Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kuchnia musi być przy wejściu?

Recommended Posts

Część wszystkim.

Chciałbym was prosić o opinie jak w temacie co sądzicie?

Mam działkę która ma układ wschód zachód o wymiarach 20 szer x 39 dł. m. Front jest od zachodu. Zdecydowana większość projektów kuchnie ma zlokalizowaną w okolicy wejścia ale czy zawsze tak musi być? W moim przypadku wyjście na taras wypada od wschodu. Więc gdyby kuchnie usytuować przy wejściu korzystanie z tarasu będzie upierdliwe. Wolałbym mieć kuchnie przy wyjściu na taras zeby moc z niego wygodniej korzystać. Czy poza koniecznością przeniesienia kilku metrów więcej zakupów są jeszcze jakieś minusy takiego układu?

W załączniku mój projekt, a w zasadzie bardziej koncepcja rozkładu pomieszczeń (jest to koncepcja domu parterowego). Wszelkie opinie nie tylko odnośnie położenia kuchni mile widziane.

3d1bde83d10c3.png.html

https://zapodaj.net/3d1bde83d10c3.png.html

pion forum.jpg

Najlepsze położenie kuchni to takie dzięki któremu najłatwiej jest wnieść zakupy, u mnie w projekcie jest nawet specjalne wejście tylko do kuchni z wiatrołapu.

Ale widziałem już opcje z garażu, z zewnątrz, zasadą chyba jest taką aby była to "droga" jak najkrótsza i najmniej problemowa.

Najlepsze położenie kuchni to takie dzięki któremu najłatwiej jest wnieść zakupy, u mnie w projekcie jest nawet specjalne wejście tylko do kuchni z wiatrołapu.

Ale widziałem już opcje z garażu, z zewnątrz, zasadą chyba jest taką aby była to "droga" jak najkrótsza i najmniej problemowa.

U mnie w projekcie jest wejście do kuchni przez salon. Ale prosto z korytarza jest w projekcie okienko podawcze do spiżarni przylegającej do kuchni.

W tej koncepcji widzę problem nie tyle w odległości do kuchni co w tym, że w tym ciągu komunikacyjnym jest sporo przeszkadzajek, trzeba trochę lawirować między meblami, kominkiem, krzesłami w jadalni... gdyby było szerzej...

Czy wejście do domu musi być koniecznie od frontu? Może z boku, to by dało zupełnie inne możliwości.

• 1 month później...

Nie róbcie jaj, niedługo drzwi do kuchni będą musiałby być z zewnątrz, do salonu i jeszcze na taras o spiżarce nie wspominając.

To trochę jak pytanie czy kuchnię łączyć z salonem czy oddzielić.

Musicie zastanowić się którędy będziecie najwiecej chodzić.

A kuchnia jest bardzo fajna, choć zawsze znajdzie się jakaś niedogodność, np daleko z zakupami, gdzie jakaś spiżarka.