PrzemekTaki 27.11.2020 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Cześć mamy w budowie domek 80m2. Jestem na etapie wyboru ogrzewania. Zastanawiam się czy robić samą podłogówkę z kaloryferem w łazience albo elektrycznym albo z temp. podłogówki. Czy w 3 pokojach i łazience dać grzejnik, resztę podłogówkę tzn salon, kuchnia, łazienka, wiatrołap, kotłownia. Było by to na 2 obiegach. Mamy niskie poddasze ok 2,30m ale w przyszłości może za 5 lat myślimy wrzucić tam z 2 grzejniki wcześniej ocieplając dach wełną. Dom z pustaka ceramicznego 25cm, ocieplenie sćian 15cm, wylewki 12cm, stropu 12cm, okna 3 szybowe. I drugie pytanie, jaki kocioł gazowy zamontować? Z kotła do łazienki w rurach to ok 7m, do kuchni 4m. Ew.może kiedyś łazienka u góry zaraz nad kotłownią. Kocioł dla 2 osób docelowo 4 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 sama podłogówka + dodatkowo (poza podłogówka) elektryczny grzejnik w łazience, jak uznacie, ze macie potrzebę dodatkowego dosuszania ręczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 27.11.2020 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. A czy jest możliwość wyjścia później do góry z grzejnikami? Który kocioł byś nam polecił? Dodam jeszcze że te 3 pokoje to 10-11m2. Po umeblowaniu nie będzie problemu z grzaniem z podłogi? Edytowane 27 Listopada 2020 przez PrzemekTaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 27.11.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Kolego ja tez myślałem o grzejnikach (i zrobiłem) a robiłem ogrzewanie kilka lat temu, skończyło się na tym ze na poddaszu mam grzejniki a na parterze skułem wylewkę w pokoju żeby założyć podłogówkę... Co cie czeka idąc w grzejniki + podłogówka ----> KOSZTY Dodatkowy obieg który musi być wysterowany w kotłowni (sterowniki, pompa) Duże grzejniki większa cena Jak dodatkowo pomieszasz częściowo na parterze lub pietrze grzejniki albo podłogówka to skoczysz tak jak jak. Proponuje cały dól w podłogówce góra również a jeśli już bardzo chcesz grzejniki to np cala góra w grzejnikach nie mieszaj na jednym poziomie bo tego nie wysterujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.11.2020 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 CO proste - albo wszędzie podłogówka, albo wszędzie kaloryfery.Jak mieszać, to niezależne źródła - np. klima, grzejnik elektryczny, kable w podłodze łazienki itp. Jakie OZC? Przy tej wielkości jak spełnia WT 2017 to na 99% najtaniej wyjdą kable w wylewce (ewentualnie + klima). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.11.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 (edytowane) Cześć mamy w budowie domek 80m2. Jestem na etapie wyboru ogrzewania. Zastanawiam się czy robić samą podłogówkę z kaloryferem w łazience albo elektrycznym albo z temp. podłogówki. Czy w 3 pokojach i łazience dać grzejnik, resztę podłogówkę tzn salon, kuchnia, łazienka, wiatrołap, kotłownia. Było by to na 2 obiegach. Mamy niskie poddasze ok 2,30m ale w przyszłości może za 5 lat myślimy wrzucić tam z 2 grzejniki wcześniej ocieplając dach wełną. Dom z pustaka ceramicznego 25cm, ocieplenie sćian 15cm, wylewki 12cm, stropu 12cm, okna 3 szybowe. I drugie pytanie, jaki kocioł gazowy zamontować? Z kotła do łazienki w rurach to ok 7m, do kuchni 4m. Ew.może kiedyś łazienka u góry zaraz nad kotłownią. Kocioł dla 2 osób docelowo 4 Pozdrawiam. Materiał na 106m2 podłogówki kosztował mnie niecałe 3500zł plus praca własna. Po kiego grzyba ci te grzejniki? 1400zł rozdzielacz Viessmanna 11 sekcji z szafką, 44zł łuki do rur pex, folia do podłogówki 175, taśmy 100zł, taśma dylatacyjna 125zł, Rura KAN-therm PE-RT Blue Floor 16X2mm 600m 1240zł, szyna dylatacyjna 100zł, klipsy 200zł, izolacja rur pex 30zł = 3414zł. Plus sześciopak za pożyczenie takera Edytowane 27 Listopada 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2020 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Dziękuję za odpowiedź. A czy jest możliwość wyjścia później do góry z grzejnikami? Który kocioł byś nam polecił? Dodam jeszcze że te 3 pokoje to 10-11m2. Po umeblowaniu nie będzie problemu z grzaniem z podłogi? Nie będzie problemu z grzaniem podłogi. Ale zaraz - ile masz izolacji podłogi? 12 cm? Przy tak małych wartościach, to jednak raczej grzejniki na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 28.11.2020 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o styropian na podłodze będą to 3 warstwy 5,5,2cm i 6 cm wylewki cementowej na to. Fundament jest ocieplony styrodurem 10cm. Styropian to Swisspor eps 100 036. Samych grzejników nie bierzemy pod uwagę, czy jest to zbyt mała izolacja pod ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 28.11.2020 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o styropian na podłodze będą to 3 warstwy 5,5,2cm i 6 cm wylewki cementowej na to. Fundament jest ocieplony styrodurem 10cm. Styropian to Swisspor eps 100 036. Samych grzejników nie bierzemy pod uwagę, czy jest to zbyt mała izolacja pod ogrzewanie podłogowe? Na tym polega luxus tego rozwiązania że żadna izolacja nie jest za cienka bo zawsze bedziesz miał ciepło, na tym bazują wątpliwej reputacji wykonawcy i deweloperzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemekTaki 28.11.2020 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Na tym polega luxus tego rozwiązania że żadna izolacja nie jest za cienka bo zawsze bedziesz miał ciepło, na tym bazują wątpliwej reputacji wykonawcy i deweloperzy. Hmmm... Czyli Twoim zdaniem ok czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 28.11.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 tylko podłogówka + lepsze docieplnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zip20 29.11.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Jeśli chodzi o styropian na podłodze będą to 3 warstwy 5,5,2cm i 6 cm wylewki cementowej na to. Fundament jest ocieplony styrodurem 10cm. Styropian to Swisspor eps 100 036. Samych grzejników nie bierzemy pod uwagę, czy jest to zbyt mała izolacja pod ogrzewanie podłogowe? Ja mam 9 cm styropianu na poddaszu bo już było za późno na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 30.11.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Ale zaraz - ile masz izolacji podłogi? 12 cm? Przy tak małych wartościach, to jednak raczej grzejniki na całości. Nie no, to chyba lekka przesada że 12cm dyskwalifikuje ogrzewanie podłogowe. To nie jest przecież skrajnie mało. A nie znamy innych parametrów. Tak na prawdę u OPa 12cm może lepiej izolować niż u kogoś kto ma 15cm ale wysoko wody gruntowe i większy współczynnik przenikania ciepła przez grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 30.11.2020 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 Hmmm... Czyli Twoim zdaniem ok czy nie bardzo? Moim zdaniem absolutne minimum to 10 cm, u ciebie jest ok przy czym ja bym dał ogrzewanie podłogowe w wierzchniej warstwie jest ąłtwiej sterowalne a dolna część wylewki i tak będzie buforowała temperaturę ale delikatniej. Nie ma sesnu grzania 3 dni po to żeby w kńcu podłoga była cieplejsza i finalnie powietrze w pomeszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 30.11.2020 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2020 ocieplenie sćian 15cm, wylewki 12cm, stropu 12cm, Pozdrawiam. 12? przemyśl to jeszce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts