Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - mieszkanie na wynajem, czy zakup działki?

Recommended Posts

to mi pokaż co jest lepsze niż wzięcie kredytu, wynajęcie mieszkania, spłata raty w znacznym stopniu z opłaty najmu, a po 15-20 latach masz mieszkanie.

owszem można mieć troche kłopotów z najemcami ale generalnie to raczej spokój .

zakup akcji, obligacji i innych środków to trzeba się znać interesować a potem tylko masz kolejną sprawę do martwienia się - czy spadły czy nie a mogłem to kupić a mogłem tamto.

Właśnie to

A jak spadnie to należy się cieszyć . Budujesz odpowiedni portfel spółek i etefów dywidendowych zdywersyfikowany geograficznie i walutowo. Hedgujesz to złotem i obligacjami długoterminowymi które pełnią rolę gotówki w razie spadków. Budujesz to na zasadzie MPT masz kilka przelewów w miesiącu. Tyle że robota podatkowa ze spółkami rejestrowanymi za granicą.

Nawet jak chcesz to sobie wrzucisz REIT i masz nieruchomość

Edit: wystarczy poczytać trochę blogów

Przeczytać kilkanaście książek

Obejrzeć trochę youtuba

porostu pouczyć się to chyba najlepiej zainwestowany czas

Edytowane przez kulibob

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak spadnie to należy się cieszyć . Budujesz odpowiedni portfel spółek i etefów dywidendowych zdywersyfikowany geograficznie i walutowo. Hedgujesz to złotem i obligacjami długoterminowymi które pełnią rolę gotówki w razie spadków. Budujesz to na zasadzie MPT masz kilka przelewów w miesiącu. Tyle że robota podatkowa ze spółkami rejestrowanymi za granicą.

Nawet jak chcesz to sobie wrzucisz REIT i masz nieruchomość

czyli śledzenie tego całego goowna na bieżąco i kolejny temat do zmartwień - wzrosło, spadło, a mogłem tamto kupić bo więcej urosło.

a na koniec podatek od zysku 20 %

jak to wg ciebie jest lepsze niż kredycik spłacany przez najemce to jesteś jednak w zdecydowanej mniejszości. inwestycja w nieruchomości jest dobra i tyle w temacie.

czyli śledzenie tego całego goowna na bieżąco i kolejny temat do zmartwień - wzrosło, spadło, a mogłem tamto kupić bo więcej urosło.

a na koniec podatek od zysku 20 %

jak to wg ciebie jest lepsze niż kredycik spłacany przez najemce to jesteś jednak w zdecydowanej mniejszości. inwestycja w nieruchomości jest dobra i tyle w temacie.

Z tym niema wiele roboty. Masz opcje 0% podatku podatek od kapitalizacji masz odroczony jedynie podatek od dywidend.

Jeśłi chodzi o mały kapitał taki jak mieszkanie to wołabym giełde.

Jeśli chodzi o większy to można by dywersyfikować giełda mieszkania...

Jaką daje przewagę giełda to że masz wile aktywów w portfelu upadnie jeden nic się nie stanie , Będziesz miał gnoja w najmie to masz problem.

Generalnie zgiełda podchodzisz jak do mieszkań na wynajem interesuje cię wypłata od najemcy/spółki. Sprawdzasz co chwilę kapitalizację swojego mieszkania? Dodatkowo rozpraszasz ryzyko polityczne i walutowe w razie sytyacji jak w Turcji fajnie mieć przelewy w dolarach czy Euro. Ryzyko walutowe też działa w druga stronę. Poto budujesz portfel aby zmniejszyć ryzyko.

Jakoi zakładasz zwrot w okresie kredytowania(całkowity koszt kredytu vs dochód netto)

tylko mieszkanie na kredyt ma tą przewagę że startujesz nie mając kasy, biorąc kredyt właśnie. taki tam szczegół mały...

Taki mali szczególik portfel możesz budować bez kredytu pomału odkładając pieniądze i co miesiąc dopłacając. Dopłaty plus procent składany zrobią swoje. Nie porabujesz zdolności kredytowej i nie masz kotwicy

To jaki jest całkowity koszt mieszkania i zakładany zysk netto

najem mieszkania możesz nawet zlecić agencji, co jest bardzo częste.

Dlatego dopytuję o całkowity koszt mieszkania i zysk netto dodatkowo zlecenie tego agencji rozwali opłacalność

po prostu większość ludzi ma w doopie tą całą giełdę, światowe rynki . nie chcą kolejnej rzeczy na głowie do nauki,.....

Z takim podejściem zginiesz na każdym rynku

Edytowane przez kulibob

Tak, tak bo dla większości ludu chodzenie do pracy w jednym miejscu plus raz w tygodniu na wafelka, to szczyt logistyki i kompetencji. I jeszcze odrabianie lekcji za bombelka/i. Ufff to wszystko, zmęczyłem się okrutnie, sięgam po perliste bąbelki. Ogarnianie czegoś więcej to zbyt dużo dla umysłów zniewolonych, tak jak przestrzeganie przepisów PoRD, zasłaniania mordeczek (zamach !! ) itd, itp, usw. Usw musi być, bo mieszkam w byłej rejencji pruskiej

Tak, tak bo dla większości ludu chodzenie do pracy w jednym miejscu plus raz w tygodniu na wafelka, to szczyt logistyki i kompetencji. I jeszcze odrabianie lekcji za bombelka/i. Ufff to wszystko, zmęczyłem się okrutnie, sięgam po perliste bąbelki. Ogarnianie czegoś więcej to zbyt dużo dla umysłów zniewolonych, tak jak przestrzeganie przepisów PoRD, zasłaniania mordeczek (zamach !! ) itd, itp, usw. Usw musi być, bo mieszkam w byłej rejencji pruskiej

wiesz, każdy jest inny, ja mam 42 lata , 10 lat prywatki za sobą, budowę domu, i serio czasem czuję się zmęczony tymi całymi byznesami.

oczywiście każdy jest inny, ale nie wymagajmy od wszystkich aby byli supermenami, praca, rodzina, mądre inwestowanie i non stop nauka i nowe wyzwania ;)

człowiek potrzebuje też odpoczynku, spokoju.

zakup akcji, obligacji i innych środków to trzeba się znać interesować a potem tylko masz kolejną sprawę do martwienia się - czy spadły czy nie a mogłem to kupić a mogłem tamto.

Dla mnie stres związany z trafieniem na nieuczciwego lakatora jest o wiele niższy niż związany z ryzykiem inwestycyjnym. Sam się kiedyś w to bawiłem za pomocą supermarketu tfi mbanku, trzeba mieć masę czasu zeby śledzieć trend i dobrego nosa, żeby "kupić tanio, sprzedać drogo". Po dwóch latach małem na koncie może z 3% więcej niż na początku. Nie twierdze, że się nie da - pewnie są tacy co zarabiają na tym krocie. Świadczę usługi IT dla TU oferującego produkty inwestycyjne - kupiłem polisę emerytalną na profilu inwestycyjnym konserwatywnym, za kilkusetzłowotą składkę - zobaczymy ile z tego dostanę za 30 lat. Ale poważniejszą kasę zainwestowałem w nieruchomość. Jeśli nie w mieszkanie to nawet w działkę, która nie generuje dochodu z wynajmu, ale - położona pod dużym miastem - nigdy nie straci na wartości.

Dla mnie stres związany z trafieniem na nieuczciwego lakatora jest o wiele niższy niż związany z ryzykiem inwestycyjnym. Sam się kiedyś w to bawiłem za pomocą supermarketu tfi mbanku, trzeba mieć masę czasu zeby śledzieć trend i dobrego nosa, żeby "kupić tanio, sprzedać drogo". Po dwóch latach małem na koncie może z 3% więcej niż na początku. Nie twierdze, że się nie da - pewnie są tacy co zarabiają na tym krocie. Świadczę usługi IT dla TU oferującego produkty inwestycyjne - kupiłem polisę emerytalną na profilu inwestycyjnym konserwatywnym, za kilkusetzłowotą składkę - zobaczymy ile z tego dostanę za 30 lat. Ale poważniejszą kasę zainwestowałem w nieruchomość. Jeśli nie w mieszkanie to nawet w działkę, która nie generuje dochodu z wynajmu, ale - położona pod dużym miastem - nigdy nie straci na wartości.

Rachunek maklerski lub doradztwo i wrstycyjne też nie jest za 0 PLN. A rachunki za nie trzeba płacić, niezależnie od wyniku.

Są mniej abosrbujące metody inwestowania.

REITY, spółki, akcje z dywidendą...grunty, magazyny.

Mam 2 mieszkania które wyjmuje, mieszkania kupowałem na kredyt i dla siebie. Wszystko zaczęło się od 1 mieszkania kupionego za gotówkę. Wynajmuje już od 15 lat, tylko raz miałem problem z lokatorką. Dałem sobie spokój ze studentami, umowę podpisuje na minimum rok, płace podatki dla własnego bezpieczeństwa.

Dziś na pewno nie kupował bym mieszkania na kredyt, żeby je wynająć.

W 2008 kupiłem 1 hektar łąki we wsi na granicy miasta, dostawałem dopłaty a po doprowadzeniu prądu przez sąsiada wartość działki wzrosła. O ile będę wiedział jak ją sprzedam.

Dlaczego nie?

Masz mocno napompowany rynek potencjalnie duży wzrost stóp procentowych(droższy kredyt) i ryzyko spadku popytu co za tym idzie pękniecie bańki. Ale jak to jest z bańka pompować zawsze można dalej :)

Jakimś wyjściem jest kredy o stałej stopie i spłacenie go stosunkowo szybko bo stałe odsteki ma przez 5 lat. Są trochę droższe te kredyty ale rraczj stopy będa rosły .

Tonie żadna porada sam odpowiadasz za swoją kase

" stopy proc. w Polsce mogą wzrosnąć w '22 do 4,25 proc. lub wyżej.."

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Citi-po-podwyzkach-taryf-przez-URE-stopy-proc-w-Polsce-moga-wzrosnac-w-22-do-4-25-proc-lub-wyzej-8245591.html

EDIT: Nawet z mieszkaniem trzeba odrobić lekcje .

Ostatno na swoim zadupi widziałem samochód " MZURI" wiec jest popyt na zażadców mieszkania. Musisz sprawdzić o ile spadnie ci przy tym rentowność. Zarządzanie jest dobre przy dużym portfelu nieruchomości ale nie pryz jednym czy kliku.

Edytowane przez kulibob

Gdybym miał nadmiar $, to bym szukał gruntów ornych lepszych niż I-III klasa i choćby tylko dzierżawa.

Nie rozumiem?Klasa 1-3 to najlepsza klasa jednocześnie najgorsza do sprzedaży nowymaga zgody ministra aby odrolnić. Ja mam zimie rolną na obszarze natura 2000 tego nie podział kujesz musisz sprzedać jako rolę a dopłaty w stosunkudo wartości gruntu to pomału kpina. Po 5 latach tracisz "młodego rolnika" i rentowność z dopłat spada do 1,5%.

A dlaczego dzierżawa? To raczej strata nie zysk chyba że czegoś ni łapie

Rachunek maklerski lub doradztwo i wrstycyjne też nie jest za 0 PLN. A rachunki za nie trzeba płacić, niezależnie od wyniku.

Są mniej abosrbujące metody inwestowania.

REITY, spółki, akcje z dywidendą...grunty, magazyny.

Rachunek jest za 0 prowizje na nie które rzeczy 0 jednak przeważnie .

w PL jest drogo GPW min min5zł max 0,39% wartości tranzakcji ETEFy, zagranica 19zł/0,29

Zagranica jest taniej i można wypełnić W8BEN wtedy unikasz podwójnego opodatkowania w USA.

Jednak jeśli inwestujesz a nie trejdujesz to koszty tranzakcyjne samało istotne.

Ale zanim 1zł się włoży należy się trochę pouczyć i budowac portfel składający sie z różnych klas aktywów i wielu aktywów anie kupić jedn i liczyć na cud.

Tak zrobiłem w 2007 poniosłem stratę 97% sprzedąłem w 2020 ale to była dobra lekcja mały kapitał gówniarz ana studiach.

Uważam że nieruchomości łatwiejsze ale bardziej ryzykowne pewnie wielu się nie zgodzi ale każdy robi to co lubi :)

Dlaczego nie?

To pytanie moim zdaniem świadczy o tym, że nie powinieneś kupować mieszkania.

Odpowiedz masz powyżej. Chyba, że znajdziesz lokal w atrakcyjnej cenie, i niekoniecznie musi być to mieszkanie.

Ale dobrze, że pytasz bo lepiej głupio zapytać niż mądrze spieprzyć.

Gdybym miał nadmiar $, to bym szukał gruntów ornych lepszych niż I-III klasa i choćby tylko dzierżawa.

Poczytaj z czym się wiąże zakup gruntów rolnych. Musisz przez 5 lat je uprawiać od momentu zakupu (mowa o gruntach powyżej 1ha) i nie , że komuś wydzierżawisz i będzie to robił za Ciebie :D Najwyżej można pokombinować, żeby komuś płacić nieoficjalnie i będzie obrabiał ziemie (a ciężko takiego kogoś znaleźć ).

Pomiajm już fakt, że wcale nie jest tak łatwo kupić ziemię powyżej 1ha nie mając kwalifikacji rolniczych.