oloha 14.12.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Witam Ponieważ przeszukiwałem internet i jakoś kiepsko jest z jasnymi informacjami na temat cop pomp ciepła zwracam się do was o wpisywania wartości cop przy waszych pompach ciepła, niezależnie od marki, mocy. Wydaje mi się, że ten parametr jest najbardziej racjonalnym wskaźnikiem wydajności źródła ciepła i jednocześnie pokaże jak rzeczywiście jest z tymi parametrami pokazywanymi w folderach. Ważne jest żeby nie zapominać o danych dla konkretnego otoczenia tj. A - temperatura otoczenia W - temperatura zasilania. Nie ukrywam, że skłoniło mnie do tego zamontowanie pompy ciepła i pewien zawód co do wartości osiąganych przez mój zestaw. Nie powinno nas interesować wielkość pobranej energii ponieważ każdy dom, instalacja jest inna ale cop jest zupełnie niezależnym parametrem od pozostałej części instalacji.Do meritum. Mitsubishi Zubadan 8Kw czynnik r410, produkcja 11/2020 A2/W35 - Cop 3,14CWU 44 st. - Cop 2,5 Podane dane na podstawie informacji dostępnych w urządzeniu, czyli pobrana energia, wyprodukowana energia w ciągu 24 godz. Jak na "mercedesa" to chyba szału nie ma, ale może to jest moje błędne przekonanie. Mam nadzieję, że pomożecie mi to rozstrzygnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 14.12.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Miało by to sens gdyby wszyscy mieli dokładne ciepłomierze i zewnętrzne liczniki energiiDane odczytywane z PC są bardzo mało wiarygodne i nie ma sensu ich porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.12.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Bez prawdziwego licznika energii i ciepłomierza ( dobrej jakości , najlepiej z aktualnym wzorcowaniem) to wyniki podawane przez pompy można sobie o kant d... potłuc.Tak samo z drugiej strony , ta sama pompa w innym domu może osiągać zupełnie inne wyniki ( choćby przez inne temperatury wejścia /wyjścia). Nie wiem co chcesz usłyszeć , że Mercedes pali tle samo paliwa ,czy pali go więcej/mniej , czy szybciej jedzie od innych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloha 14.12.2020 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 to tak konkretnie, bo próbuję ustalić jakieś konkrety 1/ podałem informację o temperaturze otoczenia i temperaturze zasilania. Jest to więc jakiś wzorzec. Kolejne osoby podające swój COP, żeby było to obiektywne też powinny podać dla jakich temperatur COP podają. Chyba to jest obiektywne ? 2/ Podejrzewałem, że dane z PC nie są precyzyjne, ale wydawało mi się, że mniej więcej oddają sprawność. Nikt chyba nie oczekuje precyzji do dwóch miejsc po przecinku. Swoją drogą dało mi to do myślenia i spróbuję zrobić to według licznika, choć to nadal będzie mniej więcej. 3/ Nie chcę usłyszeć czegoś konkretnego w odniesieniu do mojej instalacji, chcę żeby forumowicze mogli zapoznać się z wartościami jakie osiągają ich użytkownicy. Nawet to mniej więcej może pomóc komuś w podjęciu decyzji, że kupuję ten lub inny model, bez promowania żadnej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.12.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Liczenie COP na podstawie samych odczytów z pompy jest niewiele warte. Sam już bury zebrałem za liczenie na podstawie tych odczytów. I tak Daikin Altherma wczoraj czytałem manuala - produkcja ciepła jest liczona przez kalkulator. Liczy wartość na podstawie temp. wody na wylocie i powrocie i ilość litrów przepływających przez pompę - ta wartość może być w miarę dokładna. Natomiast zużycie prądu wykazywane przez pompę - to sam Daikin podaje, że jest obarczone ryzykiem błędu i zaleca do dokładniejszego pomiaru założyć zewnętrzny licznik. Nawet elektryka pompy jest przystosowana do takiej operacji i sczytywania wskazań z zewn. licznika. Z okazji posiadania fotowoltaiki mam licznik dwukierunkowy i z poziomu aplikacji eLicznik Taurona mam dobowe odczyty poboru prądu. Po uwzględnieniu produkcji PV i prądu pobranego przez dom. Rezultat jest taki, że przy zużyciu prądu do 15 kWh/doba rozrzut między Daikinem a licznikiem waha się miedzy 1 a 3 kWh/doba, przy zużyciu prądu powyżej 20 kWh - różnica miedzy Daikinem a licznikeim energii wynosi ok. 50%. Daikin pokazuje powyżej 30 kWh/doba, a licznik ok. 22 kWh. Daikin pokazuje 60 kWh, a licznik 30 kWh. Tu masz trochę konkretów, przeliczonych w arkuszu: kolumna G, H - dane z pompy kolumna I dane z licznika COP = produkcja ciepła, ale dzielona przez prąd realny, nie ten z pompy. Popatrz na dzień 58 wg pompy poszło 107 kWh prądu, a wg licznika realnie 26,2 kWh. Dziwi mnie COP 6, ale był deszcz - może był cieplejszy i oddał więcej energii niż powietrze ? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 14.12.2020 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 a co tu liczyć? 2,2-2,75 SCOP i tyle w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloha 14.12.2020 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Marko36. dzięki. Konkretnie i na temat. o takie wypowiedzi mi chodzi. Wniosek z postu Marko36 jest taki, że różnice nie są spore a baaardzo duże, co jest dla mnie zaskoczeniem. Tak to wygląda przy Daikin Altherma. Może jeszcze inne przykłady innych użytkowników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 14.12.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Ja przez pół roku zbierałem dane i utwożyłem wykresy ( dla gruntówki ) ale można zawsze coś porównać z powietrznymi.Bazowałem na różnicy temperatur DZ, przepływie odczytanym z wykresu pompki obiegowej ( mam 2 manometry przed i za pompką ) i zewnętrznego licznika energii elektrycznej. Wykresy prawie pokrywają się z ubogimi wykresami producenta PC więc chyba nie mają dużego błędu.https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/864f07e774b7ea2e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Marko36. dzięki. Konkretnie i na temat. o takie wypowiedzi mi chodzi. Wniosek z postu Marko36 jest taki, że różnice nie są spore a baaardzo duże, co jest dla mnie zaskoczeniem. Tak to wygląda przy Daikin Altherma. Błedny wniosek, Do wszystkich Altherm montuje podliczniki, rozbieznosci pomiedzy danymi z Althermy a podlicznikiami nigdy nie przekroczyły 10% a zwykle oscyluja ok 5%. Uprzedzam pytanie o klasę licznika, jest to B czyli dawna 1. Kilka z liczników miałem okazję wzorcowac, max bład na 1 fazie nie przekroczył 0,5%, nie twierdze ze wszystkie sa tak dokladne ale powinny sie miescic w klasie B. Skąd tak wielka rozbieznosc u kol. Marco nie wiem, ale wydaje sie ona duzo za duza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.12.2020 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Tylko po co zakładać nowy temat... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334331-Pochwalcie-si%C4%99-swoim-COP-em&highlight=ciep%C5%82omierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.12.2020 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Ja przez pół roku zbierałem dane i utwożyłem wykresy ( dla gruntówki ) ale można zawsze coś porównać z powietrznymi. Bazowałem na różnicy temperatur DZ, przepływie odczytanym z wykresu pompki obiegowej ( mam 2 manometry przed i za pompką ) i zewnętrznego licznika energii elektrycznej. Wykresy prawie pokrywają się z ubogimi wykresami producenta PC więc chyba nie mają dużego błędu. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/864f07e774b7ea2e Moim zdaniem trochę wysokie to COP a metodyka obarczona sporym błędem. Chocby odczyt przepływu z manometru. Dodatkowo wraz ze wzrostem temperatury GZ rośnie udział mocy pobieranej z sieci do tej wytwarzanej. Spada delta, a moc pozostaje podobna. Moja z pomiarów z ciepłomierzem Landys-Gyr dla 7/35 osiąga COP w okolicach 4,3-4,4 uwzględniajac moc pompki DZ i 20% z pompki GZ. Ogólnie to fizyki żadna pompa nie oszuka. Niektóre mogą co najwyżej troche poprawić humor dodając gratisy we wbudowanym liczniku. Modulowanie mocy pompek obiegowych, elektronicznie sterowany zawór rozprężny oczywiście podnoszą realne COP, ale nie są to ogromne różnice. Dla A2/W35 COP 3,14 wydaje się bardzo realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 14.12.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Błedny wniosek, .... Skąd tak wielka rozbieznosc u kol. Marco nie wiem, ale wydaje sie ona duzo za duza. Może stąd, że w sterowaniu mam grzałkę 9 kW, ale fizycznie jest odłączona na bezpieczniku w rozdzielni. Pompa grzałkę próbuje uruchamiać, mam nabite godziny pracy grzałki, ale realnie grzałka nie została uruchomiona. Może tak jak godziny dla grzałki, tak PC liczy pobór prądu wynikający z czasu i mocy grzałki ? A w rzeczywistości pracował sam kompresor. Sprawdzając mój arkusz, wygląda, że tak właśnie jest: 1 grudnia o 21 godzinie, uruchomiłem bezpiecznik i przez 3 dni pracowała grzałka, na życzenie PC. Tu patrząc na zielone pola, 1 kolumna produkcja ciepła, 2 kol. pobór prądu wg PC i 3 kol. pobór prądu wg licznika - odchyłka jest poniżej 1 kWh. Stąd wniosek - PC radzi sobie na samym kompresorze, a dzięki wyłączonej grzałce sporo oszczędzam na zużytych kWh Być może z uruchomioną grzałką szybciej PC podniosłaby temp. i tych godzin pracy, a co za tym idzie podliczonych kWh byłoby mniej. Ale i tak na samym kompresorze jest oszczędność na zużytych kWh. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Stąd wniosek - PC radzi sobie na samym kompresorze, a dzięki wyłączonej grzałce sporo oszczędzam na zużytych kWh . Jednak w Daikinie nie ma takich pomysłów na odłaczanie grzałek. Przechytrzyłes ich, nie przewidzieli takiej sytuacji i zle zaprogramowali zliczanie energii pobranej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.12.2020 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 Bez prawdziwego licznika energii i ciepłomierza ( dobrej jakości , najlepiej z aktualnym wzorcowaniem) to wyniki podawane przez pompy można sobie o kant d... potłuc. Tak samo z drugiej strony , ta sama pompa w innym domu może osiągać zupełnie inne wyniki ( choćby przez inne temperatury wejścia /wyjścia). Nie wiem co chcesz usłyszeć , że Mercedes pali tle samo paliwa ,czy pali go więcej/mniej , czy szybciej jedzie od innych ? Ja po 4 sezonach grzania czystym prądem raczej te dane za sezon będę mial wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 15.12.2020 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Tylko po co zakładać nowy temat... https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334331-Pochwalcie-si%C4%99-swoim-COP-em&highlight=ciep%C5%82omierz Bo w tym temacie co podałeś, to po pierwsze stary temat, a po drugie, dyskusja zeszła do próby udowodnienia co jest lepsze ( wyższość gruntowej nad powietrzną ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 15.12.2020 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Kolega , ,oloha" zakładając temat nie oczekuje wyników laboratoryjnych i tak jak mówi chce porównać te wyniki ze swoimi.Jak ktoś ma ciepłomierz, to niech podaje z niego.Ale jak ktoś ma z licznika pompy i jego zużycie energii pokrywa mu się z tym co na liczniku ZE, lub sprawdził to w inny sposób, to w czym problem. To nie laboratorium, a wyniki są tylko poglądowe.U mnie za cały poprzedni sezon przy temperaturze zasilania ( grzejniki ) W 37st/c i CWU ( wyłączenie grzania przy 49st/C)COP - 4.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 15.12.2020 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Bardziej konkretne COP dla m-c, lub konkretnej temperatury podam po południu jak będę przy pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.12.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Kolega , ,oloha" zakładając temat nie oczekuje wyników laboratoryjnych i tak jak mówi chce porównać te wyniki ze swoimi. Jak ktoś ma ciepłomierz, to niech podaje z niego. Ale jak ktoś ma z licznika pompy i jego zużycie energii pokrywa mu się z tym co na liczniku ZE, lub sprawdził to w inny sposób, to w czym problem. To nie laboratorium, a wyniki są tylko poglądowe. U mnie za cały poprzedni sezon przy temperaturze zasilania ( grzejniki ) W 37st/c i CWU ( wyłączenie grzania przy 49st/C) COP - 4.0 No to jak zaczynamy bajki pisac to piszemy na calego. U mnie za rok zasil.33st woda do 47st cop za cały rok= 6,0 W cieply dzien plus 13st zasil 30st. Cop=17 Kupujcie pompy to cudowne użądzenia dane sa lepsze niż producent podaje ;) Teraz zalożyciel tematu powinien się wk....i wywalic tego swojego szrota na śmietnik ty zreszta też co to za maszyna co robi kop tylko 4 a juz jak niektórym scop=3,0 toz to dopiero padaka Jeszcze mi sie przypomnialo ze grzeje metoda szarpaną a nie tak promowabą przez niektórych na forum pracą ciągłą na najmniejszych obrotach bo jak bym na taką przeszedł to scop=17 jak na zdjeciu ;) ale jestem rozrzutny i starczy mi 6,0 Tak jeszcze z kronikarskiego obowiazku Edytowane 15 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 15.12.2020 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 codix Z telefonu nie mam jak, ale masz ode mnie dużego lajka. Mimo wszystko odsyłam do starego tematu, bo tam się chociaż ciepłomierz pojawia. Względem zaś dobrych IMO danych proponuję poszukać wpisów kolegi Pratchawiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 15.12.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2020 Wszystkie urządzenia chłodnicze zbudowane z analogicznych, podobnej klasy komponentów i pracujące na tym samym czynniku chłodniczym będą osiągać zbliżone parametry pracy.Tak więc zupełnie nie ma sensu porównywać urządzeń z pośród znanych marek na rynku.Zwłaszcza jak są zamontowane do różnych domów i instalacji.Patrząc wyłącznie na sprawność i zużycie prądu - NIE WARTO dopłacać do urządzeń Daikn, Mitsubishi itp.Jeśli portfel inwestora zmusza go do wyboru pomiędzy droższą pompą, a lepszą izolacją - oczywistym wyborem powinna być izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts