Janekk1234 22.12.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 To pytanie moim zdaniem świadczy o tym, że nie powinieneś kupować mieszkania. Odpowiedz masz powyżej. Chyba, że znajdziesz lokal w atrakcyjnej cenie, i niekoniecznie musi być to mieszkanie. Ale dobrze, że pytasz bo lepiej głupio zapytać niż mądrze spieprzyć. mam zdolność kredytową, dobrze zarabiam, takie mieszkanie będzie dla mnie przymusowym oszczędzaniem , a miesięczna rata nie będzie żadnym uszczerbkiem budżetu, tym bardziej że najemca spłaci dużą jej część. nie widzę opcji żeby źle na tym wyjść. nie jestem analitykiem kredytowym nie mam nawet pojęcia co to są stopy kredytowe ale wiem że nieruchomości nie spadną cenowo, chętnych na najem brakować nie będzie ( a na pewno nie na tym osiedlu gdzie kupuję) , a dla dzieciaka na przyszłość to będzie mega sprawa takie coś dostać od taty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Nie rozumiem?Klasa 1-3 to najlepsza klasa jednocześnie najgorsza do sprzedaży nowymaga zgody ministra aby odrolnić. Ja mam zimie rolną na obszarze natura 2000 tego nie podział kujesz musisz sprzedać jako rolę a dopłaty w stosunkudo wartości gruntu to pomału kpina. Po 5 latach tracisz "młodego rolnika" i rentowność z dopłat spada do 1,5%. A dlaczego dzierżawa? To raczej strata nie zysk chyba że czegoś ni łapie Jako instrument do przechowania wartości pieniądza. Cena dobrej ziemi bardzo wzrosła przez 10 lat. Dzierżawa jako środek pozwalający ograniczyć koszty bieżące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Poczytaj z czym się wiąże zakup gruntów rolnych. Musisz przez 5 lat je uprawiać od momentu zakupu (mowa o gruntach powyżej 1ha) i nie , że komuś wydzierżawisz i będzie to robił za Ciebie Najwyżej można pokombinować, żeby komuś płacić nieoficjalnie i będzie obrabiał ziemie (a ciężko takiego kogoś znaleźć ). Pomiajm już fakt, że wcale nie jest tak łatwo kupić ziemię powyżej 1ha nie mając kwalifikacji rolniczych. Zdaję sobie sprawę. Mam no to rozwiązanie To nie doradztwo inwestycyjne - podzieliłem się co bym zrobił z nadmiarem $ w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Jako instrument do przechowania wartości pieniądza. Cena dobrej ziemi bardzo wzrosła przez 10 lat. Dzierżawa jako środek pozwalający ograniczyć koszty bieżące. Mniej więcje ceny się podwoił w 10lat (przynajmnij w moim regionie https://www.gov.pl/web/arimr/srednie-ceny-gruntow-wg-gus https://www.gov.pl/web/arimr/srednie-ceny-gruntow-archiwum Więc szału niema 100% zysku w 10 lat Osiągniesz to przy ok 7,2% zysku rocznie przez 10 lat a tyle wyciągać to żadna sztuka. Co prawda te 7% zysku na kapitalizacji i 1-2% z dopłat to wg mnie lepiej niż najem mniej roboty i mniejsze ryzyko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XJ6 22.12.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Gdybym miał nadmiar $, to bym szukał gruntów ornych lepszych niż I-III klasa i choćby tylko dzierżawa. Lepszych niz I-III klasa to niby jaka, bo to sa klasy najlepsze. Poczytaj ile kosztuje w razie czego wyłączenie z produkcji rolnej takich gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.12.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Zdaję sobie sprawę. Mam no to rozwiązanie Podziel się tym rozwiązaniem bo jestem ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.12.2021 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Masz mocno napompowany rynek potencjalnie duży wzrost stóp procentowych(droższy kredyt) i ryzyko spadku popytu co za tym idzie pękniecie bańki. Ale jak to jest z bańka pompować zawsze można dalej Jakimś wyjściem jest kredy o stałej stopie i spłacenie go stosunkowo szybko bo stałe odsteki ma przez 5 lat. Są trochę droższe te kredyty ale rraczj stopy będa rosły . Tonie żadna porada sam odpowiadasz za swoją kase " stopy proc. w Polsce mogą wzrosnąć w '22 do 4,25 proc. lub wyżej.." https://www.bankier.pl/wiadomosc/Citi-po-podwyzkach-taryf-przez-URE-stopy-proc-w-Polsce-moga-wzrosnac-w-22-do-4-25-proc-lub-wyzej-8245591.html A może tak - droższy kredyt odstraszy takich co brali przy minimalnym wkładzie własnym, albo na granicy zdolności kredytowej - a że gdzieś muszą mieszkać to myślę, że zwiększy się popyt na mieszkania do wynajmu. Od września wynajmuję mieszkanie - miałem w sumie 18 chętnych. Pewnie to też zależy od rejonu Polski, ale u nas nie zauważyłem przesycenia rynku mieszkaniami. Jeśli nie zdecyduję się na zakup mieszkania z bratem na spółkę, to najprawdopodobniej dobiorę z 200k kredytu (1/3 wartości) i kupię je pod wynajem. Czynsz od najemców pokryje ratę kredytu nawet jak stopy dojdą do 4,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Jeśli nie zdecyduję się na zakup mieszkania z bratem na spółkę, to najprawdopodobniej dobiorę z 200k kredytu (1/3 wartości) i kupię je pod wynajem. Czynsz od najemców pokryje ratę kredytu nawet jak stopy dojdą do 4,25. Licząc opłacalność uwzględnij, że dzięki Polskiemu Ładowi nie wliczysz już amortyzacji, rat kredytowych ani nic innego w koszty, bo tylko ryczałt będzie dla najmu dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Lepszych niz I-III klasa to niby jaka, bo to sa klasy najlepsze. Poczytaj ile kosztuje w razie czego wyłączenie z produkcji rolnej takich gruntów. Uroki pisania z telefonu - miało być : lepszych - I-III klasa. Wiem, że trudniej nabyć taką ziemię, ale nie jest tak , że nie da się. Grunt "nie woła jeść" , nie spłonie i nie zostanie zniszczona. Nakładów też nie wymaga - pomijając kwestie produkcji rolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.12.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Wiem, że trudniej nabyć taką ziemię, ale nie jest tak , że nie da się. Grunt "nie woła jeść" , nie spłonie i nie zostanie zniszczona. Nakładów też nie wymaga - pomijając kwestie produkcji rolnej. Z ziemią rolną są problemy raz z nabyciem, dwa ze sprzedażą. Może się okazać, że przepisy się tak zmienią, że nawet, jak teraz uda się kupić to w przyszłości nie będzie mógł jej kupić ten, co ma pieniądze i trzeba będzie sprzedać tanio "rolnikowi" albo państwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.12.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Nie ma idealnych narzędzi inwestycyjnych, tj. takich nieobarczonych żadnym ryzykiem. Niemniej pozostanę przy swojej opinii - grunty są dobrą lokatą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 A może tak - droższy kredyt odstraszy takich co brali przy minimalnym wkładzie własnym, albo na granicy zdolności kredytowej - a że gdzieś muszą mieszkać to myślę, że zwiększy się popyt na mieszkania do wynajmu. Od września wynajmuję mieszkanie - miałem w sumie 18 chętnych. Pewnie to też zależy od rejonu Polski, ale u nas nie zauważyłem przesycenia rynku mieszkaniami. Jeśli nie zdecyduję się na zakup mieszkania z bratem na spółkę, to najprawdopodobniej dobiorę z 200k kredytu (1/3 wartości) i kupię je pod wynajem. Czynsz od najemców pokryje ratę kredytu nawet jak stopy dojdą do 4,25. Pożyjemy zobaczymy. Prawda jest taka że ci co mają aktywa się bogacą a plebs biednieje smutne ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Z ziemią rolną są problemy raz z nabyciem, dwa ze sprzedażą. Może się okazać, że przepisy się tak zmienią, że nawet, jak teraz uda się kupić to w przyszłości nie będzie mógł jej kupić ten, co ma pieniądze i trzeba będzie sprzedać tanio "rolnikowi" albo państwu. Tylko poco sprzedawać. To zawsze jest dopłaty i tani sposób na uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego i emerytalnego. Nawet masz dużą szanse cały wkład odebrać na emeryturze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Tylko poco sprzedawać. To zawsze jest dopłaty i tani sposób na uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego i emerytalnego. Nawet masz dużą szanse cały wkład odebrać na emeryturze:) tylko że trzeba być czynnym rolnikiem a nie że masz kawałek rolnej działki i od razu wszystkie przywileje rolnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.12.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Tylko poco sprzedawać. To zawsze jest dopłaty i tani sposób na uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego i emerytalnego. Nawet masz dużą szanse cały wkład odebrać na emeryturze:) Kupisz ziemie rolną (która jest tania) i weź to potem uprawiaj bo musisz ... Inwestycyjnie ciężki temat chyba, że ktoś jest rolnikiem i sobie powiększa gospodarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) tylko że trzeba być czynnym rolnikiem a nie że masz kawałek rolnej działki i od razu wszystkie przywileje rolnika. Tylko widzisz ja jestem opłacam KRUS mam nr producenta rolnego (niezbędne do ARIMR) Posiadanie przynajmniej 1ha ziemi rolnej umożliwia stanie się Tobie rolnikiem https://www.farmer.pl/finanse/jak-kupic-dzialke-rolna-nie-bedac-rolnikiem,107376.html Edytowane 22 Grudnia 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.12.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Kupisz ziemie rolną (która jest tania) i weź to potem uprawiaj bo musisz ... Inwestycyjnie ciężki temat chyba, że ktoś jest rolnikiem i sobie powiększa gospodarstwo. Dlatego lepiej łaki (trawy wieloletnie) potrzebujesz tylko rolnika co to skosi i zbierze. Za skoszenie 2ha płace 350zł nie zbieram tego przez 10 lat armir się jeszcze nie doczepił. Nie ma chętnych nawet aby za darmo to zebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.12.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 tylko że trzeba być czynnym rolnikiem a nie że masz kawałek rolnej działki i od razu wszystkie przywileje rolnika. Jak masz wyższe wykształcenie to robisz online studia podyplomowe o kierunku Rolnictwo (można i w pół roku machnąć...) i masz kwalifikacje rolniczą. Ja obecnie chyba się zapiszę bo myślę o tym od miesiąca już Co prawda żeby przejść na KRUS to już nie jest tak łatwo ale ziemi możesz kupić i do 300 ha jak normalny rolnik bez cyrków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 tylko jak ktoś chce prowadzić działalność gospodarczą przy okazji tego krusu to nie jest to takie kolorowe. kiedyś było, teraz coraz mniej a i mocne zmiany wchodzą. https://www.wrp.pl/od-przyszlego-roku-czesc-rolnikow-bedzie-musiala-przejsc-na-zus/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.12.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Kulibob jakie dotacje są za te łąki? Koszenie 2 razy w roku coś kojarzę musi być (lipiec i wrzesień bodajże)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts