Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśń czy wilgoć? Pomocy.

Kriis88

Recommended Posts

Cześć,

Ma ścianie za szafką kuchenną pojawił się nalot taki jak na zdjęciach. Nie da się tego zetrzeć, nie da się tego zmyć. Jest płaskie... przez dłuższy czas borykaliśmy się z nadmierną wilgocią. Czy to co pojawiło się na ściankę jest już pleśnią? Jak sobie z tum poradzić? Martwię się, ponieważ mamy małe dziecko w domu :(

https://postimg.cc/gallery/kKgHktD

Tak to już pleśń. Duża wilgotność zawsze kończy się pleśnią, szczególnie w niedostępnych miejscach, gdzie jest intensywniejsza z powodu niższej temperatury a zarodniki grzybów fruwają sobie w powietrzu i tylko czekają, aby się rozmnożyć.

Zlikwidować przyczynę czyli zmniejszyć wilgotność.

Zapewnić przewiewność niedostępnych miejsc.

Zastosować płyny antygrzybiczne

Pomalować odgrzybioną powierzchnię.

Obserwować czy plamki nie wychodzą.

Jak wychodzą powtórzyć odgrzybiane.

Staramy się zmniejszyć wilgotność.

- od dwóch miesięcy stosujemy pochłaniacze wilgotności we wszystkich pomieszczeniach.

- codziennie wietrzymy mieszkanie (uchylamy ok a na ok 15-30 minut)

- podczas gotowania uchylamy okno w kuchni.

Póki co wilgotność utrzymuje się na poziomie 65-80 procent w zależności od pomieszczenia.

Jak jeszcze możemy zmniejszyć wilgotność.

Czy już teraz zacząć odgrzybianie, czy najpierw pozbyć się nadmiaru wilgoci?

Czy zbliżająca się zima jest dobrym czasem na te zabiegi? Czy lepiej poczekać na cieplejsze dni?

Póki co wilgotność utrzymuje się na poziomie 65-80 procent w zależności od pomieszczenia.

Jak jeszcze możemy zmniejszyć wilgotność.

W aktualnych temperaturach to kosmos. Prawdopodobnie wentylacja w ogóle nie działa i/lub masz jakieś bardzo wydajne źródło wilgoci.

Sprawdź i popraw wentylacje.

Na chwilę obecną po nocy:

- w sypialni 70%

- w kuchni 65%

- w dużym pokoju 68%

Jakie wartości wilgoci będą akceptowalne?

Czy mogę już zacząć odgrzybianie, czy najpierw poradzić sobie z wilgotnością? Czy takie odgrzybianie jest bezpieczne dla małego dziecka? I czy robić to teraz w chłodnych piórach, czy przeczekać do wiosny / lata?

Nie wiem jak mam zadbać o wentylacje, to jest mieszkanie w bloku. Nad oknem w kuchni mam taki wywietrznik ale mam wrażenie, że on słabo działa (dlatego od jakiegoś czasu sami wietrzymy mieszkanie przez kilkanaście minut dziennie)

Ten "wywietrznik" nad oknem w kuchni to co mas zna myśli? Kanał wentylacyjny do komina czy nawiewnik, którym powietrze ma wchodzić do mieszkania?

Na którym piętrze mieszkasz?

Czy masz jakieś nawiewniki w oknach w różnych pomieszczeniach?

Czy kanały wentylacyjne są drożne? Sprawdź świeczką.

Nawiewnik tylko nad oknem w kuchni, takie coś

https://muratordom.pl/instalacje/wentylacja-i-klimatyzacja/montaz-nawiewnikow-okna-lepsza-wymiana-powietrza-w-domu-aa-rMCw-BMKR-a5Qz.html

W łazience i kuchni jest kanał kominowy, kominiarze sprawdzali czy jest cug :) nic więcej nie posiadam

Mieszkam na pierwszym pietrze w bloku trzypiętrowym

Blok jest ocieplony od niedawna (może 4 lata) i mam wrażenie, że problem pojawił się po ociepleniu chociaż żona twierdzi, że to raczej mało prawdopodobne. Przedtem mieszkał tu ktoś inny, dokupiliśmy mieszkanie i zrobiliśmy gruntowny remont. Nigdzie nie było wilgoci i pleśni. My się wprowadzamy i nagle zaczyna wychodzić wilgoć. Dziwne...

Z tego co wiem to oklejali blok styropianem + tynk.

Staram się utrzymywać temperatury w zimie 21 stopni a w nocy 19-20. Odkąd pojawiło się dziecko to trzymamy większe ciepło - w dzień ok. 22-23 a w nocy ok 20-21

• 3 weeks później...
Cześć,

Ma ścianie za szafką kuchenną pojawił się nalot taki jak na zdjęciach. Nie da się tego zetrzeć, nie da się tego zmyć. Jest płaskie... przez dłuższy czas borykaliśmy się z nadmierną wilgocią. Czy to co pojawiło się na ściankę jest już pleśnią? Jak sobie z tum poradzić? Martwię się, ponieważ mamy małe dziecko w domu :(

https://postimg.cc/gallery/kKgHktD

namierz dobrego kominiarza ( są też firmy) - mają anemometry i mierniki wilgotności - zbadają jaki masz ruch powietrza w mieszkaniu i dadzą rekomendacje gdzie wstawić nawiewniki, to wszystko. Pleśń, grzyb to objaw wilgoci i braku wentylacji z reguły

• 4 months później...
  • 7 months później...
U siostry w mieszkaniu przez 2 lata był smród wilgoci. Założyliśmy że to brak wentylacji i mały ,metraż. Okazało się (zaskakująco) że z sufitu ciekła woda, stara rura odpływowa powoli puszczała ją piętro w dół. Nikt nie wiedział prócz paru osób w tym administratora, który nic z tym nie robił, bo woda kapała bardzo okazjonalnie, po roku przerwy znowu się zaczęła lać tym razem porządnie i ciurkiem. Finalnie usterka została naprawiona. Może faktycznie gdzieś jest jakiś przeciek? U siostry został wykryty specjalnym przyrządem (z kamerą termowizyjną chyba, nie wiem dokładnie nigdy nie korzystałem z takiego).