Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wspólny zbiornik na wodę deszczową - szeregówki

LukdolnySl

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

decydujemy się na zakup domu szeregowego (jednego ze środkowych).

Jest tylko jeden zbiornik na wodę deszczową 20 m3 wkopany w działce domu skrajnego. Będzie dostęp z zewnątrz.

Woda do niego spływa z powierzchni dachu wszystkich szeregówek - 500 m2.

Nie zależy mi na dostępie do tej wody w celu podlewania tylko na tym żebym się nie martwił ulewami.

Formalności jakoś załatwimy - wpiszemy do aktu służebności.

Nie jestem w stanie przewidzieć jak w praktyce to będzie wyglądało korzystanie. Jak często będzie trzeba taki zbiornik opróżniać / wywozić?

Jak zabezpieczyć, że będzie dobrze zarządzany?

Macie jakieś doświadczenia? Rozwiązania?

Drodzy forumowicze,

decydujemy się na zakup domu szeregowego (jednego ze środkowych).

Jest tylko jeden zbiornik na wodę deszczową 20 m3 wkopany w działce domu skrajnego. Będzie dostęp z zewnątrz.

Nie zależy mi na dostępie do tej wody w celu podlewania tylko na tym żebym się nie martwił ulewami.

Formalności jakoś załatwimy - wpiszemy do aktu służebności.

Nie jestem w stanie przewidzieć jak w praktyce to będzie wyglądało korzystanie. Jak często będzie trzeba taki zbiornik opróżniać / wywozić?

Jak zabezpieczyć, że będzie dobrze zarządzany?

Macie jakieś doświadczenia? Rozwiązania?

Mój zbiornik 10 m³ z dachu o powierzchni 1 ar zapełnia się w czasie jednego deszczu. Jak były susze to nie byłem w stanie go opróżnić. Więc, wydaje mi się że Twój zbiornik jest stanowczo za mały, co oznacza, że w praktyce zawsze będzie pełny. Zrobić jakiś przelew z niego, podpiąć instalację do spłukiwania toalet.

1cm opadów, to 5m6 wody z takiego dachu (nie wiem, czy słusznie zakładam, że 500m to nie powierzchnia dachu, bo byłoby dziwnie mało - tylko powierzchnia rzutu, co dalej dużo nie jest). Tak sobie popatrzyłem na zeszłoroczne opady w najbliższej mnie stacji meteo - 30 sierpnia w ciągu doby spadło 43,87mm - czyli prawie 22m3. JEDNEGO DNIA. A co jak deszcze padają kilka dni? I co z tą wodą potem się dzieje? Jak szybko będzie rozsączana czy gdzie będzie się przelewać?