownika budowy co ja. Doszło do takiej samej zmiany sposobu ogrzewania budynku nad jaką ja się zastanawiam. Decyzja została podjęta przed nowelizacją prawa budowlanego i kierownik budowy zakwalifikował ją jako zmianę nieistotną. Nie wiem jak w prawie budowlanym przed nowelizacją kwalifikowane były zmiany źródła ciepła ale postępowanie kierownika budowy wydaje mi się trochę nielogiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.11.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Projektant ma władzę dokonania kwalifikacji. Nie jest on w tej władzy nieograniczony. Zgodnie z prawem w tym przypadku mógłby zakwalifikować zmianę jako "nieistotną" - gdyby chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2020 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Decyzja została podjęta przed nowelizacją prawa budowlanego i kierownik budowy zakwalifikował ją jako zmianę nieistotną. Kierbud nie ma uprawnien do decydowania, co jest zmianą istotną, a co nIeistotną. Nie ma też uprawnień dokumentowania zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.11.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 .. To samo dotyczy zbiornika .... (jak i każdej innej zmiany). Zasobnika cwu??, to projektant decyduje czy zainstaluje zasobnik z nerdzewki czy emaliowany, czy 100l a moze 120 l?? Ty zainstalowałes zasobnik cwu zgodnie z projektem czy zmieniłes, jezeli zmieniłes to masz to zapisane w DB jako zmiana istotna czy nieistotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil4 08.11.2020 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Kierbud nie ma uprawnien do decydowania, co jest zmianą istotną, a co nIeistotną. Nie ma też uprawnień dokumentowania zmian. U mnie projektant jest jednocześnie kierownikiem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.11.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 U mnie projektant jest jednocześnie kierownikiem budowy. A to pełni dwie role. A kwalifikację odstąpienia zrobił wcielając się w rolę "projektanta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2020 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2020 Zasobnika cwu?? Czytaj zanim coś (głupiego) napiszesz. Jak przeczytasz, to będziesz wiedział, o jakim zbiorniku mowa w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d24 14.04.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Czy ktoś z Was orientuje się jak to jest obecnie ze zmianą sposobu ogrzewania? Jestem na etapie budowy domu - w projekcie miałem wstępnie ogrzewanie gazowe i takie też głoszono do powiatu. Ale chcę ostatecznie zamontować pompę ciepła. Jak powinna wyglądać teraz cała procedura zmiany? Póki co to moja próba rozeznania tematu kończy się na tym samym - ile zapytań -tyle opinii. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 15.04.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 Czy ktoś z Was orientuje się jak to jest obecnie ze zmianą sposobu ogrzewania? Jestem na etapie budowy domu - w projekcie miałem wstępnie ogrzewanie gazowe i takie też głoszono do powiatu. Ale chcę ostatecznie zamontować pompę ciepła. Jak powinna wyglądać teraz cała procedura zmiany? Póki co to moja próba rozeznania tematu kończy się na tym samym - ile zapytań -tyle opinii. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej sprawie? Według nowego prawa taka zmiana z samego prawa nie musi być istotna (o ile Twój projektant jej złośliwie taką nie zrobi), bo on ma władzę kwalifikacji. Są wyjątki wyliczone wprost w nowym Prawie Budowlanym, gdzie mimo jego władzy zmiana zawsze byłaby istotna, ale to nie Twój przypadek. Projektant w sensie Prawa Budowlanego (czyli w praktyce Twój architekt) kwalifikuje tę zmianę jako nieistotną i opisuje tę zmianę. Ty załączasz dokumentację tej zmiany z dokumentami przy zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts