codix 15.03.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Koszt 50tys to za panele 10kw i pompe 7kw z baniakiem cwu itp. brutto z kompleksowym montazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 15.03.2021 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 To już mało istotne, bo w 50 tys. to mogę się zmieścić. Źle napisałem wcześniej, bo w 50 tys. brutto jest PC + panele 6kw i robocizna. Ale myślę żeby dać panele 10 kw o ile będę miał na nie miejsce. Dla mnie najważniejsze jest to, czy te 10 kw wystarczy na roczne ogrzanie domu przez tą PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.03.2021 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) To już mało istotne, bo w 50 tys. to mogę się zmieścić. Źle napisałem wcześniej, bo w 50 tys. brutto jest PC + panele 6kw i robocizna. Ale myślę żeby dać panele 10 kw o ile będę miał na nie miejsce. Dla mnie najważniejsze jest to, czy te 10 kw wystarczy na roczne ogrzanie domu przez tą PC Bez OZC to raczej wróżby Ale powróżmy 10kw paneli da ok.10000kwh(oczywiście zakładam że panele od południa bez jakiś zacienień itp.) z czego 20% zabierze ZE to możesz przyjąć że 8000kwh będziesz miał do swojej dyspozycji. Może osiągniesz przy tych grzejnikach średnioroczny scop=3 więc pompa wytworzy Ci ok.24000kwh energi to bedzie równowartośc jakiś 5t węgla spalonych w kotle zasypowym. Czy Ci to starczy ? Edytowane 15 Marca 2021 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 15.03.2021 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Czyli rocznie będę potrzebował wyprodukować 24 000 kWh żeby wyjść na zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.03.2021 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Czyli rocznie będę potrzebował wyprodukować 24 000 kWh żeby wyjść na zero? Troche nie rozumiem o co Ci chodzi napisałem Ci ile energi wytworzysz za pompca 10kwp paneli i pompy ciepła bedzie to ok 24000kwh a na ile Ci to starczy to już sie mnie nie pytaj bo nie znam Twojego domu ani nie masz obliczen może Ci braknie do ogrzania domu,może starczy na c.o i cwu,a może starczy jeszcze na prąd bytowy,kto to wie. Jeśli do tej pory na ogrzanie zużywaliście np.5ton węgla to te 10kwp paneli i pompa wystarczy tylko na te ogrzanie domu na takim samym poziomie jak dotychczas Jeśli do tej pory na ogrzanie zużywaliście np 2,5t wegla to zostanie Ci jeszcze ok.4000kwh na prad bytowy Jeśli do tej pory na ogrzanie szło 10ton to bedziesz jeszcze musiał dokupić 8000kwh na samo ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 15.03.2021 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Troche nie rozumiem o co Ci chodzi napisałem Ci ile energi wytworzysz za pompca 10kwp paneli i pompy ciepła bedzie to ok 24000kwh a na ile Ci to starczy to już sie mnie nie pytaj bo nie znam Twojego domu ani nie masz obliczen może Ci braknie do ogrzania domu,może starczy na c.o i cwu,a może starczy jeszcze na prąd bytowy,kto to wie. Jeśli do tej pory na ogrzanie zużywaliście np.5ton węgla to te 10kwp paneli i pompa wystarczy tylko na te ogrzanie domu na takim samym poziomie jak dotychczas Jeśli do tej pory na ogrzanie zużywaliście np 2,5t wegla to zostanie Ci jeszcze ok.4000kwh na prad bytowy Jeśli do tej pory na ogrzanie szło 10ton to bedziesz jeszcze musiał dokupić 8000kwh na samo ogrzewanie Rocznie spalam 3t węgla. Zależy mi na tym, by energia którą przez rok wyprodukują panele wystarczyła na roczne ogrzanie domu, czyli na działanie pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 15.03.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Rocznie spalam 3t węgla. Zależy mi na tym, by energia którą przez rok wyprodukują panele wystarczyła na roczne ogrzanie domu, czyli na działanie pompy ciepła. No to teoretycznie żeby pokryc te 3tony wegla wystarczy pompa+ panele o mocy 6kwp Co do mocy pompy czy wystarczy to sie nie wypowiadam bo nie znam charakterystyki tej pompy czyli ile mocy da sama przy -20 i jakie ma grzałki pomocnicze w panasoniku raczej 9kw byś potrzebował na większośc sezonu grzewczego napewno wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 15.03.2021 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 No to teoretycznie żeby pokryc te 3tony wegla wystarczy pompa+ panele o mocy 6kwp Co do mocy pompy czy wystarczy to sie nie wypowiadam bo nie znam charakterystyki tej pompy czyli ile mocy da sama przy -20 i jakie ma grzałki pomocnicze w panasoniku raczej 9kw byś potrzebował na większośc sezonu grzewczego napewno wystarczy O to mi chodziło. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.03.2021 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Ja bym był ostrożny obecnie, jak zmienią zasady rozliczeń, a kiedyś zmienią, to będziecie mieli kupę niewykorzystanego dobra na dachu. Na własny użytek sześciu kWp nie wykorzystacie latem, a zimą będzie o wiele za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.03.2021 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 (edytowane) Ja bym był ostrożny obecnie, jak zmienią zasady rozliczeń, a kiedyś zmienią, to będziecie mieli kupę niewykorzystanego dobra na dachu. Na własny użytek sześciu kWp nie wykorzystacie latem, a zimą będzie o wiele za mało. Też ostrożnie się wypowiadam na temat PV, jednak jako użytkownik pompy ciepła p-w od 8 lat nie zamierzam pakować PV pod dach czy na dachu Dla mnie jest to bezsens. Przekonywanie mnie,że robię błąd i myślę źle będzie mijało się z celem "Dajom to bierem"-to właśnie niszczy Polskę, taka bezmyślnośc Edytowane 15 Marca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.03.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Też ostrożnie się wypowiadam na temat PV, jednak jako użytkownik pompy ciepła p-w od 8 lat nie zamierzam pakować PV pod dach czy na dachu Dla mnie jest to bezsens. Przekonywanie mnie,że robię błąd i myślę źle będzie mijało się z celem "Dajom to bierem"-to właśnie niszczy Polskę, taka bezmyślnośc Już wszyscy wiemy że PC masz od 8 lat----ILE RAZY TO BĘDZIESZ POWTAŻAŁ?????????????? To że tobie sie nie opłaca nie znaczy że inni tak mają robić jak TY. Nie masz PV --Ok i miec nie bedziesz Ja mam Tak jak i inni i nam się opłaca Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 16.03.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 (edytowane) Też ostrożnie się wypowiadam na temat PV, jednak jako użytkownik pompy ciepła p-w od 8 lat nie zamierzam pakować PV pod dach czy na dachu Dla mnie jest to bezsens. Przekonywanie mnie,że robię błąd i myślę źle będzie mijało się z celem "Dajom to bierem"-to właśnie niszczy Polskę, taka bezmyślnośc 8 lat - już by Ci się koszt PV zwrócił przy PC. A jak za następne 15 lat zmienią przepisy, to najwyżej odetnę część paneli, by nie "przeciążać sieci". A do tego czasu się spłacą i trochę zarobią. Edytowane 16 Marca 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.03.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 8 lat - już by Ci się koszt PV zwrócił przy PC. Płacąc na rok ok.1100zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.03.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Płacąc na rok ok.1100zl ? Już przestań pieprzyć te głupoty Jesteś facet?? Tylko bez J Idiotów przed sobą nie masz 1100zeta to tak jak podawałeś to CO + CWU a gdzie bytowy??? No chyba że znów bedziesz wciskał ciemnotę że to za wszystko. Człowieku??? Wyluzuj. Dom średnio zużywa od 7 do 11kWh /doba bytowe. Jak się dołoży duże prania ,piekarnik to robi się ok 13kWh Fakt że to nie jest codziennie lecz jest. I tu nie ma zmiłuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2021 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Dla mnie najważniejsze jest to, czy te 10 kw wystarczy na roczne ogrzanie domu przez tą PC Przy dzisiejszych zasadach rozliczania, jak falownik nie będzie się odstawiał ( klik) i nie przejdą pomysły typu: Podobnie ocenił to wiceprezes Tauronu Jerzy Topolski w rozmowie z PAP. Zdaniem Topolskiego, jednym z rozwiązań mogłoby być wprowadzenie zmian współczynników opustów, czy skrócenie możliwego okresu magazynowania nadwyżek wyprodukowanej energii z 365 dni do np. trzech miesięcy. jest spora szansa, że produkcja przewyższy Twoje zapotrzebowanie (koniecznie policz OZC - to za gruba kasa, żeby ją wydawać na czuja). Ale jedna noc w sejmie czy "boom PV" na osiedlu i uzyskasz realnie tyle, co z PV 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 16.03.2021 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Przy dzisiejszych zasadach rozliczania, jak falownik nie będzie się odstawiał ( klik) i nie przejdą pomysły typu: Podobnie ocenił to wiceprezes Tauronu Jerzy Topolski w rozmowie z PAP. Zdaniem Topolskiego, jednym z rozwiązań mogłoby być wprowadzenie zmian współczynników opustów, czy skrócenie możliwego okresu magazynowania nadwyżek wyprodukowanej energii z 365 dni do np. trzech miesięcy. jest spora szansa, że produkcja przewyższy Twoje zapotrzebowanie (koniecznie policz OZC - to za gruba kasa, żeby ją wydawać na czuja). Ale jedna noc w sejmie czy "boom PV" na osiedlu i uzyskasz realnie tyle, co z PV 3kW. Ja więcej nie chce produkować. Chcę mieć tylko na ogrzanie domu i ewentualnie na resztę zużycia prądu. Wolę dać 10 kw, bo wcześniej pisali, że to może być za mało na PC. Jeśli zmniejszą czas magazynowania, to może być nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 16.03.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Wracam do tematu. Dziś był u mnie fachowiec, który w okolicy zakłada PC i panele. Powiedział, że PC Duval 7 kw to uciągnie i dać do tego panele. Myślę o panelach na 8-10 kw. Grzejników nie trzeba wymieniać, bo pompa jest do 55C. Zasugerował żeby ocieplić tylko dach i sufity na parterze w pomieszczeniach gospodarczych. Koszt 50 tys., zwrot ok. 10-20 tys. Co o tym myślicie? Facet w okolicy ma większy dom, ocieplony styropianem 5 cm i przy tym samym systemie daje rade. Nie wierzę, że pompa 7kW uciagnie taki dom. Drugi problem to parametry pracy instalacji CO. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej kocioł dawał 60C na grzejniki? Ciebie interesuje ile trzeba mieć na zasilaniu przy obliczeniowej temp. zewn. Przy jakiej temp. zewn. pompa daje 55C na zasileniu? Upierając się na pompę ciepła prosisz się o kłopoty albo duże wydatki. Instalacja w takim starym domu nie nadaje się do pompy ciepła. Na pewno masz za małe grzejniki. Zapewne rurociągi też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Casc 16.03.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 A i 55C na zasilaniu mocno zmniejsza moc PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 17.03.2021 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Nie wierzę, że pompa 7kW uciagnie taki dom. Drugi problem to parametry pracy instalacji CO. Przy jakiej temperaturze zewnętrznej kocioł dawał 60C na grzejniki? Ciebie interesuje ile trzeba mieć na zasilaniu przy obliczeniowej temp. zewn. Przy jakiej temp. zewn. pompa daje 55C na zasileniu? Upierając się na pompę ciepła prosisz się o kłopoty albo duże wydatki. Instalacja w takim starym domu nie nadaje się do pompy ciepła. Na pewno masz za małe grzejniki. Zapewne rurociągi też. Dzwoniłem już do 3 firm, które montują tego typu PC i mówili, że da radę. 55C pompa wyciąga przy -20. Zrobiłem OZC budynku. W załączniku przesyłam wyniki. Uwzględniłem już ocieplony dach, na co się zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.03.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2021 Dzwoniłem już do 3 firm, które montują tego typu PC i mówili, że da radę. 55C pompa wyciąga przy -20. Zrobiłem OZC budynku. W załączniku przesyłam wyniki. Uwzględniłem już ocieplony dach, na co się zdecyduje. Oni zawsze mówią "da radę" byle by towar i usługę sprzedać. Znam jednego co potrafi lodówkę eskimosom wcisnąć. Po pierwsze zrób audyt porządny, nie z ciepła właściwego, bo to tylko orientacja mniej więcej. Potem na tej podstawie poszukaj odpowiedniej pompy. Jeszcze pozostaje sprawność twojego układu grzejącego np. jego pojemność. Sprawdź swoje rachunki za prąd (kWh) przez okres roku plus kWh z OZC i będziesz wiedział jaką ilość kW PV musisz zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts