Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z grzłlkami w pompie ciepła dietrich

fonia2012

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

Czy ktoś miał taki problem ze pompa nie dogrzewała Wam do zadanej temperatury w układzie? Przykładowo na krzywej zadana jest temp 35 a pompa nie dobiją do tej temperatury tylko dojeżdża do 32 i robi defrost, temperatura w układzie spada do 26 i znowu podbija ale nie osiąga zadanej temperatury, przez co chodzi cały czas.

Mam dobrze zwymiarowaną pompe ciepła 8kw na domu 150m 200l bufor i podłogówkę, strategie grzania mam ustawioną na czujnik zew i wew. Krzywa na 0.7. Przez to że pompa tak się ociąga właściwie nie osiąga również zadanej temperatury w domu.

Czy ktoś ma pomysł na ustawienie?

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Czy ktoś miał taki problem ze pompa nie dogrzewała Wam do zadanej temperatury w układzie? Przykładowo na krzywej zadana jest temp 35 a pompa nie dobiją do tej temperatury tylko dojeżdża do 32 i robi defrost, temperatura w układzie spada do 26 i znowu podbija ale nie osiąga zadanej temperatury, przez co chodzi cały czas.

Mam dobrze zwymiarowaną pompe ciepła 8kw na domu 150m 200l bufor i podłogówkę, strategie grzania mam ustawioną na czujnik zew i wew. Krzywa na 0.7. Przez to że pompa tak się ociąga właściwie nie osiąga również zadanej temperatury w domu.

Czy ktoś ma pomysł na ustawienie?

Pozdrawiam

Tak mam pomysł.

Na tę chwilę widać, że zapotrzebowanie na energię twojego domu jest większe niż to co można z pompy wycsnąć, a dodatkowo tę moc ograniczają częste defrosty.

Teraz ma się ocieplić, ustaw temperaturę na sterowniku/termostacie dość wysoko, tak żeby się pompa nie wyłączała.

Ustaw prostą, dobrze wygrzej dom, a następne tak ustaw docelową temperaturę pompy wg krzywej żeby pompa pracowała non stop 24/24.

Tak, żeby temperatura w domu była komfortowa i nie spadała, ale i nie rosła.

Jeśli taki efekt osiągniesz, a to będzie trwało parę dni, to ona się wkońcu zacznie modulować, spadać z obrotami a tym samym nie będzie się tak często szronić i tracić dodatkowej energii na tak częste defrosty.

Nie zapomnij wyregulować przepływy za buforem, tak żeby przed buforem i za buforem były w miarę porównywalne wskazania.

A czy prędkość podgrzewu ma znaczenie przy częstotliwości defrostow? Teraz mam ustawione na szybki i bardzo często się szroni raz na 40min musi się odszraniać

Nie wiem co to w waszych prędkość podgrzewu.

Ale wszystko ma znaczenie, mała delta, właśnie praca w cyklach, bo pompa po postoju musi gonić docelową, częste grzanie cwu itd.

Ustaw ją tak żeby pracowała ciągle, a wtedy w tych warunkach defrost raz na dwie godziny.

Witam serdecznie,

Może tak się dzieje, bo tak jest pompa ustawiona?

W parametrach masz włączony zasobnik buforowy? Jaka histereza?

Jaką masz wartość Maks. T instal. CO w Parametrach zaawansowanych?

Mam dobrze zwymiarowaną pompe ciepła 8kw na domu 150m 200l bufor i podłogówkę, strategie grzania mam ustawioną na czujnik zew i wew. Krzywa na 0.7.

Bufor równolegle, czy szeregowo? Jaki masz manipulator, jaką temperaturę pokazuje?

Ustaw ją tak żeby pracowała ciągle

To jest porada w rodzaju "zrób tak, żeby było dobrze" ;)

Powodem są prawdopodobnie źle dobrane pompy obiegowe, są za duże i przepływ obiegówek jest o wiele wiekszy niż przepływ między buforem a pompą ciepła tj 1300l/h między pompą ciepła a buforem i 1800l/h na dwóch pompach obiegowych na najniższym biegu, doraźnie zdławilem powrót zaworek i zaczęło osiągać zadane parametry na pompie ciepła

• 1 month później...

Nie da rady w tej pompie zupełnie wyeliminować użycia grzałek do CO, tylko dla CWU da się to zrobić.

W styczniu grzałki u mnie włączyły się 15 razy, łączny czas pracy jeszcze nie przekroczył godziny.

Co ciekawe nie włączyły się w ogóle np tej nocy, gdy było -11.

Bardzo rzadko udaje mi się je nakryć przy pracy, jednak za każdym razem gdy się udaje, to jest to podczas odszraniania.

u mnie też występuje piszczenie podczas obciążenia jednostek dochodi chyba z jednostki wew.(nie wiem czy to sprężanie). Zamierzam zgłosić to do serwisu przy okazji wymiany jakiejś tam płytki bo trafiła mi się ze starym softem który nic nie zlicza i w licznikach mam wszedzie 0 chociaż co jawnie przyznają te wartości z liczników pompy trzeba brać z przymrużeniem oka.

u mnie też występuje piszczenie podczas obciążenia jednostek dochodi chyba z jednostki wew.(nie wiem czy to sprężanie). Zamierzam zgłosić to do serwisu przy okazji wymiany jakiejś tam płytki bo trafiła mi się ze starym softem który nic nie zlicza i w licznikach mam wszedzie 0 chociaż co jawnie przyznają te wartości z liczników pompy trzeba brać z przymrużeniem oka.

Ja piszczenia żadnego u siebie nie kojarzę, natomiast jeśli chodzi o wskazanie zużycia prądu, to wymagane jest podłączenie wyjścia impulsowego z podlicznika, bez tego będziesz mieć nawet nie zafałszowane liczby, ale zupełnie losowe. Alezio nie posiada wbudowanego licznika zużycia energii, taki to cudowny sprzęt.

W sensie masz podłączone wyjście impulsowe z licznika do pompy?

Których danych konkretnie brakuje? Jedyne do czego potrzebny jest podlicznik to Zużycie energii CO oraz Zużycie energii CWU.

I co to znaczy "brakuje", masz 0 dla określonych pozycji w menu Liczniki? Masz panel sterowania z pokrętłem?

• 1 month później...
Pytanie o jednostkę zewnętrzną. Czy w waszych pompach słychac tylko szum wiatraka czy również inne odgłosy ? U mnie czesto pojawia się takie jakby wkurzające brzęczenie.

Jeżeli to bzyczenie czy buczenie (a przy wyższych obrotach wycie) - to jest normalny odgłos pracy sprężarki (i to jest to, co przez konstrukcje albo i grunt rozchodzi się najdalej). Jeżeli brzęczy (draga coś metalowego), to coś jest nie tak.

• 8 months później...

Nie da rady tego zrobić wprost, aczkolwiek w praktyce da radę taki efekt uzyskać. Należy ustawić tryb komfort na czas w którym chcesz żeby pompa grzała i tryb eko na czas a którym nie chcesz żeby grzała, a następnie odpowiednio ustawić temperaturę trybu komfort i eko wraz z histerezą CWU.