borek99 12.01.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Witam W trzech miejscach w narożnikach pojawiła się pleśń. Używam od jakiegoś czasu TECLIME TDH 12 i co noc mam zbiornik wody. Natomiast na elewacji pojawił się zielony nalot (na trzy domy, nalot jest tylko u mnie). Mam takie pytanie, w domu zamieszaliśmy w czerwcu 2020. Oddany był już w maju 2019. Czy deweloper zaniedbał coś i mogę go wezwać o pomoc w naprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.01.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Zaniedbał coś deweloper lub projektant. Zbyt mała ilość styropianu lub warstwy przegrody zewnętrznej są niewłaściwie dobrane - następuje kondensacja pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2021 Jak działa wentylacja? jakie i ile jest nawiewników?Przy WG zrób "obrzęd gromniczny".Jak jest ocieplony dom i jak dokładnie obrobione łączenia izolacji ścian i dachu/stropu? Glony to prawdopodobnie efekt tandetnego tynku. Zmycie tego i pomalowanie odpowiednią farbą powinno ten problem rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 15.01.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Glony to prawdopodobnie efekt tandetnego tynku. Zmycie tego i pomalowanie odpowiednią farbą powinno ten problem rozwiązać. Problem tkwi jednak chyba trochę głebiej, bo uwidacznia się najbardziej tylko na określonej partii ściany (prostokąt po lewej i trójkąt jak mniemam w strefie strychu). Lepszy tynk czy dobra farba dałyby tylko tyle, że glony zakwitłyby po dajmy na to 6 latach a nie po roku. Podstawa to, tak jak mówisz, "obrzęd gromniczy". Opis wentylacji tej chałupy mógłby pomóc. Ciekawym też co to jest za pomieszczenie i czy grzyb wyszedł w 3 narożnikach tego samego pomieszczenia czy w różnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 15.01.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Wychodzą "oszczędności" na materiale i fuszerka w wykonaniu. Dodatkowo ogólne zawilgocenie, które po rozpoczęciu grzania objawia się wykwitem grzybów (ciepło i wilgotno jak jesienną w lesie). Jeżeli to tylko wilgoć z budowy to przez intensywne grzanie i wietrzenie można usunąć (ewentualnie wynająć maszynę do osuszania) + środek grzybobójczy.Gorzej jak są to błędy w izolacji, wentylacji i ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.02.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Jaka grubość izolacji na ścianach i dachu ? Jak wygląda sprawa z wentylacją . Kaizen dobrze podpowiada. Co do glonów również uważam że efekt słabej jakości tynku. ale z tym sobie poradzisz prędzej niż z tym grzybem w domu. Sprawdziłbym też wszystkie obróbki. Ewentualnie jak masz dostep do przepatrz kamerą termowizyjna to pokaze ewentualnie nieciągłości izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts