Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moc przyłączeniowa a pompa ciepła

BoBSam

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu 100m2 użytkowej + 33m2 garaż + kotłownia. Zdecydowałem się aby ogrzewać dom pompą ciepła.

Zrobiłem OZC na stronie ciepłowłaściwe.pl

Wynik:

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/9xs9

Do sedna, moc przyłączeniowa na obecny moment będzie 9KW póki nie zmodernizują sieci na 14 KW co może potrwać kilka lat ( robiony jest projekt).

Dodatkowo w domu będzie Rekuperacja z odzyskiem ciepła.

Czy ta moc wystarczy, żeby udźwignąć to wszystko (pompa ciepła, rekuperator, RTV)?

W tym czasie na oku mam dwie pompy Ciepła :

Panasonic seria J 7 kW

MONOBLOK 8kW Haier a w buforze grzałka 3 lub 6 kW w razie spadku wydajności lub awarii pompy ciepła .

Muszę już podjąć decyzje na etapie fundamentów i zdecydować się czy budować komin do pieca na paliwo stałe.

Pozdrawiam.

Panasonic seria J 7 kW

MONOBLOK 8kW Haier a w buforze grzałka 3 lub 6 kW w razie spadku wydajności lub awarii pompy ciepła .

Sprawdź maksymalną moc POBIERANĄ przez wszystkie urządzenia i rozplanuj rozłożenie tego na fazy. Grzałki pewnie będą mogły być na osobnej fazie niż sprężarka.

Przy 14kW mocy przyłączeniowej pewnie będziesz miał zabezpieczenie C25. Sprawdź, czy da się tak rozłożyć obciążenie, żeby tego nie przekroczyć.

Żyłem jeden sezon grzewczy z bezpiecznikami przedlicznikowymi 16A i jakoś nie wybiło ( pompa trójfazowa 12kW).

Wybuchnąć nie wybuchnie ,pompa będzie grzała bo nie zużywa tyle energii ale chodzi o gwarancję na pompę ciepła , jeśli zabezpieczenie przedlicznikowe nie będzie takie jakie są wymagane w DTR to instalator nie powinien zgłosić sprawnej instalacji grzewczej tj pompy ciepła do producenta a co za tym idzie brak gwarancji . Tak jest w panasie i chyba w daikinie w reszcie nie wiem ale pewnie podobnie , może jakiś chinol da radę .

No chyba że autoryzowany instalator " nie zauważy " zbyt małego zabezpieczenia przedlicznikowego

Poszukaj w dtr-kach jakie mają być zabezpieczenia przedlicznikowe dla wybranej mocy PC, są podane bo sam szukałem , ja miałem możliwość i wziąłem 17 kW i zabezpieczenia 32A bo tyle chyba Daikin 8kW wymagał, a pewnie będę miał inną PC i starczyło by 25A

Żyłem jeden sezon grzewczy z bezpiecznikami przedlicznikowymi 16A i jakoś nie wybiło ( pompa trójfazowa 12kW).

Pompa trójfazowa rozkłada obciążenie na 3 fazy i nawet wg DTR wymaga mniejszych bezpieczników, niż PC 1 fazowe.

Przy 1 fazowej PC te słabsze do 5 kW może starczy 16A bezpiecznik, ale od 6 kW wymagają 20A dla samej PC i 25A dla PC 8-9 kW.

Te 10-12 kW trójfazowe chyba wymagają 16A dla siebie. Mocniejsze więcej. Nie wybiło bezpiecznika bo miałeś szczęście nie obciążyć linii urządzeniami prądożernymi w tej samej jednostce czasowej.

A najlepiej sprawdzić konkretny model w manualu, na stronach producenta są dostępne w wersji pdf.

A jak w domu będzie coś więcej na prąd np. kuchnia, to główny bezpiecznik przed-licznikowy musi być odpowiednio mocniejszy. Więc niech się niektórym nie wydaje - to trzeba sprawdzić w instrukcji i doliczyć kolejne prądożerne sprzęty (żelazko, grzałki, kuchenka). I do tego obciążenia dobrać bezpiecznik przedlicznikowy (moc przyłączeniową) i odpowiednio grube kable (przekroje).

Edytowane przez Marco36

Ja mam moc przyłaczeniową 7KW 3F, zabezpieczenia przedlicznikowe 16A, pompa 10KW 3F on/off, plyta indukcyjna 3f, ogolnie nigdy jeszcze mi nie wybiło.

Chciałbym więcej, ale się nie da. Tak czy tak wczoraj jednocześnie: pompa grzała, na płycie gotowałą się goloneczka, a piekarnik grzał, żeby ją przejąć + oczywiscie drobiazgi jak swiatła, reku, tv, komputery i nic się nie działo.

Edytowane przez Robaczywy

O ile mocowo nie powinno być problemu sumarycznie, to pogodzić to będzie łatwo. U mnie przy PC 12kW, całkowita moc w domu przekracza 9kW wyłącznie podczas sterylizacji CWU. Ale wtedy załącza się grzałka 9kW. Poza tym przez większość czasu jest co najwyżej połowa tego. Tyle, że mam to włącznie z PC rozłożone na 3 fazy. Przy PC 1F trudniej będzie to pogodzić i może wyzwalać zabezpieczenie przedlicznikowe.

Ja mam moc przyłaczeniową 7KW 3F, zabezpieczenia przedlicznikowe 16A, pompa 10KW 3F on/off, plyta indukcyjna 3f, ogolnie nigdy jeszcze mi nie wybiło.

Bo masz to rozłożone na 3 fazy. Poza tym indukcja na pewno na 3F podłączona?

Tak, przy większych mocach lepiej jest mieć na dom 3 fazy.

I rozplanować rozdzielnię tak by mocniejsze sprzęty rozdzielić między fazami, wtedy można mieć powiedzmy po 12-16A na każdej fazie.

Ale nadal to trzeba policzyć i uwzględnić.

Sam Daikin 6 kW wymaga dla siebie linii 20A. A ten 8 kW już 25 A na jednej fazie.

Jak będą 3 fazy to można się pokusić o tej samej mocy bezpiecznik przedlicznikowy 3 fazowy - ale pod warunkiem, że dobrze rozplanujemy sprzęty.

PC na 1 fazie, indukcja na 2 fazie, gniazdko od żelazka (czy inny silnik bądź grzałka) na 3 fazie.

To trzeba przeliczyć i wykonać z głową.

Edytowane przez Marco36

O ile mocowo nie powinno być problemu sumarycznie, to pogodzić to będzie łatwo. U mnie przy PC 12kW, całkowita moc w domu przekracza 9kW wyłącznie podczas sterylizacji CWU. Ale wtedy załącza się grzałka 9kW. Poza tym przez większość czasu jest co najwyżej połowa tego. Tyle, że mam to włącznie z PC rozłożone na 3 fazy. Przy PC 1F trudniej będzie to pogodzić i może wyzwalać zabezpieczenie przedlicznikowe.

Bo masz to rozłożone na 3 fazy. Poza tym indukcja na pewno na 3F podłączona?

Wiem o tym :) Indukcja na pewno na 3f podłącozna, bo sam podłączałem.

Tak jak mówicie - kluczem do sukcesu, albo przynajmniej przetrwania do czasu zwiększenia mocy, jest odpowiedni rozdział obwodów pomiędzy fazami.

Edytowane przez Robaczywy

Ja bym wolał mieć wszystko na jednej fazie. Niestety, to w Polsce niemożliwe - chyba 7kW mocy przyłączeniowej możesz dostać na przyłączu jednofazowym. Szkoda.

Wolałbym mieć ze 100A na jednej fazie niż 3x40A. Nie mam żadnego urządzenia pracującego na napięciu międzyfazowym (płyty kuchenne trzyfazowe to rodzynki - zazwyczaj można podłączyć pod jedną fazę a formalnie potrzebuje dwóch tylko dlatego, żeby nie podłączyć pod kabelek 2,5mm2 za dużej mocy - ale wystarczy dać grubszy przewód albo dwa fazowe po 2,5mm ale z tej samej fazy).

Edytowane przez Kaizen

I rozplanować rozdzielnię tak by mocniejsze sprzęty rozdzielić między fazami, wtedy można mieć powiedzmy po 12-16A na każdej fazie.

Ale nadal to trzeba policzyć i uwzględnić.

Sam Daikin 6 kW wymaga dla siebie linii 20A. A ten 8 kW już 25 A na jednej fazie.

Jak będą 3 fazy to można się pokusić o tej samej mocy bezpiecznik przedlicznikowy 3 fazowy - ale pod warunkiem, że dobrze rozplanujemy sprzęty.

PC na 1 fazie, indukcja na 2 fazie, gniazdko od żelazka (czy inny silnik bądź grzałka) na 3 fazie.

To trzeba przeliczyć i wykonać z głową.

Rozumiem, że przyłącze brać 3F i te 9KW powinno starczyć, jeżeli elektryk dobrze rozplanuje instalacje ?

PS. Dziękuje wszystkim, za udział w dyskusji, na pewno są to pomocne informacje,

Pozdrawiam