Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zgłoszenie zakończenia budowy domu jednorodzinnego

Kalic

Recommended Posts

Pytanie do obeznanych w temacie. Chodzi mi o daty. Kierownik budowy wpisał datę zakończenia budowy na zeszły tydzień a nie mam jeszcze protokołów od geodety i kominiarza. Czy ma znaczenie data na ich protokołach tzn. czy PINB przyczepi się do późniejszego terminu wykonania inspekcji geodezyjnej i kominiarskiej niż data wpisana do dziennika budowy jako termin zakończenia budowy?

Pytanie do obeznanych w temacie. Chodzi mi o daty. Kierownik budowy wpisał datę zakończenia budowy na zeszły tydzień a nie mam jeszcze protokołów od geodety i kominiarza. Czy ma znaczenie data na ich protokołach tzn. czy PINB przyczepi się do późniejszego terminu wykonania inspekcji geodezyjnej i kominiarskiej niż data wpisana do dziennika budowy jako termin zakończenia budowy?

kominiarz zdaje się nie jest już potrzebny, na pewno do odbioru jest wymagany pomiar powykonawczy budynku sporządzony przez geodetę

Całą dokumentację do odbioru domu robi kierownik i to do niego powinno sie zwrócić z tym pytaniem.

Ja, choć było to już jakiś czas temu wszelakie odbiory zabrałem i z nimi udałem się do kierownika i to on zakończył budowę wraz z oddaniem całej dokumentacji.

W moim przypadku oddanie dokumentów jest po mojej stronie, dostałem wypełniony dziennik budowy i oświadczenie kierownika o zakonczeniu budowy z wpisaną już datą. Pozostałe papiery wypelniam we własnym zakresie stąd moje pytanie.

Geodeta był i zmierzył z jakąś datą, lecz mapa będzie ostemplowana z datą podpisania operatu więc i tak nie będzie grała z tym co masz w DB. Otrzymasz mapę od geodety to złożysz i nie sądzę aby ktoś z PINB czepiał się o różnice w datach. Od geodety powinieneś jeszcze dostać wypełniony druk: "Informacja Uprawnionego Geodety po zakończeniu budowy - art. 57 ust.1 pkt.5" , to wynika z Prawa Budowlanego a nie z Prawa Geodezyjnego, więc może być osobna opłata.

kominiarz zdaje się nie jest już potrzebny, na pewno do odbioru jest wymagany pomiar powykonawczy budynku sporządzony przez geodetę

Jednym z załączników do zawiadomienia o zakończeniu budowy jest opinia kominiarska - dokument jest ważny rok od daty wsytawienia.

Tak sobie czytam posty i obawiam się że mogę mieć problemy z PINB. I to z niezależnej ode mnie przyczyny a z nadgorliwości (?) kierbuda. Daty kominiarza i geodety będą po dacie kierownika. Do tego 14 dni na złożenie dokumentów od daty kierownika z DB ...

I jeszcze jedno pytanie bo wypełniając papierki zaczynam głupieć :D - mam pompę ciepła z ogrzewaniem podłogowym a w karcie informacyjnej, w punkcie 7.Wyposażenie obiektu, mieszkań, lokalu w instalacje, trzeba zaznaczyć instalacje.

Woda użytkowa ciepła dostarcza centralnie - NIE (?)

Centralne ogrzewanie - NIE (?)

Poprawcie mnie jeśli się mylę

I dodatkowo pkt. 9 Technologia realizacji:

- tradycyjna udoskonalona / wielkopłytowa / wielkoblokowa / monolityczna / kanadyjska *

- inna

Tradycyjna - tak mi wychodzi poprzez eliminację pozostałych ale czy udoskonalona?