Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - mieszkanie na wynajem, czy zakup działki?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będzie dobrze.

Pilnuj tylko komu wynajmujesz, najem okazjonalny, wypłacalnym.

Trzymajmy teraz kciuki by nie wprowadzili katastru * (z wyłączeniem mieszkań których właścicielami są politycy i ich rodziny) :D

Pierwsze wynajmuję na najem okazjonalny, ale z tego co chyba Ty pisałeś w covidzie nie ma eksmisji :( a patrząc na inne kraje zachodnie nie zapowiada się, żeby to się prędko skończyło.

No fakt, szczegolnie że statystyczny najemca o tych zmianach pandemicznych zapewne nawet nie wie :)

Ja kosztów notariusza nie ponoszę, więc nic nie tracę wymagając umowy najmu okazjonalnego, ale z klientami z zagranicy będzie ciężej o taką formę.

Edytowane przez kemot_p

Najemca nie podaje adresu. Właściciel lokalu do którego miałby być eksmitowany składa oświadczenie - zgodę na przyjęcie najemcy. Notariusz te oświadczenie przyjmuje na akcie. Jak nie ma tego oświadczenia, to nie ma umowy najmu okazjonalnego.

Nie kojarzę, by było ograniczenie co do położenia lokalu do którego miałaby się odbyć eksmisja. Trochę to ciekawe, ale proste do sprawdzenia.

Wydawało mi się to niemożliwe.

Znalazłem na forum wypowiedź prawnika.

Polskie organy państwowe mogę podejmować czynności tylko na terenie Polski. Komornik Jan Kowalski jest komornikiem tylko na terenie Polski i tylko tutaj może podejmować czynności komornicze, np. w zakresie eksmisji z lokalu X do lokalu Y. W konsekwencji, aby eksmisja mogła się odbyć, lokal Y musi być położony w Polsce. Nie ma możliwości zawarcia umowy najmu w trybie najmu okazjonalnego z osobą, która nie dysponuje stosownym oświadczeniem innego właściciela nieruchomości mieszkalnej na terenie Polski.

Dziadowskie przepisy, gdzie łajdacy, krętacze i ściemniacze mogą pasożytować na innych ...

Powidz to głośno to się lewica a nawet część centrum oburza, że ktoś ma czelność własności swojej bronić.

Kilka dni temu czytałem na wp że były piłkarz legii, Tomasz Kiełbowicz, zmusił do wyprowadzi nieuczciwego lokatora domeldowując mu do mieszkania kilka osiłków. Teraz ten pasożyt będzie go po sądach ciągał za nielegalną eksmisję.

Dziwny jest ten świat...

Warto przemyśleć każdą decyzję niż potem płakać. Ja się nie zdecydowałem wynajmować mieszkania obcokrajowcom, choć wiem że robi tonostwo ludzi. Teraz nie ma bezpiecznego wynajmu - jeśli ktoś zdecyduje że nie płaci, to max co można zrobić, to pozwać i gonić komornikiem...

A co z mediami? Czy jestem w stanie jako właściciel umowy np. załatwić by Tauron i PGNiG wyłączyli prąd i gaz?

Wiem, że efekty mogą być straszne (jakiś "szwagier kolegi" tak wykurzył lokatorów a Ci w podzięce zostawili mu pełną lodówkę na miesiąc) :(

Tak, można odłączyć prad, ale nie powinien tego robić.

Zmieniono prawo budowlane i teraz jest tak , że najemcaoze zgłosić brak dostaw mediów do administratora, on ma chyba 3 dni by przywrócić dostawy mediów. Jak nie to grzywna administracyjna od PNIB.

To tyle teorii, w praktyce myślę,że jest to najskuteczniejsza metoda pozbycia się osób nielegalnie zajmujących lokal.

Ciekawi mnie tylko jak niby wyegzekwować przywrócenie mediów, jeśli np. właściciel - z braku wpłat od najemcy - nie regulował należności. Montaż liczników przedpłacowych. - warto rozważyć

A co z mediami? Czy jestem w stanie jako właściciel umowy np. załatwić by Tauron i PGNiG wyłączyli prąd i gaz?

Wiem, że efekty mogą być straszne (jakiś "szwagier kolegi" tak wykurzył lokatorów a Ci w podzięce zostawili mu pełną lodówkę na miesiąc) :(

Jak to? Zawsze jak wynajmowałem, to media przepisywaliśmy na lokatora (na podstawie umowy wynajmu). I mnie nie obchodzi czy on płaci czy nie. To jest sprawa pomiędzy Tauronem/PGNiG, a lokatorem. Wody się nie dało, bo podliczniki są rozliczana ze Wspólnotą Mieszkaniową, a umowę z MPWiK ma Wpólnota na jeden centralny licznik.

Jak to? Zawsze jak wynajmowałem, to media przepisywaliśmy na lokatora (na podstawie umowy wynajmu). I mnie nie obchodzi czy on płaci czy nie. To jest sprawa pomiędzy Tauronem/PGNiG, a lokatorem. Wody się nie dało, bo podliczniki są rozliczana ze Wspólnotą Mieszkaniową, a umowę z MPWiK ma Wpólnota na jeden centralny licznik.

To jest dobre rozwiązanie.

Nie ma problemu przepisywać liczniki co pół roku / rok? Czy dostawcy pobierają za to $ ? Czy nie ma przestoju w dostawach?