Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat - mieszkanie na wynajem, czy zakup działki?

Recommended Posts

Ale własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu nie jest prawem własności nieruchomości tylko ograniczonym prawem rzeczowym dysponowania nieruchomością.

Rzeczywistym właścicielem lokalu jest nadal spółdzielnia. Osoba mająca spółdzielcze prawo własnościowe po prostu może tym lokalem dysponować.

Aby założyć KW potrzebne jest zaświadczenie ze spółdzielni i grunty pod budynkiem musza mieć uregulowany stan prawny.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 282
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem po obejrzeniu mieszkania, sytuacja prawna chyba się wyjaśniła. Po telefonicznej rozmowie zrozumiałem, że sprzedawcą jest spadkobierca, natomiast nie - facet który sprzedaje nabył to mieszkanie od potomków zmarłej. Ma akt notarialny na siebie i żonę, przedmiotem sprzedaży na akcie jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Czy to jednoznacznie wyjaśnia prawo własności i zamyka sprawę potencjalnych spadkobiorców? Mieszkanie nie ma KW bo obecny właściciel kupował za gotówkę. Gdy nabywałem swoje pierwsze mieszkanie również nie miało ono KW, dopiero przy akcie zakładaliśmy, więc tego się nie boję. Czy mimo aktu własności nowego właściciela może pojawić się jakiś zapomniany potomek poprzedniej właścicielki i rościć sobie prawo do lokalu, czy już jest "musztarda po obiedzie"? Z góry dziękuję za odpowiedzi, będziemy mieli o czym dyskutować z bratem przy wigilijnym stole. Lepszy temat niż covid, czy polityka :p

Ja już zgubiłem o co chodzi od tego postu.

Elfir dobrze napisała.

Mamy zasadniczo tak:

#Prawo własności

#Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu

#Spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu.

Jeśli mowa o spółdzielczym prawie do lokalu to znaczy to dla mnie tyle, że 1. Mieszkanie "nie pachnie nowością" 2. Wiąże się z wizytą w spółdzielni, by ustalić status prawny.

W Twojej sytuacji, jeśli jesteś dalej zainteresowany zakupem tego mieszkania - udaniem się do prawnika.

Jak dla siebie - nie szedlbym w mieszkanie bez KW. Jest dużo innych ofert .

Ja już zgubiłem o co chodzi od tego postu.

Elfir dobrze napisała.

Mamy zasadniczo tak:

#Prawo własności

#Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu

#Spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu.

Jeśli mowa o spółdzielczym prawie do lokalu to znaczy to dla mnie tyle, że 1. Mieszkanie "nie pachnie nowością" 2. Wiąże się z wizytą w spółdzielni, by ustalić status prawny.

W Twojej sytuacji, jeśli jesteś dalej zainteresowany zakupem tego mieszkania - udaniem się do prawnika.

Jak dla siebie - nie szedlbym w mieszkanie bez KW. Jest dużo innych ofert .

A gdzie się zgubiłeś?. Moje pytanie dotyczyło tego, czy jeśli mieszkanie zostało sprzedane przez spadkobierców zmarłej właścicielki to mimo tego mogą pojawić się inni spadkobiercy, którzy mogą chcieć podważyć tą sprzedaż - takie moje gdybanie. Co do braku KW - nie jest to nic nadzwyczajnego w przypadku mieszkań spółdzielczo własnościowych - w 2009 roku moje pierwsze mieszkanie również nie miało KW, wniosek o założenie księgi składał notariusz podczas podpisywania aktu.

A gdzie się zgubiłeś?.

Moje pytanie dotyczyło tego, czy jeśli mieszkanie zostało sprzedane przez spadkobierców zmarłej właścicielki to mimo tego mogą pojawić się inni spadkobiercy, którzy mogą chcieć podważyć tą sprzedaż - takie moje gdybanie. Co do braku KW - nie jest to nic nadzwyczajnego w przypadku mieszkań spółdzielczo własnościowych - w 2009 roku moje pierwsze mieszkanie również nie miało KW, wniosek o założenie księgi składał notariusz podczas podpisywania aktu.

Swoją wiedzę przekazałem w poście #`164

Zaleta posiadania KW objawia się w:

Art. 5. W razie niezgodności między stanem prawnym nieruchomości

ujawnionym w księdze wieczystej a rzeczywistym stanem prawnym treść księgi

rozstrzyga na korzyść tego, kto przez czynność prawną z osobą uprawnioną według

treści księgi nabył własność lub inne prawo rzeczowe (rękojmia wiary publicznej

ksiąg wieczystych).

Z nabyciem nieruchomości bez KW jest troszkę bardziej niebezpiecznie, ale sprowadzając sprawę do praktyki, to stan prawny sprzedawanej nieruchomości powinien ocenić i przedstawić notariusz, który będzie sporządzał akt. Są różni "przybijacze pieczątek", ale właściwie tylko na tym się znają i specjalizują...Powinno być dobrze :)

Tu;

Jestem po obejrzeniu mieszkania, sytuacja prawna chyba się wyjaśniła. Po telefonicznej rozmowie zrozumiałem, że sprzedawcą jest spadkobierca, natomiast nie - facet który sprzedaje nabył to mieszkanie od potomków zmarłej. Ma akt notarialny na siebie i żonę, przedmiotem sprzedaży na akcie jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu. Czy to jednoznacznie wyjaśnia prawo własności i zamyka sprawę potencjalnych spadkobiorców? Mieszkanie nie ma KW bo obecny właściciel kupował za gotówkę. Gdy nabywałem swoje pierwsze mieszkanie również nie miało ono KW, dopiero przy akcie zakładaliśmy, więc tego się nie boję. Czy mimo aktu własności nowego właściciela może pojawić się jakiś zapomniany potomek poprzedniej właścicielki i rościć sobie prawo do lokalu, czy już jest "musztarda po obiedzie"? Z góry dziękuję za odpowiedzi, będziemy mieli o czym dyskutować z bratem przy wigilijnym stole. Lepszy temat niż covid, czy polityka

Ale własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu nie jest prawem własności nieruchomości tylko ograniczonym prawem rzeczowym dysponowania nieruchomością.

Rzeczywistym właścicielem lokalu jest nadal spółdzielnia. Osoba mająca spółdzielcze prawo własnościowe po prostu może tym lokalem dysponować.

Aby założyć KW potrzebne jest zaświadczenie ze spółdzielni i grunty pod budynkiem musza mieć uregulowany stan prawny.

Nie kupowałem nic na krechę poza lodówką wiec nie wiem. Jak ma być udzielony kredyt na takie mieszkanie?

Nie kupowałem nic na krechę poza lodówką wiec nie wiem. Jak ma być udzielony kredyt na takie mieszkanie?

Kilka lat temu, gdy pomagałem przy zakupie - większość banków nie chciała dawać kredytów na mieszkanie bez KW.

Zagadać z właścicielem by założył KW. Będzie łatwiej, bezpieczniej i szybciej.

Jeśli grunty nie są uregulowane - nie da się.

Ale jeśli spółdzielnia jest właścicielem gruntów to wyraża zgodę na założenie KW dla lokalu, i w KW określa się kto ma prawa do dysponowania lokalem.

Prognozowane podwyżki stóp procentowych nie odstraszają inwestorów, a może inflacja składnia do pozbywania się oszczędności, ale od dwóch tygodni rozglądam się za mieszkaniem i 3 które mi się najbardziej podobały zostały już sprzedane. Chyba muszę się szybciej namyślać. U Was też podobna sytuacja na rynku niewuchomości?

Od dawna jest trudno znaleźć fajne i dobrze wycenione mieszkanie. Od roku/dwóch jest to jeszcze trudniejsze. Dużo osób kupuje nawet bez negocjowania lub tylko na podstawie przybliżonej lokalizacji - by chronić kapitał przed inflacją...

To co moge doradzić - to wstać wczesnie, od razu dzwonić i umawiać się. Często o g. 9-10 jest już wszystko o dzwonione.

Swoją działkę budowlaną szukałem kilka lat. Same negocjacje zajęły mi ok. 6 m-cy. W międzyczasie ta która była top1 została sprzedana. Trzeba szybko działać. Może się to zmieni przy zwyzkujacym koszcie kredytu

A ja uważam, że gdy już wszyscy kupują a w mediach podają, że taniej już nie będzie to trzeba sprzedawać. A gdy ceny lecą, wszyscy sprzedają, czarne scenariusze są kreślone nad rynkiem nieruchomości - wówczas należy kupować.

Już teraz przeciętna polska rodzina ma zdolność kredytową o 150tyś niższą niż kilka mc temu.

Jak ktoś pół roku temu zaczął szukać mieszkania, napalił się już na to, że kupi to nawet pomimo, że rata będzie wyższa niż wcześniej - pewnie kupi.

Natomiast jeśli stopy wzrosną jeszcze bardziej (a wzrosną) to jest pytanie ile osób w ogóle zacznie myśleć o zakupie mieszkania przy dużo wyższej racie.

Odnośnie inwestowania w nieruchomości to napiszę tylko tyle, że nieruchomości w Polsce przez ostatnie 5 lat poszły o około 50% w górę. A cena złota w ciągu ostatnich 5 lat spadła.

Złoto to o tyle fajne aktywo inwestycyjne, że nikt nie musi wiedzieć, że je mamy w razie wojny czy apokalipsy zombie możemy je zabrać ze sobą ;) No i złoto za 30 lat będzie tym samym złotem w momencie zakupu. Mieszkanie już nie będzie takie samo (wiadomo, jak się trafi z lokalizacją może wyjść na plus). Jak dla mnie ceny nieruchomości są przewartościowane, jeśli będą rosnąć to moim zdaniem poniżej inflacji - ale pożyjemy zobaczymy. Tak naprawdę jest tyle niewiadomych w równaniu, że wszystko jest możliwe.

Co do złota to złot zdrożało przez ostatnie 5 lat o ok 40% plus zysk z ryzyka walutowego za osłabieniu złotówki. Chyba nie wiesz za bardzo co gadasz

Złoto ma jedną wadę nie generuje przepływu pieniężnego. Sam redukuje ETFy na złoto na rzecz spółek dywidendowych. Też szykuje się do wyzbycia się ponad 20letnich obigacji USA na rzecz ETFa na spółki Blockcheinowe ale czekam tu na korektę .

Co do mieszkań mi to nie leży psychologicznie. Poza tym ja tu widzę bańkę i wiele ryzyk : spadek populacji, stopy procentowe, potencjalny konflikt zbrojny przy granicy i gdzieś kiełkujący podatek katastralny. Koszty takie jak stopy procentowe i potencjalny kataster nie bezie można bez końca przerzucać na najemcę w końcu dojdziecie do punktu nie zapłacę bo niemam .

To co moge doradzić - to wstać wczesnie, od razu dzwonić i umawiać się. Często o g. 9-10 jest już wszystko o dzwonione.

Muszę się sprężyć, do chcę wziąc kredyt szybko i przejść na ryczałt dla programistów 12%. A mój bank dla takiego ryczałtu oblicza zdolność kredytową na 20% przychodu.

Edytowane przez kemot_p

A ja uważam, że gdy już wszyscy kupują a w mediach podają, że taniej już nie będzie to trzeba sprzedawać. A gdy ceny lecą, wszyscy sprzedają, czarne scenariusze są kreślone nad rynkiem nieruchomości - wówczas należy kupować.

Odnośnie inwestowania w nieruchomości to napiszę tylko tyle, że nieruchomości w Polsce przez ostatnie 5 lat poszły o około 50% w górę. A cena złota w ciągu ostatnich 5 lat spadła.

Piszesz w kontrze do mnie?

Nie naganiam przecież na zakup mieszkania w celach inwestycyjnych... Zauważam jednak dwie rzeczy: zakup M na zaspokojenie własnych potrzeb mieszkaniowych jest czymś innym niż zakup inwestycyjny (kolejnego mieszkania) oraz, że w ciągu ostatnich dwóch lat ogrom ludzi kupił mieszkania w innym celu niż by w nim mieszkać. Z uwagi na wywołanie inflacji, spóźnione działania antyinflacyjne i ich niewystarczający zakres, wzrost cen surowców vs ceny nieruchomości i podaży $, też wydaje mi się, że możemy być (po) lub blisko przesilenia. Bańki nie zauważam - główny powód - globalna, ogromna podaż pustego pieniądza. Raczej ograniczenie wzrostów / max - stagnacja cenowa. Chyba, że NBP podniesie stopy w pobliże lub powyżej realnej inflacji...

Co do złota, to obserwuję rynek. Jego wartość nie liczę przez pryzmat PLN/uncja z uwagi na mniejszą, niż konkurencja stabilność kursu... Nie powiem, chętnie bym odkładał w złocie/srebrze - gdybym miał nadmiar $ (nie budował się) i miał dobre źródło zakupu...

A to było normalne do przewidzenia.

Dlatego ciągle uważam, że za chwilę będzie prawdziwa "rzeź niewiniątek",które bezmyślnie, podobnie jak frankowicze,chciały zabłysnąć w życiu i z chama chciały zostać panem...

Czyj to był głos oddany w urnie to nie muszę chyba pisać :D

A wbrew temu, uważam, że za jakieś pół roku, jak stopy % wejdą na wyżyny, to wtedy będzie opłacało się wziąć kredyt hipoteczny.

Edytowane przez Arturo1972

Tak to wygląda u deweloperów których mam w portfelu/ Raczej sprzedaż ciągle w natarciu. Ciekawy jestem komu potem będa wynajmować lub sprzedwać Ci co kupili? Sprzedaż pierwotna duża a dziadków ubywa czyli rośnie liczba wolnych starych mieszkań.

Chociaż z drugiej strony fundusze podobno skupują mieszkania.

Nadzieją jest wojna na Ukrainie.

"W II kwartale 2021 roku Grupa Kapitałowa Dom Development S.A. sprzedała 1 032 lokale (o 26% więcej niż w II kw. 2020 r.).

Łącznie, w I półroczu 2021 roku, Grupa sprzedała 2 116 lokali, tj. o 30% więcej niż rok wcześniej.

W I półroczu 2021 roku Grupa przekazała 1 922 lokale, w tym 556 lokali w II kwartale.

Szczegółową informację wraz z komentarzem Zarządu Dom Development S.A. na temat sytuacji rynkowej znajdą Państwo w załączonym pliku."

"W 2021 roku Grupa Kapitałowa Dom Development S.A. sprzedała 4 066 lokali netto (+8% r/r), w tym: 2 165 w Warszawie, 1 263 w Trójmieście, 519 we Wrocławiu i 119 w Krakowie. Sprzedaż Grupy w IV kwartale wyniosła 1 094 lokale (+28% kw./kw.).

W minionym roku, Grupa przekazała 3 332 lokale, w tym 811 lokali w IV kwartale.

Szczegółową informację o wynikach Grupy wraz z komentarzem Zarządu Dom Development S.A. na temat sytuacji rynkowej znajdą Państwo w załączonym pliku."

https://inwestor.domd.pl/pl/wydarzenia-korporacyjne?open-content-wstepna-informacja-o-sprzedazy-i-przekazaniach-w-2021-roku

"Zarząd spółki Archicom S.A. przekazuje kwartalną informację o liczbie mieszkań sprzedanych i przekazanych klientom przez Grupę Archicom w 4Q 2021 r.

Zawarte notarialne umowy deweloperskie i przedwstępne sprzedaży mieszkań:

• 227 umów zawartych w czwartym kwartale 2021 r., w porównaniu do 194 umów zawartych w czwartym kwartale 2020 r.;

• 1275 umów zawartych w 2021 r., w porównaniu do 971 umów zawartych w 2020 r.

Liczba umów notarialnych przeniesienia własności i sprzedaży lokali:

• 721 lokali przekazanych w czwartym kwartale 2021 r., w porównaniu do 560 lokali przekazanych w czwartym kwartale 2020 r.;

• 1266 lokali przekazanych w 2021 r., w porównaniu do 1349 lokali przekazanych w 2020 r."

https://www.archicom.pl/dla-inwestora/raporty/