vogel21 07.01.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 WitamMam problem ze zbierająca sie woda w wykopie koło ław fundamentowych. Fundament zrobiony prawie na gotowo nie ma izolacji nie obsypany, stoi ok 20-30 cm wody izolacje planuje zrobić na wiosnę. Moje pytanie brzmi czy zostawic ta wode czy jakoś ja wypompowywac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Witam Mam problem ze zbierająca sie woda w wykopie koło ław fundamentowych. Fundament zrobiony prawie na gotowo nie ma izolacji nie obsypany, stoi ok 20-30 cm wody izolacje planuje zrobić na wiosnę. Moje pytanie brzmi czy zostawic ta wode czy jakoś ja wypompowywac? Zrobić spadki i dołek z pompką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vogel21 07.01.2021 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Zrobić spadki i dołek z pompką. Problem jest tego typu ze jak zrobie dołek ze spadkiem to wszystko poleci do sasiada a nie moge go zalewac moja woda. Rozważam zakup pomy żeby to wypompować bo izolacja będzie dopiero robiona wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vogel21 07.01.2021 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Wykonawca twierdzi ze mozna to tak z ta woda zostawić do wiosny ze nic sie z tym nie będzie dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Odważny wykonawca, szczególnie jeśli masz glinę. Nie rozumiem z tym zalewaniem sąsiada. Zrób dołek (a nawet kilka) na swojej działce. Chyba że nie masz gdzie tej wody wypompować. No i mówimy chyba o wodzie opadowej, a nie o jakimś "strumieniu" przepływającym pod Twoim fundamentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Tu jest przykład braku odprowadzenia wody: https://budujemydom.pl/i/2019/08/07/212445-4cf5-1100x0-sc1x77966_dedert-forum-bd-budujemydompl.jpg Należy w tym narożniku zrobić dołek na 40-50cm i włożyć tam pompę pływakową. A w zasadzie to w co najmniej 2 narożnikach po przeciwnych stronach budynku. Idealnie we wszystkich 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Włożyć pompę... Fajny pomysł na podmycie fundamentów. Zasypać jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vogel21 07.01.2021 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Odważny wykonawca, szczególnie jeśli masz glinę. Nie rozumiem z tym zalewaniem sąsiada. Zrób dołek (a nawet kilka) na swojej działce. Chyba że nie masz gdzie tej wody wypompować. No i mówimy chyba o wodzie opadowej, a nie o jakimś "strumieniu" przepływającym pod Twoim fundamentem? U mnie jest właśnie cos takiego wrzucił bym zdjecia ale nie wiem jak. Czyli nie zostawiac tak tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.01.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Poprawnie to trzeba to zasypać i na wiosne odkopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vogel21 07.01.2021 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Poprawnie to trzeba to zasypać i na wiosne odkopać. Czyli nic nie da to ze zrobie odplyw wody i będzie tam wzglednie sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czyli nic nie da to ze zrobie odplyw wody i będzie tam wzglednie sucho? Oczywiście, że da. Podmyje Ci fundamenty i dopiero będziesz miał kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.01.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Nie ma obawy raczej o podmycie, jeśli pompka będzie ok. 2 metry od krawędzi. Poza tym taka pompka nie wysysa z dna swojego położenia, tylko ok. 15-20 cm powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vogel21 07.01.2021 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 A co powiecie na to żeby wypompować wode dac folie dookoka i zasypać do wiosny?Na wiosnę odkopać wysuszyć i zrobic izolacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1992 09.01.2021 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 U mnie dokładnie taka sama sytuacja, po konsultacji z KB zostawiam tak do wiosny. Wtedy izolacja i zasypywanie. Można teraz zasypać i później ma wiosnę wybierać z powrotem ale to sporo roboty.. raczej bez sensu. Co innego jakby to przepływało gdzieś , ale jak stoi to szkody nie zrobi. Dodatkowo tez to jest jakaś izolacja termiczna od mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 09.01.2021 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2021 Są dwa aspekty. Pierwszy cykle zamarzania co niszczy bliczki fundamentowe... Po dwóch latach w wilgoci i mrozie i bloczki to siano ( może jeden sezon nic nie zrobi). Po drugie, zamarzanie gruntu pod fundamentem, co przy nierównomiernym zamarzaniu może uszkodzić fundament ( nie musi). A decyzja po stronie płacącego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati1992 10.01.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2021 Żeby zamarzł grunt pod ławą fundamentową to musiałoby być -20 przez miesiąc. Mówię o ławie wylanej na minimum 50-60 cm głębokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
java_ff 21.01.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 W tym przypadku ławy chyba są odsłonięte. Tzn nie są przysypane warstwą 50-60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts