Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lejąca się woda ze szczeliny na parapet wew. - można ją zapiankować?

Recommended Posts

Różnica temperatury:

-5 na dworze

+21 wewnątrz

Okna w warstwie ocieplenia

Pomieszczenie wentylowane rekuperatorem, wykańczamy wnętrza - budowa ma się ku końcowi. Może być jeszcze wilgotno w powietrzu, bo być może coś schnie.

Okna suche, prawie wszystko suche. Leje się natomiast z miejsca w miejsca, do którego wsuwa się parapet wewnętrzny. Wychodzi, że tu jest największa różnica temperatur *I BYĆ MOŻE MOSTEK JAK TA LALA*. Czy mogę to miejsce wypełnić pianką bez szkody dla okien? I tak nie chcę tradycyjnego parapetu - będą płytki. Tylko najpierw dołożę Ytonga - jak na zdjęciu, W razie czego, Ytong powinien wyciągnąć wilgoć z pianki i oddać do wentylowanego pomieszczenia?

rehau.jpg

Piankę poodcinam, oczywiście :D

Ona zresztą jest tylko eksperymentalnie. Chciałem zobaczyć, czy woda nadal będzie się tak bardzo lała. Obecnie tam, gdzie jest pianka, jest sucho. Pewnie chłonie wodę, która powoli odparowuje, dlatego jej nie widzę.

Wracając do meritum, mogę tak wykonać parapet? Czy jest ryzyko dla okna?

Pianka w szczelinę montażową parapetu + dosunąć Ytong i na Ytong płytki?

Znika mostek i nie widzę tej wody?

Edytowane przez jebadeon

Tak jak napisał wyżej Kaizen. Masz jakąś fotę z zewnątrz? Z montażu?

Pojawia się parę pytań o wykończenie i zamocowanie.

Bo czy nie lepiej jest poszukać i popracować nad przyczyną niż ją maskować?

Jak ten montaż w warstwie ocieplenia masz uszczelniony?

Technologia Illbruck Mowo typ 2 na taśmach rozprężnych.

Ocieplenie fasady EPS jest już zrobione - są węgarki, styropian kilka cm zasłania ramy. Poszukam zdjęć. Może coś z montażu będzie.

Ramy okienne opisane jako Rehau Synego MD

Edytowane przez jebadeon

Zdjęcie przed i po ociepleniu.

[ATTACH=CONFIG]450788[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]450789[/ATTACH]

Rozumiem że ta kształtka pod oknem to nie jest listwa okienna, a profil systemowy od MOVO? Jeśli tak, to obstawiałbym, że tam coś się nie do końca zapięło, czegoś brakuje? A może faktycznie masz nadmiar wilgoci i parametry tej kształtki powodują że się tam skrapla, co wcale nie musi oznaczać jej wady. Przecież woda potrafi się pojawić i na szybach 0,5..

Rozumiem że ta kształtka pod oknem to nie jest listwa okienna, a profil systemowy od MOVO? Jeśli tak, to obstawiałbym, że tam coś się nie do końca zapięło, czegoś brakuje? A może faktycznie masz nadmiar wilgoci i parametry tej kształtki powodują że się tam skrapla, co wcale nie musi oznaczać jej wady. Przecież woda potrafi się pojawić i na szybach 0,5..

Tak, to profil Mowo.

Był przedstawiciel producenta. Sprawdzał. Wg. niego było ok po zleconych poprawkach. Mi trudno ocenić, czy czegoś brakuje. Wydawało się szczelne. W ogóle te profile Mowo są oklejone styropianem dodatkowo a ew. szczeliny hojnie piankowane

Edytowane przez jebadeon

Pytanie: czy zastosowanie drewnianych (impregnowanych) parapetów od zewnątrz może poprawić sytuację? Drewno jest jako takim izolatorem. Ja podejrzewam, że właśnie podcięcie na parapet jest problemem. Skoro z obydwu stron podcięcia są na tej samej wysokości, to jest to najgorzej izolowane miejsce. A ja tam mam zimną płytkę parapetową, która chyba przewodzi ten chłód.

Osobiście? Nie sądzę, tym bardziej że drewno na parapet zewnętrzny to chyba słaby pomysł.

Szukałbym przyczyny z firmą, która to sprzedała, bo tylko oni wiedzą co zastosowali, co mogloby ew. pójść nie tak, i ew. jak to można poprawić.

A może wszystko jest ok, a tylko /chwilowo / masz ponadnormatywne warunki w domu?

Osobiście? Nie sądzę, tym bardziej że drewno na parapet zewnętrzny to chyba słaby pomysł.

Szukałbym przyczyny z firmą, która to sprzedała, bo tylko oni wiedzą co zastosowali, co mogloby ew. pójść nie tak, i ew. jak to można poprawić.

A może wszystko jest ok, a tylko /chwilowo / masz ponadnormatywne warunki w domu?

Może warunki. Dałem grzanie na maxa + rekuperator na maxa i zobaczę za 2 tygodnie, czy problem zelżał.

• 2 weeks później...