william.bonawentura 07.12.2020 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Przeszukując Internet w temacie napotkałem na trzy teorie dotyczące jego konstrukcji względem normatywnego poziomu przemarzania.1) "Ostrożny" - górna powierzchnia ław powinna wypaść poniżej poziomu przemarzania. Uzasadnienie - ta cześć fundamentu nie jest odizolowana od wilgoci więc należy ją ochronić przed niszczeniem przy przemarzaniu2) "Standardowy" - poniżej p.p. należy umieścić dolną powierzchnię ław. Uzasadnienie - tak robią wszyscy.3) "Minimalistyczny" - wystarczy by dół chudziaka był poniżej poziomu przemarzania. Uzasadnienie - wystarczy że grunt pod chudziakiem nie zamarznie. Jakie są wasze opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.12.2020 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 1) "Ostrożny" - górna powierzchnia ław powinna wypaść poniżej poziomu przemarzania. Uzasadnienie - ta cześć fundamentu nie jest odizolowana od wilgoci więc należy ją ochronić przed niszczeniem przy przemarzaniu Ja mam tak - czyli nie tak jak wszyscy:( ale tak miałem ustalone z wykonawcą i kierownikiem więc tka wykonano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.12.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Widziałem różne rodzaje fundamentów wymienionych wyżej. Nowe budynki na płaskim jeszcze stoją, chociaż fundament ledwie sięgał kolana . Wykop pod fundament. . No dobrze, obecnie mrozy nie występują. Ale są budynki historyczne na równie symbolicznych fundamentach , np. niektóre w polskim Carcasonne , generalnie w drugiej strefie. Może to było zawsze na gruntach spoistych? Pewnie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 08.12.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 ta cześć fundamentu nie jest odizolowana od wilgoci więc należy ją ochronić przed niszczeniem przy przemarzaniu Tylko kto powiedział, że nie może być chroniona? Chudziak, papa, ława, fasety, masa KMB. Do tego xps aż do chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Na tej głębokości nie zamarznie jak po długich deszczowych tygodniach przyjdą siarczyste mrozy trzymające ze dwa tygodnie. Dane o temperaturze 10 i 50cm poniżej poziomu terenu znajdzisz np.tutaj Do tego dodaj, że fundament który z jednej strony jest tylko odizolowany od powietrza zewnętrznego, a co dopiero ogrzewany ogrzewa grunt dookoła i przy nim strefa przemarzania jest jeszcze mniejsza. Więc na rozważania teoretyczne - nie ważne którą opcję wybierzesz, jest z gigantycznym zapasem i nawet jak mowa o fundamencie pod ogrodzenie (bez termoizolacji chłodzony z każdej strony) nie ma szans, żeby zamarzło na tej głębokości.\ Podkreślam - temperatury w szczerym polu, a nie przy ławie grzanej przez dom i chłodzonej tylko z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 08.12.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2020 Teorii nie jest 3 tylko jedna. Głębokość posadowienia ma na celu niemożliwość zamarznięcia gruntu pod fundamentem, a jak to zrobimy to jest dowolne. Jak chudziak wyczyścisz, pikryjesz warstwą mineralną (oczywiście chudziak musi być nośny... Czytaj nie b10) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts