Kaizen 13.12.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2020 Skoro folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia przepływ pary wodnej to powstałe u Ciebie zjawisko nie powinno mieć miejsca. Fachowydekarz twierdzi wręcz przeciwnie. I sensownie to zjawisko fizyczne wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.12.2020 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Każdy może sobie twierdzić to co uważa za stosowne byleby się pod tym czytelnie podpisał. Rozumiem, że "Fachowydekarz" wypowiedział się konkretnie do tego przypadku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.12.2020 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Rozumiem, że "Fachowydekarz" wypowiedział się konkretnie do tego przypadku? Wypowiedział się konkretnie w temacie zdania, które zacytowałem. Nie czytałeś? Już dwa razy w tym wątku wrzucałem linka (raz pośrednio, raz bezpośrednio). Jak do kogoś nie docierają argumenty fizyczne, to może zrozumie, na podstawie działania wysokoparoprzepuszczalnej pajęczyny? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 14.12.2020 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Kaizen, ile dachów zbudowałeś w swoim życiu osobiście lub pod Twoim pełnym nadzorem?Mimo, że oczywistym jest, że w życiu chodzi o jakość, a nie ilość, to czasmi lepiej zachować milczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2020 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Kaizen, ile dachów zbudowałeś w swoim życiu osobiście lub pod Twoim pełnym nadzorem? Mimo, że oczywistym jest, że w życiu chodzi o jakość, a nie ilość, to czasmi lepiej zachować milczenie... Nawiązujesz do artykułu na fachowymdekarzu? Autorzy podpisani pod artykułem chwalą się dwudziestoletnim stażem. Chcesz polemizować z nimi i z prawami fizyki? Widać, że masz wprawę w atakach ad personam. A coś merytorycznego też powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 A co ta pajęczyna ma udowodnić? Udowadnia tylko to co ja napisałem! Skoro po obu stronach pajęczyny jest taka sama temperatura i taka sama wilgotność a powietrze jest nasycone parą wodną to nadmiar pary wodnej wykropli się (skondensuje) na dowolnej powierzchni np. na takiej pajęczynie czy rosa na trawie a ww pomieszczeniu np. krople na lustrze w łazience. Zimą będzie to szadź osadzająca się np. na siatce ogrodzeniowej czy na gałęziach drzew. Takie samo zjawisko występuje w warstwie izolacji cieplnej np. na nitkach wełny mineralnej. Na podobnej zasadzie działają np. pierścienie Raschiga. Z prawami fizyki się nie dyskutuje, natomiast można dyskutować z ich interpretacją. Mam doświadczenie i wiedzę w temacie , w którym się wypowiadam. Nie do każdego trafiają moje argumenty i nie muszą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2020 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 nadmiar pary wodnej wykropli się (skondensuje) na dowolnej powierzchni To już takie zjawisko ma prawo bytu przy membranie? Skoro folia wysokoparoprzepuszczalna umożliwia przepływ pary wodnej to powstałe u Ciebie zjawisko nie powinno mieć miejsca. A wiesz, że nie potrzebuje żadnej powierzchni? Wykropli się tak, czy inaczej po osiągnięciu punktu rosy. Bez tego nie byłoby deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.12.2020 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wyjąłeś z kontekstu mojej wypowiedzi jakieś fragmenty i komentujesz. Czy czegoś nie rozumiesz? Czy dla Ciebie moje uzasadnia są niejasne? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 25.12.2020 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Czy ten dach ma szczelinę wentylacyjną między membraną a pianą? Czyli np płyta między krokwiami i dopiero piana? Bo nie widzę aby wyraźnie było to napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S_Mike 26.12.2020 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 Czy ten dach ma szczelinę wentylacyjną między membraną a pianą? Czyli np płyta między krokwiami i dopiero piana? Bo nie widzę aby wyraźnie było to napisane. Nie, piana jest bezpośrednio na membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 27.12.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 No to masz problem. Właściwie nie do rozwiązania, bo musiałbyś zrzucić całe pokrycie dachu żeby usunąć nadmiar piany, która dociska membranę od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 27.12.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) WitamSam borykałem się z problem membrana czy pełne deskowanie i wybrałem membranę zaraz napiszę dlaczego , tu na forum są zwolennicy teorii szmata zło , oraz membrana jest ok , ja twierdzę że to zależy od wielu czynników i każdy musi dobrać rodzaj krycia wstępnego według swojego projektu domu , u mnie wygląda to tak :dom kąt nachylenia dachu 35st poddasze nie użytkowe , strop lany ocieplony styro 25cm , podbitka z blachy skierowana w stronę rynny odejście od ściany domu + otwory wentylacyjne i zostawianie szpary miedzy membraną a styro ocieplającym ścianę kolankową , dachówka płaska c.domino (min kat krycia ok 10st ) jest wróblówka pod pierwszym rzędem dachówki i jest taśma wentylacyjna pod gąsiorami na kalenicy i na bocznych , więc według badań laboratoryjnych przeprowadzonych w instytucie w DE nie muszę mieć żadnej warstwy krycia wstępnego , prawdopodobieństwo dostania się tam wody jest praktycznie żadne , więc jaki sens jest wydawać kasę pełne deskowanie i papę ? żaden ! .Ciekawy i bardzo mądry artykuł , polecam wszystkim , którzy się zastanawiają nad tym jak to zrobić ,żeby było dobrze :http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1672,stopnie-szczelnosci-pokryciamiałem podobne rozterki jeśli chodzi o reku sztywne czy peflex rury , jak wiadomo część starszych instalatorów nie uznaje nowinek technologicznych więc czasem trzeba samemu poczytać i zastanowić co lepsze i wybrać optymalne rozwiązanie dobre dla nas nie dla wykonawcy (tak ma być tak robię i tak jest dobrze ) , ale z drugiej strony doświadczenie też ważne i to tez trzeba brać pod uwagę Edytowane 27 Grudnia 2020 przez bar72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) ... jest wróblówka pod pierwszym rzędem dachówki i jest taśma wentylacyjna pod gąsiorami na kalenicy i na bocznych , więc według badań laboratoryjnych przeprowadzonych w instytucie w DE nie muszę mieć żadnej warstwy krycia wstępnego , prawdopodobieństwo dostania się tam wody jest praktycznie żadne ... Czy aby ze zrozumieniem przeczytałeś cytowany artykuł? Niestosowanie krycia wstępnego to oczywista bzdura! Za szczelność dachu odpowiada właśnie krycie wstępne więc jest ono warstwą obowiązkową! Śmiem twierdzić, że dostanie się tam woda deszczowa a nawiewany śnieg z całą pewnością. Oczywiście każdy może sobie budować jak chce o ile mu kierownik budowy na to pozwoli. Pozdrawiam. Edytowane 27 Grudnia 2020 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 27.12.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Czy aby ze zrozumieniem przeczytałeś cytowany artykuł? Niestosowanie krycia wstępnego to oczywista bzdura! Za szczelność dachu odpowiada właśnie krycie wstępne więc jest ono warstwą obowiązkową! Śmiem twierdzić, że dostanie się tam woda deszczowa a nawiewany śnieg z całą pewnością. Oczywiście każdy może sobie budować jak chce o ile mu kierownik budowy na to pozwoli. Pozdrawiam. tak rozumiem co piszą : Warto zauważyć, że NZP danej dachówki określone jest dla dachu budynku z poddaszem niewykorzystywanym do celów mieszkalnych, a jego konstrukcja nie musi spełniać żadnych dodatkowych wymagań. Dla takiego dachu, którego kąt nachylenia połaci jest nie mniejszy niż NZP, dachówka jest dostateczną osłoną, nawet bez żadnej warstwy uszczelniającej (warstwy wstępnego pokrycia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2020 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2020 Jak widać nadal nie zrozumiałeś do końca tej treści. Tak budowano kiedyś ale wówczas to strop pełnił funkcję krycia wstępnego bo był wyłożony gliną! Do tego doskonale wentylowany. Glina wchłaniała ewentualne przecieki, które w trakcie wietrzenia wysychały. Ta glina pełniła jeszcze dwie funkcje izolowała cieplnie wraz ze słomą lub liśćmi, które pod nią były a swoim ciężarem stabilizowała drewniany strop. Dodać jeszcze trzeba, że dachówka i gąsiory były montowane i uszczelniane zaprawą z dodatkiem włosia. I to by było na tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 29.12.2020 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Zauważ że u niego poddasze też pełni podobną funkcję jak w starych chałupach - nikt tam nie mieszka i jest przewiew. Na dachu o takiej konstrukcji jak bar72 podaje deskowanie i papa to co najmniej rozrzutność, ale 2 rolki membrany nie zrujnowałyby budżetu, a dały więcej pewności że nie podcieknie lub nie nawieje śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 29.12.2020 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Zauważ że u niego poddasze też pełni podobną funkcję jak w starych chałupach - nikt tam nie mieszka i jest przewiew. Na dachu o takiej konstrukcji jak bar72 podaje deskowanie i papa to co najmniej rozrzutność, ale 2 rolki membrany nie zrujnowałyby budżetu, a dały więcej pewności że nie podcieknie lub nie nawieje śniegu. ja napisałem ,że membranę dałem , wykosztowałem się na metrach dachu to zaoszczędziłem na pełnym sekowaniu ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts