Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie posadzki nad garażem nie ogrzewanym

Adrian1990

Recommended Posts

Witam jestem w trakcie prac remontowych skułem już stare płytki oraz wylewkę, został czysty strop żerański na który wyleje warstwę betonu aby wyrównać posadzkę. Następnie chciałbym ocieplić posadzkę styropianem ekstrudowanym inaczej styrodurem xps ok 5 cm grubszy za mocno obniżył by mi pomieszczenie dla tego taka grubość, na to chciałbym położyć płyty OSB i na to panele. Chciałbym zrobić to na dobrych materiałach i w jakiejś dobrej technologii. I wreszcie moje pytania :

1) Czy pod styropian wystarczy zwykła folia budowlana czy jakaś specjalna

2) Jaki xps polecacie z dobrą lambdą 0,032-33-34

nw czy można dodawać linki więc czy taki z castoromy jest dobry : FINNFOAM Polistyren XPS czy lepiej zastosować: BASF Styrodur 3000 CS

lub synthos xps 30 a może macie swoje typy ?

3) I czy ma xps moge bezpośrednio układać płyty OSB czy musze robić legary ? tak wgl. to wolał bym uniknąć tych legarów aby lepiej do cieplic a i tak warstwa jest cienka wiecie w miejscu legara docieplenie będzie mniejsze

Proszę o pomóc i pozdrawiam serdecznie

Pod tym piętrem gdzie robię remont jest garaż który nie jest ogrzewany i strasznie ciągnie od niego i jest zimno i wgl tez na audycie energetycznym wyszło że duże straty ciepła są i trzeba dać izolacje termiczną na stropie oddzielającym garaż i remontowane piętro. I po prostu zależy mi aby dobrze to zrobić ;)

1) Czy pod styropian wystarczy zwykła folia budowlana czy jakaś specjalna

Powinna być paroszczelna. Sklejana na zakładach taśmą aluminiową. Poniżej jest garaż, mogą pojawić się spaliny, itp. więc dobrze ograniczyć przenikanie gazów.

Ocieplenie jak inni mówią, od strony garażu.

Na początku chciałbym wszystkim podziękować za pomoc myślałem na początku żeby ocieplić od strony garażu ale jest jeden problem i tak już niska wysokość garażu kiedyś były jakieś przepisy odnoście wysokości żeby nie zaliczać powierzchni garażu do domu czy coś../. i budowało się niskie garaże nie pamiętam jak to dokładnie było i dlatego jak bym dał od dołu 5 cm to była by katastrofa