Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda przy Fundamentach

vogel21

Recommended Posts

Witam

Mam problem ze zbierająca sie woda w wykopie koło ław fundamentowych.

Fundament zrobiony prawie na gotowo nie ma izolacji nie obsypany, stoi ok 20-30 cm wody izolacje planuje zrobić na wiosnę.

Moje pytanie brzmi czy zostawic ta wode czy jakoś ja wypompowywac?

Zrobić spadki i dołek z pompką.

Tu jest przykład braku odprowadzenia wody:

https://budujemydom.pl/i/2019/08/07/212445-4cf5-1100x0-sc1x77966_dedert-forum-bd-budujemydompl.jpg

Należy w tym narożniku zrobić dołek na 40-50cm i włożyć tam pompę pływakową. A w zasadzie to w co najmniej 2 narożnikach po przeciwnych stronach budynku. Idealnie we wszystkich 4.

Odważny wykonawca, szczególnie jeśli masz glinę. ;)

Nie rozumiem z tym zalewaniem sąsiada. Zrób dołek (a nawet kilka) na swojej działce. Chyba że nie masz gdzie tej wody wypompować.

No i mówimy chyba o wodzie opadowej, a nie o jakimś "strumieniu" przepływającym pod Twoim fundamentem?

U mnie jest właśnie cos takiego wrzucił bym zdjecia ale nie wiem jak.

Czyli nie zostawiac tak tego?

U mnie dokładnie taka sama sytuacja, po konsultacji z KB zostawiam tak do wiosny. Wtedy izolacja i zasypywanie. Można teraz zasypać i później ma wiosnę wybierać z powrotem ale to sporo roboty.. raczej bez sensu. Co innego jakby to przepływało gdzieś , ale jak stoi to szkody nie zrobi. Dodatkowo tez to jest jakaś izolacja termiczna od mrozu.

Są dwa aspekty. Pierwszy cykle zamarzania co niszczy bliczki fundamentowe... Po dwóch latach w wilgoci i mrozie i bloczki to siano ( może jeden sezon nic nie zrobi).

Po drugie, zamarzanie gruntu pod fundamentem, co przy nierównomiernym zamarzaniu może uszkodzić fundament ( nie musi).

A decyzja po stronie płacącego,

• 2 weeks później...