Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierunek układania paneli

przemty

Recommended Posts

• 2 weeks później...
A na pozostałych podłogach co masz? Płytki panelowe? Ja ogólnie zajmuje się zawodowo panelami podłogowym i zawsze biorę pod uwagę pozostała część podłogi tak żeby wszystkie podłogi patrzyły w jednym kierunku. Według mnie podłogi w takim układzie prezentują się najlepiej. Zasada że do światła nie zawsze ma zastosowanie.

Mam mały problem z kierunkiem ułożenia paneli na powierzchni zaznaczonej na czerwono - cała będzie wyłożona panelami.

Wszystkie "szkoły" mówią aby układać je w stronę okna. Tylko, że u mnie w salonie są dwa okna.

I dlatego pytanie: układać tak jak strzałki niebieskie czy zielone?

[ATTACH=CONFIG]452142[/ATTACH]

w takim przypadku układasz prostopadle do okna balkonowego, ciekawe też jest ułożenie ukośne

Mam mały problem z kierunkiem ułożenia paneli na powierzchni zaznaczonej na czerwono - cała będzie wyłożona panelami.

Wszystkie "szkoły" mówią aby układać je w stronę okna. Tylko, że u mnie w salonie są dwa okna.

I dlatego pytanie: układać tak jak strzałki niebieskie czy zielone?

[ATTACH=CONFIG]452142[/ATTACH]

Ze względu na korytarz korzystniej estetycznie będzie wzdłuż korytarz czyli niebieskie strzałki.

• Like 1

Ze względu na korytarz korzystniej estetycznie będzie wzdłuż korytarz czyli niebieskie strzałki.

W zasadzie tak ale jest jeden parametr w panelach pomijany a ważny w eksploatacji mianowicie max długość bez dylatacji np 5m i wtedy jeżeli jest to przekroczone to może się pojawić szpara , można wtedy to oszukać kładąc ze skosu , Ja tak nie zrobiłem i żałuję

Ja też bym tak je układał, zresztą u mnie mam prawie taki sam układ salon i hol i układałem wzdłuż.

Najważniejsze jest to aby zostawić dylatacje wokół ścian około 1,5 cm, taką szparę przykryje listwa więc nie ma problemu z wybrzuszaniem się paneli.