LukdolnySl 25.01.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Drodzy forumowicze,decydujemy się na zakup domu szeregowego (jednego ze środkowych). Jest tylko jeden zbiornik na wodę deszczową 20 m3 wkopany w działce domu skrajnego. Będzie dostęp z zewnątrz.Woda do niego spływa z powierzchni dachu wszystkich szeregówek - 500 m2.Nie zależy mi na dostępie do tej wody w celu podlewania tylko na tym żebym się nie martwił ulewami. Formalności jakoś załatwimy - wpiszemy do aktu służebności. Nie jestem w stanie przewidzieć jak w praktyce to będzie wyglądało korzystanie. Jak często będzie trzeba taki zbiornik opróżniać / wywozić?Jak zabezpieczyć, że będzie dobrze zarządzany? Macie jakieś doświadczenia? Rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.01.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Drodzy forumowicze, decydujemy się na zakup domu szeregowego (jednego ze środkowych). Jest tylko jeden zbiornik na wodę deszczową 20 m3 wkopany w działce domu skrajnego. Będzie dostęp z zewnątrz. Woda do niego spływa z powierzchni dachu wszystkich szeregówek - 500 m2. Nie zależy mi na dostępie do tej wody w celu podlewania tylko na tym żebym się nie martwił ulewami. Formalności jakoś załatwimy - wpiszemy do aktu służebności. Nie jestem w stanie przewidzieć jak w praktyce to będzie wyglądało korzystanie. Jak często będzie trzeba taki zbiornik opróżniać / wywozić? Jak zabezpieczyć, że będzie dobrze zarządzany? Macie jakieś doświadczenia? Rozwiązania? Mój zbiornik 10 m³ z dachu o powierzchni 1 ar zapełnia się w czasie jednego deszczu. Jak były susze to nie byłem w stanie go opróżnić. Więc, wydaje mi się że Twój zbiornik jest stanowczo za mały, co oznacza, że w praktyce zawsze będzie pełny. Zrobić jakiś przelew z niego, podpiąć instalację do spłukiwania toalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2021 Woda do niego spływa z powierzchni dachu wszystkich szeregówek - 500 m2. Nie zależy mi na dostępie do tej wody w celu podlewania tylko na tym żebym się nie martwił ulewami. 1cm opadów, to 5m6 wody z takiego dachu (nie wiem, czy słusznie zakładam, że 500m to nie powierzchnia dachu, bo byłoby dziwnie mało - tylko powierzchnia rzutu, co dalej dużo nie jest). Tak sobie popatrzyłem na zeszłoroczne opady w najbliższej mnie stacji meteo - 30 sierpnia w ciągu doby spadło 43,87mm - czyli prawie 22m3. JEDNEGO DNIA. A co jak deszcze padają kilka dni? I co z tą wodą potem się dzieje? Jak szybko będzie rozsączana czy gdzie będzie się przelewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts