Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Monitoring na czas budowy ... ale przyszłościowy

Recommended Posts

Witam,

planuje zakupić jakiś zestaw kamer aby monitorować plac budowy.

Wybrałem dwa zestawy:

1. https://www.eltrox.pl/zestaw-monitoringu-z942.html

2. https://ivel.pl/p13807,zestaw-po-skretce-do-monitoringu-hikvision-hiwatch-turbo-hd-ahd-cvi-hwd-5104m-4-x-hwt-b120-1tb.html

Nie chcę na początku kupować jakiś drogich urządzeń itp, bo w czasie budowy mogą się zniszczyć, ale z kolei chcę kupić coś takiego co ewentualnie będzie można wykorzystać w przyszłości (już po zakończeniu budowy)

Po budowie rejestrator raczej będzie do wymiany w obydwu przypadkach - bo będę potrzebował większą ilość kamer, wiec skupmy się może na kamerach - które według was będą lepsze, bardziej "uniwersalne" - bo nie wiem jaki w przyszłości będzie rejestrator?

Dodatkowe pytanie: czy duża jest różnica między 1MPx a 2MPx?

Teren monitoringu w nocy w ogóle nie oświetlony, kamery w odległości ok 10 metrów od monitorowanego budynku.

A może coś jeszcze innego polecicie?

Dziękuje

Moim zdaniem, jak ma być bardziej przyszłościowo to lepiej pomyśleć o systemie na skrętce i zasilaniu tego po skrętce. Jakość obrazu trzeba dobrać do zasobności portfela ;) bo niestety jedno z drugim zazwyczaj idzie w parze. Pytanie czy faktycznie ta jakość obrazu ma takie znaczenie. Np. ktoś zarzuaca, że przy takiej to a takiej kamerze nie widać twarzy.. tylko jaki złodziej nie zasłania twarzy w czasie "roboty"?

Ja polecam stosuję kamery zewnętrzne i wewnętrzne ezviz. Spory wybór modeli, od budżetowych do wypasionych, mają różne opcje zasilania i transmisji (sygnał + zasilanie po skrętce, sygnał po skrętce + zasilanie zasilaczem, zasilanie zasilaczem + sygnał po wifi).

WiFi łatwo zakłucić więc traktować to raczej doraźnie. Z drugiej strony jak tracimy sygnał to dostajemy powiadomienie na tel. że coś się dzieje.

Ja swój plac budowy ubezpieczyłem . Od pożaru , wandalizmu , kradzieży . Składka roczna to kilkaset zł . Również myślałem o monitoringu , ale nie gwarantuje on odzyskania pieniędzy .

Daj namiary na ubezpieczyciela, co ubezpieczy materiały i narzędzia na placu budowy przed kradzieżą (te, co nie są wewnątrz budynku w SSZ minimum). I to jeszcze za kilka stówek rocznie.

Ja takiego nie znalazłem.

A monitoring tez pozwala np. zweryfikować czas dojazdu ekipy firmy ochroniarskiej, kto podrzucił śmieci czy kto zrył drogę.

Zdalne obserwowanie postępów prac to ucieleśnienie powiedzenia "pańskie oko konia tuczy".

Polisę wykupiłem w PZU ponieważ tam mam ubezpieczone samochody . Było to trzy tygodnie temu . Inne firmy pewnie też mają podobną ofertę . Ubezpieczyłem swoją budowę , ponieważ przed dwoma laty straciłem narzędzia w wyniku włamania do budowanego właśnie domu . Teren był ogrodzony i mieszkał w domu obok wujek inwestora . Miejsce akcji - Wawer , gęsta zabudowa . Policja prowadziła swoje czynności , ale nic nie odzyskałem . Inwestorom nic nie ukradziono . I tu właśnie jest przewaga polisy nad monitoringiem .Nie twierdzę , że ubezpieczenie pokryje straty w całości , ale nie zostawi mnie z niczym . Złodzieje wiedzą o kamerach i dlatego zakładają kaptury .

• 1 month później...
Wszystkie systemy łatwo odciąć, zagłuszyć można każdy system, tel. komórkowej, gps, wi-fi, odciąć kabel od skrzynki telefoni stacjonarnej.

więc ?

Żeby odciąć kabel, trzeba do niego podejść - już jesteś na kamerze a fotka/filmik wrzucona w chmurę. Więc nawet kradzież czy zniszczenie rejestratora nie pomoże. LTE nie tak łatwo odciąć z odległości, na jaką sięgają kamery.

WiFi od kamerki można odciąć łatwo, tanim urządzeniem powszechnie dostępnym i ze sporej odległości. Do kamerki i tak potrzebujesz pociągnąć zasilanie - więc czemu nie zrobić tego razem z danymi przez POE?

Żeby odciąć kabel, trzeba do niego podejść - już jesteś na kamerze a fotka/filmik wrzucona w chmurę. Więc nawet kradzież czy zniszczenie rejestratora nie pomoże. LTE nie tak łatwo odciąć z odległości, na jaką sięgają kamery.

No ale co nam ze zdjęć czy filmów, kiedy mamy na nich zamaskowanych ludzików...co teraz jest w pełni legalne a nawet wymagane? Dziś to raczej jakaś pułapka rodem z "Rambo" albo konkretny pieseł ;)

No ale co nam ze zdjęć czy filmów, kiedy mamy na nich zamaskowanych ludzików...co teraz jest w pełni legalne a nawet wymagane? Dziś to raczej jakaś pułapka rodem z "Rambo" albo konkretny pieseł ;)

A no to, że widzisz, że to nie awaria kamery czy sieci i wzywasz patrol. Jak obraz po prostu znika gdy nic się nie dzieje to pewnie zignorujesz.

Owszem, alarm istotny - ale nie wszystko mam chronione alarmem (tylko wnętrze domu). Do tego kamery pozwolą podjąć działania wcześniej.

Naprawdę wierzycie że 99 % złodziei na budowach zabezpiecza się przed włamem i jumaniem blokując sieci . Na sprzedaży jammera zarobiłby więcej niż na samej standardowej kradzieży. No chbya że na budowę kupujecie własny sprzęt ciężki to owszem tak robią.

A dla dokumentacji włamania starcza kamerki "szpiegowskie" zasilane powerbankami w krzakach stertach etc. koszt kilkaset zł.

Można podrzucić cudny gadżet z wbudowanym lokalizatorem. To nawet leniwa policja połakomi się na łatwy sukces

Naprawdę wierzycie że 99 % złodziei na budowach zabezpiecza się przed włamem i jumaniem blokując sieci .

A niech nawet 10% - tych sprytniejszych, co i alarm obejdą. To ma być uzasadnienie ułatwiania im pracy montując kamery na WiFi?

A dla dokumentacji włamania starcza kamerki "szpiegowskie" zasilane powerbankami w krzakach stertach etc. koszt kilkaset zł.

Nie chodzi o dokumentację, a szybką reakcję jak coś się dzieje. W tym o sprawdzenie, co ostatniego zarejestrowała kamerka - czy spray, czy kij przestawiający ją w niebo, czy coś podobnego, i warto wezwać patrol, czy nic istotnego.

Można podrzucić cudny gadżet z wbudowanym lokalizatorem. To nawet leniwa policja połakomi się na łatwy sukces

Działa na kabelku? Czy też łatwo zagłuszyć?

Nie, są rozmaite produkty na własnym zasilaniu uruchamiane przez sensor g jak w autoalarmie i daje sygnał co jakiś czas lub po określonym czasie . Kaizen ceny jammerów są na tyle wysokie że wykluczają jakieś nie 90 ale 99% jumaczy budowlanych łasych na materiały czy tylko po to aby postawić klocka pośrodku budowanego domu

Kaizen ceny jammerów są na tyle wysokie że wykluczają jakieś nie 90 ale 99% jumaczy budowlanych łasych na materiały czy tylko po to aby postawić klocka pośrodku budowanego domu

Poniżej stówki na ali do wyboru do koloru.

Jakie "własne" zasilanie przetrwa w mrozy -15 i niżej? I ile minut przetrwa?

Poza tym temat jest o monitoringu - ma być dobrze, to musi być na kabelku. Będziesz biegał z akumulatorkami do kamer WiFi co kilka dni? Bo jak pociągniesz kablem zasilanie, to czemu nie POE od razu (co NVR ma zazwyczaj w standardzie) - i załatwione też przesyłanie obrazu.

Edytowane przez Kaizen