Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z dachem pomocy

Tomekkrosno

Recommended Posts

Dzień dobry

Od dłuzszego czasu mam problem z trzeszczącym dachem problem pojawia sie gdy tylko jest nie duzy wiatr .

Trzeszczenie slyszalne jest na podaszu lecz gdy wyjde na strych teho nie slychac .Cały dach ogladał kierownik budowy i stwierdził ze nic niepokojacego on nie widzi , lecz jak chcemy to mozemy wzmocnić jętki z krokwiami za pomoca katowników i same krokwie na szczycie

Zrobilem tak jak kierownik doradzil lecz to nic nie dało

Ponizej zamieszczam zdjecie dachu

https://zapodaj.net/c90697bc5dbdd.jpg.html

Dodam tylko ze nie mam zrobionych nakładek i platwi na szczycie

Bardzo prosze o pomoc

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro kierownik nic nie widzi, projekt jest zatwierdzony, a dom wybudowany, to myślę, że rozwiązaniem mogłoby tu być skorzystanie z usług miejscowego egzorcysty.

Mogliście wybudować dom na tzw. piekielnym terenie i miejscowe zjawy nie chcą go opuścić.

Tym bardziej wydaje się prawdopodobna stawiana przeze mnie tezę, że duchy słyszysz już przy nawet niewielkim wietrze!

Nie wolno tego w żaden sposób bagatelizować!!!!

No i teraz nasuwa się mi pytanie, które z trudem jestem w stanie tu zapisać: czy posiadany przez Ciebie budynek ma instalację odgromową? To bardzo, ale to bardzo ważne!

Pomoże ktoś w temacie ??

Sam rysunek na wiele tu się nie zda, ważne jest wykonanie.

Na moje oko to czy czasami więźba nie została odchudzona w trakcie realizacji? Bo wygląda mi na to że jest słabo usztywniona.

Ile lat ma ten domek i czym jest kryty? Zapewne nie ma deskowania tylko membrana.tak?

Ogolnie dom ma okolo 40 lat ale w 2012 przeszedl remont od plyty w gore wszystko nowe zeby zrobic poddasze .Dom jest kryty blachodachówka i niestety deskowania brak

Wiezba z tego co mi wiadomo nie zostala odchudzona bo np.krokwie mam grubsze niz na projekcie

Więźba wygląda na solidną. Być może wina lezy po stronie blachodachówki, jest źle przymocowana do krowi albo poluzowały się farmery i przy porywistym wietrze to ona "pracuje" wydając dziwne dźwięki.

Nagram tylko mudi byc troche wiekszy wiatr

Jeśli to wina płyt g-k to co mam teraz zrobic

Płyty nie mogą być przyczyna bo są na stelażu i gdyby tak miało być to musiałby być huragan aby poruszyło płyty regips a na nie z kolei musiałyby oddziaływać krokwie co jest mało prawdopodobne aby krokwie się aż tak uginały.

Aby sprawdzić farmery musisz zrobić doglądane ich oględziny czy nie wystają i czy są w odpowiednim miejscu zamontowane tzn na najniższym przetłoczeniu blachodachówki.

Najpierw ustal co trzeszczy ...a nie będziesz blachę zrywał i taśmy przybijał.

Więźba może trzeszczeć od ruchu równoległego do kalenicy ( nie od blachowkrętów) Zaproś kogoś kto wie gdzie szukać, jak mało sztywna to usztywnić, jak gipskarton trzeszczy ( wskazuje na to fakt że trzeszczenia nie ma na strychu), to także niech ktoś znajdzie przyczynę.

Nie da się wyleczyć pacjenta jak nie wiadomo na co chory.... Można tylko leczyć