TakTo 23.11.2020 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Witam, w przyszłym roku planujemy rozpocząć budowę naszego domu dla rodziny 2+2 Działka 22 x 55 metrów. Mamy już warunki zabudowy. Obecnie jesteśmy na etapie projektu, staneło na projekcie indywidualnym gdyż po przejżeniu gotowych projektów żaden nie spełniał naszych oczekiwań. A założenia to. - dom parterowy na planie prostokątna, dach dwuspadowy. - bez podpiwniczenia - strop żelbetonowy - schody na strych - zamknięta kuchnia z miejscem na stół - 3 sypialnie - małe biuro - 2 łazienki (jedna z wanną, druga z prysznicem) - pralnia z suszarnią - spiżarnia przy kuchni. - salon - ogrzewanie piec na paliwo stałe Po kilku wieczorach powstała koncepcja rozmieszczenia pomieszczeń którą zamierzam udać się do architekta. Proszę o krytyczne uwagi na temat mojej koncepcji Pozdrawiam, Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.11.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Niewiele widać na obrazku.Kocioł na paliwo stałe dopuszczony jest w MPZP/WZ? To trochę muzealne, drogie i niepraktyczne rozwiązanie. Chcesz szuflować czy przerzucać worki nawet z grypą (czy covidem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 24.11.2020 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Rekuperacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 24.11.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tomek wywal te schody i zrób wyłaz dachowy. Będą kosztowały wór pieniędzy, będą bardzo dużym mostkiem termicznym, a na strych będziesz wchodził 2-3 razy w roku. Skoro poddasze nieużytkowe to bez schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 24.11.2020 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 @DarekDawid dziękuję za sugestię, zastanawiam się tylko jak uzasadniasz przesunięcie wiatrołapu w lewą stronę i otwarcie kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 24.11.2020 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 @tomasziolkowski, schody to świadoma decyzja, miałem możliwość mieszkać w obu wariantach. W przypadku włazu masz rację że będzie kożystać się 2, 3 razu do roku i to rozwiązanie jest na tyle nie praktyczne i nieprzyjemne że tylko ja będę to robił jeżeli zajdzie taka potrzeba. W przypadku schodów strych jest niemieszkalny ale w pełni użytkowany przez wszystkich domowników. Mostek termiczny będzie w jakimś stopniu wyeliminowany przez montaż drzwi u góry i u dołu. Jeżeli chodzi o koszt to zgadam się że jest to minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 24.11.2020 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Drogi Tomku Wiem, ze jestes amatorem i wstępnie próbujesz zaprojektować swój dom. Bardzo to doceniam, choć na pewno nie jest to takie łatwe, jakby się wydawało. Ale projekt koncepcyjny dobrze jak wychodzi z ręki przyszłego własciciela. Ktos wyzej dobrze napisał. Jesli masz wchodzić na poddasze nieuzytkowe 3 razy do roku to po co schody. Ale jesli planujesz w przyszłosci jego zagospodarowanie to schody sie przydadzą. I tu jest moje uzasadnienie. Schody powinny być w poblizu wejscia głównego, dlatego te przesunięcie. Najzwyklejszy komfort uzytkowania. Otwarta kuchnia - to taki obecny trend w architekturze. Daje to więcej swobody w komunikacji, no i inną jakosć, np. rozmowy gosci na tapczanie z gospodarzem szykującym kawę itp. Moze być, ze ten projekt ma pewne wady natury proporcji, skali. Schody wydają się być za wąskie. Korytarz moze za szeroki. To wszystko powinien zwymiarować architekt. Po za tym kuchnię mozna zamknąć w pokoju sąsiadującym z łazienką. Jesli wentylacja grawitacyjna no to wypada dać komin między nimi. Jeszcze sprawa kotłowni. Jesli piec na paliwo stałe to komin powinien teoretycznie być przynajmniej 100 cm od kalenicy (chodzi o zachowanie ciągu, aby kalenica nie zasłaniała wiatru). Z tak usytuowaną kotłownią niestety ten warunek nie moze być spełniony. Mozna równiez zrezygnować z pokoju obok łazienki z prysznicem na rzecz kuchni otwartej z wydzieloną spizarnią ze stołem na rogu domu. Jednym słowem zdanie architekta Panie Tomaszu będzie bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Dalej widać tyle, co nic. Wrzuć sensowny rzut z wymiarami. Co do schodów, to są one mostkiem do gruntu - to nie do uniknięcia. (no, chyba, że zrobisz lekkie, be z fundamentu a nie typowe betonowe). Do tego jak sobie wyobrażasz wyjście na strych? Te drzwi za kilka tysięcy (takie jak wejściowe) mają być zamontowane w poziomie? Czy zrobisz coś w rodzaju wiatrołapu na strychu ocieplonego z każdej strony jak ściana zewnętrzna?Żeby poddasze nieużytkowe było w pełni funkcjonalne potrzebujesz położyć styropian i zrobić wylewkę. To spora różnica w kosztach w porównaniu z wełną z rolki i deskowaniem tylko tam, gdzie wysokość uzasadnia użytkowanie przestrzeni. Bo ocieplanie połaci przy nieużytkowym poddaszu to czysta rozrzutność i na etapie inwestycji, i na etapie mieszkania (czytaj ogrzewania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 24.11.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Witam, w przyszłym roku planujemy rozpocząć budowę naszego domu dla rodziny 2+2 Ja w swojej chałupie schody na poddasze nieużytkowe zaprojektowałem (amatorsko) w wiatrołapie właśnie. Schody będą lekkie, drewniane, prefabrykowane coś jak to: https://sowosz.pl/produkty/egd-080r/ Dostępne w Casto poniżej 2kPLN. Co prawda do samodzielnego złożenia, drewno surowe, więc trzeba trochę obrobić, pomalować, ale ja lubię robić w drewnie, więc będzie satysfakcja. Grunt, że nie kosztują dużo przestrzeni i pieniądza. Na stropie zamonotwany będzie wyłaz/klapa. Odpowiednio przemyślany montaż z przeciwwagą i taka klapa powinna być całkiem wygodna. No ale takich rzeczy nie ma w sklepach, trzeba samemu pogłówkować, żeby było szczelnie i ciepło. Co do amatorskiego projektowania. Jak najbardziej można. Zarezerwuj na to rok i kup kilka miar, by mierzyć "z natury", to poprawia wyobraźnię. Zainteresuj się programami do modelowania 3D: jest kilka fajnych narzędzi, również darmowych - proponuję zacząć od KazaaPlan. Mi to zajęło rok, analizowania zyliona wersji (mimo, że sama działka narzucała sporo ograniczeń - wiele wariantów i tak odpadało w przedbiegach) by dojść do tego, co faktycznie potrzebuję i jak powinna wyglądać moja chałupa, było funkcjonalnie i ergonomicznie. Kilka spotkań z architektem (i jedna czy dwie wizki 3D) tego nie zapewni. Jak się wie czego się potrzebuje to potem architekt może fajnie doszlifować detale. Mi zabrakło zmysłu plastycznego, architekt kilkoma zabiegami fajnie przeateżranżował strefę wejścia, co optycznie powiększyło salon... a poza tym przerysował do projektu moją propozycję praktycznie bez zmian. Ale warunkiem, że takie zabawy architekturą będą frajdą. W pełni otwarte kuchnie mam wrażenie, że powoli wychodzą z mody. Półotwarta kuchnia jest praktyczniejsza a zachowuje walor lepszej łączności z resztą domowników w salonie niż całkiem zamknięta. Jeśli jest miejsce to śmiało bym zrezygnował z aneksu kuchennego. Zdecydowanie jednak szkoda miejsca na kocioł na paliwo stałe. Sam kocioł wymaga sporego pomieszczenia, odpowiedniej wentylacji a jeszcze trzeba składować paliwo. A i tak masz już ambitny program funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 30.11.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ja nie wyobrażam sobie domu z kuchnią otwartą, cały ten ambaras, hałas, zapachy itd. Mam swój projekt z oddzielną kuchnią.Zarówno domownicy i goście mogą spokojnie siedzieć w salonie.A jak ktoś chce sobie pogadać gdy jestem w kuchni to idzie do kuchni i siada na krześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TakTo 03.12.2020 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Po krótkiej przerwie, udało mi się zwymiarować oraz trochę poprzestawiać ściany. Ze schodów oraz zamkniętej kuchni, która będzie równiż pełniła funkcję jadalni, nie zamierzam zrezygnować. Na temat niwelacji mostka termicznego schodów muszę jeszcze pomyśleć i rozważyć różne koncepcje. Dziękuję za podkreślenie tego problemu. Zastanawiam się tylko czy przed pierwszą wizytą u architekta powinienem jeszcze coś rozważyć? Czy taki projekt koncepcyjny będzie wystarczający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 15.12.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Tak z ciekawości - byłeś już u tego architekta?Co on na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekDawid 17.02.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Chyba Pan TakTo postanowił sam zostać architektem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 ale labirynt Ilosć drzwi jak w bloku wielorodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts