Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa piwnicy z lanego betonu

Waldekkow

Recommended Posts

Ale co szukasz tak konkretnie ?

Chciałbym wymienić info na temat budowy tak wysokich szalunków. Prace będą wykonane systemem gospodarczym i chciałbym poznać doświadczenia innych osób, aby nie popełnić błędów przy budowie. Myślałem o szalunkach z płyt wiórowych 120cm x 240cm postawionych na pion. pozdr Waldek

Szalowanie takich ścian płytami to chyba nie będzie zbyt ekonomiczne rozwiązanie. Iloś płyt + ilość drewna czy stali do stężenia tych szalunków to spory wydatek. Szukaj np drobnowymiarowych płyt szalunkowych do pożyczenia -jakiegoś systemowego rozwiązania.

Chciałbym wymienić info na temat budowy tak wysokich szalunków. Prace będą wykonane systemem gospodarczym i chciałbym poznać doświadczenia innych osób, aby nie popełnić błędów przy budowie. Myślałem o szalunkach z płyt wiórowych 120cm x 240cm postawionych na pion. pozdr Waldek

Ja mam piwnicę wysokości 240 cm. Budowana z betonowych pustaków szalunkowych. Do środka wkładane druty zbrojeniowe i zalane betonem.

Witam, planuję na wiosnę 2021 ruszyć z budową piwnicy. Mam bardzo mało czasu na budowę a będę ją robił sam to postanowiłem zrobić ją z lanego betonu aby przyśpieszyć pracę. Mam tylko 2 tygodnie urlopu i planuję zrobić szalunki do piwnicy o wymiarach 4mx17m i wysokości min 2,4( projektant ma mi dać odpowiedź czy mogę ją pogłębić do 2,6m). Rozważam budowę z pustaków szalunkowych ale z płyt wydaje mi się bardziej ekonomicznie, ponieważ użyję ich ponownie przy wylewaniu stropu nad piwnicą a potem na podłogę na strychu. Zobaczę czy można u mnie w Jeleniej Górze lub okolicach wynająć szalunki. Pozdrawiam Waldek