Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile daliście styro na chudziak pod posadzkę....

Sebixx

Recommended Posts

^^Osiadanie wylewek tylko w narożach wiąże się tylko i wyłącznie wyrównaniem wilgotności posadzki na całej jej grubości w tych że narożach , podniesienie było zwiazanee z szybszym wysychaniem górnej powierzchni i jej powierzchniowym większym skurczem anizeli spodu wylewki , stąd te podniesienie . Dopiero po 2 3 latach użytkowania się to normuje i sa te tzw "osiadania" w narożach. Jeżeli osiada styropian to nie jest to tylko w narożu ale również pozarogowych miejscach .

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

^^

Nie wiem czy miałeś do czynienia z anhydrytem, ale ten posadzkowy ma wysokie wytzrymałości nawet większe od tradycyjnych wylewek tak wiec nie wiem o czym piszesz Arturo . Wadą anhydrytu jest podatność na zawilgocenie i wtedy anhydryt traci swoje własciwości wytzrzymałościowe. Nie jestem zwolennikiem anhydrytu ale każdy wybiera jak chce znając wady i zalety

Szpokojna rozczochrana, moja wylefka tradyczyjna czementowa.

A tak powaznie dobre wygrzewanie wylewki to czynnik arcy ważny. Ja wiem ze 30stopni to bylo u mnie za duzo na start.

Silokonem bede wypelnial szparki milimetrowe.

Znajomy poszedl po bandzie jak szpec instalator doradzil 40 stopni na start. Listwy 1cm nad plytką nie tylko w rogach. Przykra sprawa po 3 latach.

Wiec ostroznie z temperaturką w nowych domach proszę.

Trza byc twardym w domu to sie wie.... :)

Stryropian na posadzkach to samo dotyczy

Edytowane przez margabr

Ja mam 24 cm eps 100, na to miksokret bodajże 7-8 cm. Pod ścianą stoi 300 kilowa koza na 4 nóżkach regulowanych i nic się nie ugina. A ponieważ dom ma podejrzanie małe zapotrzebowanie na gaz, uważam że jest to właśnie zasługa styropianu w podłodze - pozostała część domu jest ocieplona dosyć standardowo.

Jak myślicie, dlaczego maksymalny współczynnik przenikania ciepła U przez podłogę nie może przekraczać wartości 0,3 i od wielu lat kolejne coraz ostrzejsze warunki techniczne nie zmniejszają tego parametru? U=0,3 ma styropian o grubości 10cm. Czy wprowadzający te wymagania techniczne specjaliści w polskich i europejskich instytucjach powinni zostać zastąpieni aktywistami z tego forum? Edytowane przez PaweL71

Jak myślicie, dlaczego maksymalny współczynnik przenikania ciepła U przez podłogę nie może przekraczać wartości 0,3 i od wielu lat kolejne coraz ostrzejsze warunki techniczne nie zmniejszają tego parametru? U=0,3 ma styropian o grubości 10cm. Czy wprowadzający te wymagania techniczne specjaliści w polskich i europejskich instytucjach powinni zostać zastąpieni aktywistami z tego forum?

Dokładnie. Cały czas o tym gadam, że z punktu widzenia straty ciepła kolejność jest dach, ściany, a na końcu podłoga. To logika i fizyka. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry.

I nie ma sensu dawać 20cm na podłogę, jak ktoś tyle samo ma na ścianach. To samo dach- powinien być najlepiej ocieplony. Ja na płaskim mam minimum 40cm- co też jest za dużo, ale tak wyszło, 20 mam na ścianach i 15 na podłogę.

Dokładnie. Cały czas o tym gadam, że z punktu widzenia straty ciepła kolejność jest dach, ściany, a na końcu podłoga. To logika i fizyka. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry.

I nie ma sensu dawać 20cm na podłogę, jak ktoś tyle samo ma na ścianach. To samo dach- powinien być najlepiej ocieplony. Ja na płaskim mam minimum 40cm- co też jest za dużo, ale tak wyszło, 20 mam na ścianach i 15 na podłogę.

Nie do końca, po podłogą mamy zawsze temperaturę + nie ma więc potrzeby walić pół metra styropianu, ale warto ocieplić fundament pionowo na całej wysokości czyli tyle ile wynosi strefa przemarzania.

w garażu nieogrzewanym nie mam ocieplenia podłogi dlatego zawsze jest w nim dodatnia temperatura.

To logika i fizyka. Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry.

W podłodze nie masz powietrza które może się przemieszczać i ciepło rozchodzi się w każdym kierunku z tą samą lambdą.

Między wnętrzem domu a światem zewnętrznym średnio w sezonie masz bardzo podobną różnicę temperatur, jak pomiędzy wnętrzem domu a gruntem pod nim.

I tak to działa przy kaloryferach - warto dążyć do podobngo U ściany i podłogi (co w podłodze oznacza zazwyczaj grubszą warstwę EPS, bo materiał konstrukcyjny ścian zazwyczaj lepiej izoluje, niż wylewka czy chudziak w podłodze).

Dla przykładu u mnie EUco+w wynosi

40,66 kWh/m2r @ 10cm EPS 0,037

38,74 kWh/m2r @ 20cm EPS 0,037

Niby 1,92kWh/m2r różnicy, to niewiele.

Ale przy ogrzewaniu podłogowym już sprawa wygląda inaczej - bo w wylewce masz znacznie cieplej, niż we wnętrzu domu i różnica temperatur jest większa. Więc przy podłogówce straty do gruntu na m2 przegrody będą znacznie większe, niż przez ścianę o tym samym U. Niby powierzchnia podłogi jest znacznie mniejsza, niż ścian - więc i straty do gruntu będą odpowiednio mniejsze. Co nie znaczy, że nie warto ich policzyć i rozważyć, ile termoizolacji gdzie dać, żeby było optymalnie.

Jeszcze jedna kwestia, to prowadzenie rur CWU wraz z cyrkulacją w tym styropianie. Jak damy po środku dziesięciocentymetrowej warstwy to zaledwie 5cm będzie nam chroniło wodę o temperaturze 55* od grzania gruntu. To trochę mało.

Edytowane przez Kaizen

Pytanie dlaczego fachowcy w Brukseli i polskich ministerstwach wymagają izolacji podłogi o U nie większym niż 0,3, a dachu 0,15. To 10cm styropianu na podłodze i 25cm wełny na poddaszu. Nie znają się? A może, nieśmiało zapytam, Wy się nie znacie? Grunt pod posadzką zawsze ma temp. 8'C, czyli przy ogrzewaniu podłogowym mamy deltaT ~25'C, Na zewnątrz ścian w zimie może być -20'C czyli deltaT 40'C. Po co izolować podłogę tak jak ściany? Tym bardziej że konwekcja zmniejsza nagrzewanie gruntu.

ps.

Dzisiejsze wymagania U<= 0,2 dla murów spełnia lepszy styropian 12cm na suporeksie.

• Like 1

Znajomy poszedl po bandzie jak szpec instalator doradzil 40 stopni na start. Listwy 1cm nad plytką nie tylko w rogach. Przykra sprawa po 3 latach.

Wiec ostroznie z temperaturką w nowych domach proszę.

Właśnie tego się boję.

Ale myślisz że to skurcz betonu (posadzki) spowodował tą 1 cm szczelinę?

Ja bym bardziej obstawiał osiadanie styro w posadzce pod wpływem obciążeń.

Kolega (glazurnik) mówił mi że 1 cm po 10 latach to standard :)

Jaki twardy ten styropian w podłogę?

Właśnie tego się boję.

Ale myślisz że to skurcz betonu (posadzki) spowodował tą 1 cm szczelinę?

Ja bym bardziej obstawiał osiadanie styro w posadzce pod wpływem obciążeń.

Kolega (glazurnik) mówił mi że 1 cm po 10 latach to standard :)

Jaki twardy ten styropian w podłogę?

Moim zdaniem to też wina styropianu. Mega żałuję, że nie dałem tam XPSa, albo jeszcze twardszego. Mam EPS100 i to mało uważam, z czasem może osiąść..

Proszę pamiętać że im grubszy styropian tym bardziej siada posadzka. 2% z 20cm to 2x więcej niż 2% z 10cm. To argument żeby nie przesadzać z grubością izolacji.

Ile trzeba obciążyć styropian EPS80, który przy nacisku 8t/m2 osiada o 10% żeby osiadł o 1%? Chyba tylko pod piecem kumulacyjnym i wielkim buforem taki nacisk grozi (a i to wątpię, bo wylewka rozłoży nacisk na większą powierzchnię).

Co strasznego się stanie, jak 20cm osiądzie o 1%, czyli 2mm?

To ja mogę się pochwalić że w drugim domu mogę zaszaleć na całego bo całe 5 cm wejdzie trochę z bólem ale wejdzie :D:D na to anhydryt koniecznie , styropian nie wiem jeszcze jaki aby było najlepiej możliwie ale na bank musi być z frezem bo inaczej lipa . a jeśli 5 i tylko 5 cm ni grama więcej to co polecacie grafit ,xps ? dałbym pir ale za dużo kosztuje .