Qbkens 19.12.2020 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, poczytałem trochę forum i mam mętlik w głowie. Będę wnioskował o łącze 3 fazowe w budowanym budynku 3 lokalowym. Lista sprzętów: 3 płyty indukcyjne, 1 przepływowy podgrzewacz wody na 2-3 punkty, 3 TV, kilka komputerów. o jaką moc powinienem wnioskować ?. Najwięcej chyba będzie potrzebował podgrzewacz, niektóre mają moc aż 20 kW do tego indukcje, to chyba potrzebuję z 40 kW ? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez Qbkens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2020 02:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 0,24kV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.12.2020 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Musisz sprecyzowac moc podgrzewacza CWU. Przepływowy czy pojemnościowy? ile sztuk?Jak chcesz, żeby w jednym czasie 3 osoby mogły brać jednocześnie prysznic korzystajac z podgrzewacza przepływowego i gotować to pewnie z 50kWMożna wziąć mniejszą moc i stosować przekaźniki priorytetowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.12.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 0,24kV To jest prawidłowa odpowiedź, na pytanie które zadał Qbkens . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Zsumuj moc wszystkich sprzętów i zastosuj współczynnik jednoczesności np. 0.6. Po co sumować, jak każdy lokal to osobna umowa (inny klient) i osobna faktura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) A skąd to wiesz? Z Ustawy o własności lokali i KC. Żeby powstał lokal - musi zostać wydzielony i musi zostać przeniesiona jego własność. Bez tego nie ma kilku lokali. No a z Rozporządzenia w sprawie WT: § 188. 1. Obwody odbiorcze instalacji elektrycznej w budynku wielorodzinnym należy prowadzić w obrębie każdego mieszkania lub lokalu użytkowego. W razie wątpliwości polecam definicję obwodu odbiorczego. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Czyli dom wielopokoleniowy jest wg. Ciebie nielegalny. Możesz mieć na jednym liczniku i dziką komunę kilkuset osób w rezydencji 30 000 m2 PU. Tak długo, jak jest to budynek jednolokalowy. Ale nie o takim budynku mowa w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.12.2020 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 wróżenie z fusówJak napiszę 100kW to chyba nie zabraknie.Budynek 3 lokalowy a może mieć 1000m2 powierzchni usługowej z przeznaczeniem na małą hutę elektryczną do odzysku metali rzadkich i łazienkami z przysznicem i aneksem kuchennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 19.12.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 Mam wrażenie że nie czytałeś postu tematycznego w którym pobieżnie ale napisał coś niecoś więc jakie wróżenie z fusów? I jaka powierzchnia usługowa? Czytałem. Przeczytaj mój post nr 3. Kto ma mu doradzić w doborze mocy? Jedyne co można to zaproponować na wyrost -za dużą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 20.12.2020 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 W budynku będą mieszkać 3 osobne osoby/rodziny. Tylko w jednym mieszkaniu miałby być podgrzewacz przepływowy elektryczny.Wolałbym uniknąć rozdzielania obwodów na poszczególne mieszkania ale chyba najlepiej będzie tak jak Kajzen pisze, aby każdy lokal miał swój obwód. Muszę to przeanalizować, szczególnie po stronie kosztowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 20.12.2020 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Każdy lokal musi mieć co najmniej trzy - cztery obwody a zasilanie \ każdego lokalu powinno być osobno. Jak przewidujesz rozliczanie się za energie elektryczną przez te trzy osoby? W skrzynce będą podliczniki na każde mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.12.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Proszę bardzo : Opracowanie - N-SEP-E-002 na podstawie wieloarkuszowej PN 60364. Autor - m. inn. prof. Henryk Markiewicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.12.2020 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Co tam opracowania... U mnie w mieście architekt zaoszczędził i wziął projektanta elektryka dziadka z miejscowości 100 km dalej Zasilanie budynku wielorodzinnego projektował jako pomiar półpośredni od strony ZE a w budynku podliczniki :D Jak przyszło do robienia elektryki to wykonawca złapał się za głowę i zaczęło się odkręcanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.12.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ja dopiszę o tzw. współczynniku jednoczesności, Jest on podstawą do obliczeń WLZ, przekrojów, zabezpieczeń głównych i tak dalej.Bo dla poszczególnych mieszkań i tak ZE przydziela 25 A jako wielkość limitowana obciążenia (w porywach może "dać" 32 A). Dochodzi jeszcze wydolność sieci przesyłowej będącej własnością ZE. Druga sprawa, to ... wypada uwzględnić ilość faz do poszczególnych mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.12.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 W skrzynce będą podliczniki na każde mieszkanie I co byś zrobił, jakby ktoś nie płacił? Tylko ZE ma prawo odciąć prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.12.2020 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Ja dopiszę o tzw. współczynniku jednoczesności, Jest on podstawą do obliczeń WLZ, przekrojów, zabezpieczeń głównych i tak dalej. Bo dla poszczególnych mieszkań i tak ZE przydziela 25 A jako wielkość limitowana obciążenia (w porywach może "dać" 32 A). Dochodzi jeszcze wydolność sieci przesyłowej będącej własnością ZE. Druga sprawa, to ... wypada uwzględnić ilość faz do poszczególnych mieszkań. Dokładnie, pralka pobiera 2-2,5 kW tylko raz podczas cyklu prania jak grzeje wodę kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzewa się 5-10 min i potem cyklicznie dogrzewa utrzymując temperaturę. Nawet czajnik grzeje wodę kilka minut. Tak że sumowanie mocy nominalnych urządzeń i kierowanie się tym przy doborze mocy to delikatnie powiem niezdolność do logicznego myślenia . Edytowane 21 Grudnia 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.12.2020 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Ja dopiszę o tzw. współczynniku jednoczesności, Jest on podstawą do obliczeń WLZ, przekrojów, zabezpieczeń głównych i tak dalej. Bo dla poszczególnych mieszkań i tak ZE przydziela 25 A jako wielkość limitowana obciążenia (w porywach może "dać" 32 A). Dochodzi jeszcze wydolność sieci przesyłowej będącej własnością ZE. Druga sprawa, to ... wypada uwzględnić ilość faz do poszczególnych mieszkań. No właśnie, jak to jest z tymi 3 fazami ? Jeśli będzie instalacja 3 fazowa w każdym mieszkaniu to te obciążenia będą lepiej tolerowane przez sieć ? I co byś zrobił, jakby ktoś nie płacił? Tylko ZE ma prawo odciąć prąd. Klikam bezpiecznik w skrzynce głównej która będzie dostępna tylko dla mnie. W ostateczności eksmituję lokatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.12.2020 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 No właśnie, jak to jest z tymi 3 fazami ? Jeśli będzie instalacja 3 fazowa w każdym mieszkaniu to te obciążenia będą lepiej tolerowane przez sieć ?W obliczeniach należy to uwzględnić. Proszę zajrzeć do p. 3 wspomnianej N SEP-E-002. Tam podano np. 12,5 kVA dla mieszkań posiadających zaopatrzenie w ciepłą wodę z zewnętrznej, centralnej sieci grzewczej. Podano również dodatkowe przyjęcia tzw. obliczeniowej mocy szczytowej. W budynku nowym, modernizowanym czy też projektowanym powinno się to przewidzieć. Osobną kwestią, o czym wcześniej wspomniałem, jest wydolność sieci przesyłowej i producenta energii elektr. na dostarczanie tej energii do odbiorców o odpowiednich parametrach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.12.2020 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Klikam bezpiecznik w skrzynce głównej która będzie dostępna tylko dla mnie. W ostateczności eksmituję lokatorów. Właścicieli lokalu chcesz eksmitować? Za odcięcie prądu jeszcze odszkodowanie przegrasz - poczytaj prawo energetyczne. Nawet niepłacącemu najemcy nie możesz odciąć prądu. Dlatego lepiej, jak najemca ma umowę na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbkens 21.12.2020 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Właścicieli lokalu chcesz eksmitować? Za odcięcie prądu jeszcze odszkodowanie przegrasz - poczytaj prawo energetyczne. Nawet niepłacącemu najemcy nie możesz odciąć prądu. Dlatego lepiej, jak najemca ma umowę na siebie. Mieszkania będą na wynajem - okazjonalny Myślę, że wynajmującemu nie będzie się chciało sądzić o odcięcie prądu. Poza tym, trudno by mu to było udowodnić, że byłaby to moja wina. Musze solidnie policzyć wszystkie planowane sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts