dawiddur 25.11.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Cześć. wiosną ruszamy z budową domu, projekt się wciąż rysuje, a teraz przyjmujemy darowiznę od rodziców żony.Jakie mamy opcje? Załóżmy wartość działki na 70.000zł. Na tą chwilę gdy chcemy otrzymać razem, w częściach równych tą działkę to notariusz wyliczył koszta całkowite na kwotę 3177zł, w tym podatek 1159zł od darowizny mojej części (zięcia), żona wiadomo jest zwolniona od podatku.Jaką mamy jeszcze opcję?Teściowa może darować działke córce do majątku osobistego wtedy nie płacimy podatku, ale ja nie jestem współwłaścicielem - co oczywiście jest słabe, delikatnie mówiąc.Jak wejść wspólnie w posiadanie tej działki taniej?Jutro zrobię tournée po okolicznych notariuszach i się zorientuję, ale wcześniej chcę się choćby trochę przygotować.Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Córce. Córka mężowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 i dwa razy zapłacą za notariusza?Pewnie wyjdzie tyle samo co podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 25.11.2020 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Telefonicznie ustaliłem, że matka przekaze córce, a córka mężowi podczas jednego aktu. 1 na 4 obdzwonionych notariuszy zaproponował takie rozwiązanie. Rozwiązanie stosowane od lat w tej kancelarii. Dzięki temu płace tylko za jeden akt, około 1800 czy 1900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2020 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 i dwa razy zapłacą za notariusza? Pewnie wyjdzie tyle samo co podatek Ze 4x taniej wyjdzie. Użyj kalkulatora taksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts