eMdzeJ 30.01.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie wyjaśniono kwestii opróżnienia całej instalacji. A żeby było "śmiesznie" to w wersji "Wymiennik zlokalizowany w górnej części urządzenia." wprawdzie PC przeżyje ale rurki idące do domu rozsadzi To ma na celu zabezpieczenie urządzenia. Nie ma zabezpieczać przed wszelkim złem chcesz mieć bezpiecznie nalej roztwór glikolu. Można kombinować z jakimiś zaworami przebiciowymi ale nie wiem czy one zapewnią wymagane przepływy. Zakładam minimum inteligencji przy instalacji. Jak wiesz, że chcesz coś takiego mieć to tak prowadzisz rury żeby nie mieć przypadku z iksem Wg mnie to nigdy nie będzie pełny automat ale ma Cie zabezpieczyć przed wydaniem nastu tysięcy po zimie bez prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Zabezpieczenia za licznikowe na pompę to max 25 A, Moc grzałki możliwa do zastosowania to ; P = 230 * I * cosø - dla 1-fazy, P = 230 * 25 * 0,93 = 5,35 kW Powyżej wywali bezpiecznik Ale o co Ci chodzi? Miałem mieć montowaną Althermę 8 kW - ona sama dla siebie wymaga bezpiecznika 25A, to na dom dałem 32A. Ostatecznie mam Althermę 6 kW na bezpieczniku 20A i dom przed licznikiem na bezpieczniku 32A. Za pozwoleniem i z umową z Tauronem. A grzałka u mnie jest 3-fazowa 3+3+3 kW i podpięta na osobnym bezpieczniku niż PC. Coś jest źle Twoim zdaniem? Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 To ma na celu zabezpieczenie urządzenia. Nie ma zabezpieczać przed wszelkim złem Jasne. Ważne, że PC przeżyje. Wprawdzie nie będę mógł ogrzewać domu do czasu jak hydraulik nie naprawi instalacji. Być może zaleje mi też dom jak rurka pęknie w najmniej odpowiednim miejscu. No ale "cudowny zawór" zadziałał Monobloki to nie jest produkt na nasz klimat. Ale oczywiście CCC więc je u nas sprzedają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jasne. Ważne, że PC przeżyje. Wprawdzie nie będę mógł ogrzewać domu do czasu jak hydraulik nie naprawi instalacji. Być może zaleje mi też dom jak rurka pęknie w najmniej odpowiednim miejscu. No ale "cudowny zawór" zadziałał Monobloki to nie jest produkt na nasz klimat. Ale oczywiście CCC więc je u nas sprzedają... Panasonic, Haier sugerują wręcz zalanie roztworem glikolu a nie użycie takiego zaworu. I jest to tańsze rozwiązanie bo te zawory tanie nie są. Mono założysz sam, splita nie. Jest wolność wyboru i każda z tych opcji ma swoje wady i zalety. Tak, split też ma swoje wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 A tak w ogóle to jak już ktoś chce robić samoróbkę to chyba gruntówka daje tutaj większe pole do popisu. I zapewne potencjalna niezawodność będzie znacznie większa. Dolne źródło to tylko koszt rury i pracy własnych mięśni. Można PC złożyć samemu lub kupić tanio używkę z ogłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Jasne. Ważne, że PC przeżyje. Wprawdzie nie będę mógł ogrzewać domu do czasu jak hydraulik nie naprawi instalacji. Być może zaleje mi też dom jak rurka pęknie w najmniej odpowiednim miejscu. No ale "cudowny zawór" zadziałał Monobloki to nie jest produkt na nasz klimat. Ale oczywiście CCC więc je u nas sprzedają... Monoblok z temp pracy do -7st nie jest do naszego klimatu... Zabezpieczenie to rzecz wyboru-ja u kuzynki zaproponowałem 30l glikolu +wymiennik+obiegówka.Wszystko działa.Traci trochę na sprawności ,ale to nie jest jakiś KOSMOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Największa wada splita - servis 350 - 450 zł / rok. I uprawnienia F-gaz by cokolwiek przy niej robić. No i w jakimś stopniu szkodliwe te gazy. Ale i tak wybrałem splita, bo dotacja pokrywa 60% kosztów. Akurat się łapałem po 2019r. na podwyższone dofinansowanie Jakbym zmieniał o rok później, to już tylko 45% dotacji bym dostał. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Panasonic, Haier sugerują wręcz zalanie roztworem glikolu a nie użycie takiego zaworu. Tu pojawia się problem chemicznej aktywności glikolu, przystosowania ewentualnych dodatkowy pomp obiegowych, itp. Do tego glikol ma większą gęstość niż woda co zwiększa opory w instalacji. Coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 30.01.2021 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 A tak w ogóle to jak już ktoś chce robić samoróbkę to chyba gruntówka daje tutaj większe pole do popisu. I zapewne potencjalna niezawodność będzie znacznie większa. Dolne źródło to tylko koszt rury i pracy własnych mięśni. Można PC złożyć samemu lub kupić tanio używkę z ogłoszenia. Ano, ja się będę pozbywał latem Zirius M2-5, komplet (bez rurek ogrodowych) ze zbiornikiem 500l, bezpośrednie parowanie ale nie podpada pod f-gazy (niecałe 2kg czynnika). Pewne to wystawie na olx za grosze jakieś. Czemu? Brak gwarancji i serwisant ze 300km ode mnie. Pompa ma 13 lat. Raczej zastąpię ją powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Największa wada splita - servis 350 - 450 zł / rok. Jestem na etapie kolejnej budowy gdzie będzie PC i widzę, że nie każdy producent wymaga przeglądów. Zwłaszcza, że właściwie nic one nie wnoszą bo ich zakres nigdy nie obejmuje odpompowania czynnika i zważenia co byłoby jedynym sensownym "przeglądem" PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 W przypadku Daikina muszę sprawdzić (co tam kiedyś czytałem) - czy wymaga, czy tylko zaleca przegląd raz w roku.Bieżący serwis w zasadzie polega na przepłukaniu filtra magnetycznego i wizualnym sprawdzeniu czy nie widać przecieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bieżący serwis w zasadzie polega na przepłukaniu filtra magnetycznego i wizualnym sprawdzeniu czy nie widać przecieków. No to trzeba do tego paru lat szkolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 30.01.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Ano, ja się będę pozbywał latem Zirius M2-5, komplet (bez rurek ogrodowych) ze zbiornikiem 500l, bezpośrednie parowanie ale nie podpada pod f-gazy (niecałe 2kg czynnika). Pewne to wystawie na olx za grosze jakieś. Czemu? Brak gwarancji i serwisant ze 300km ode mnie. Pompa ma 13 lat. Raczej zastąpię ją powietrzną. Ale co? Przestała działać? Psuje się? W dodatku czytam: 5 lat gwarancji Nie wymaga przeglądów i serwisowania! Edytowane 30 Stycznia 2021 przez chcialbympompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.01.2021 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 to są zawory temperaturowe. Spada w okolice 3 stopni na plusie to się otwiera. Zakłada się zaraz za pompą a przed wejściem do budynku. Byłem raz na szkoleniu pewnej firmy i tam zalecali zalewac wodą bez żadnych zabezpieczeń tylko zamontować zawory spustowe kurde kto będzie spuszczal tą wodę napelnial i odpowietrzal jak nie ma wielkiego bufora to najlepsze rozwiązanie mieszanka glikolu do minus 6stopni nawet jak będzie więcej to zrobi się kasza a nie rozsadzi wymiennika Koszty glikolu ostatnio wyszedł ok 500zł ale mam święty spokój Nawet panasonic uzna gwarancję jesli bedzie taka mieszanka A mimo to rozsadzi wymiennik przynajmniej tak twierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.01.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Tu pojawia się problem chemicznej aktywności glikolu, przystosowania ewentualnych dodatkowy pomp obiegowych, itp. Do tego glikol ma większą gęstość niż woda co zwiększa opory w instalacji. Coś za coś. 2000MB rura pert fi 18 wszędzie co 10cm jedna pompka na całość dałem 80 -tke bo się bałem że będzie problem na tej mieszance a tu się okazało że pompa musi być na min przepływy ok 1,5l.min bo więcej nie potrzeba delta 5stopni Pompa wilo na tym minimalnym ustawieniu pobiera 20w .więc tu nie o opory chodzi tylko bardziej o ciepło właściwe dlatego zalecają do minus 6 Edytowane 30 Stycznia 2021 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 ... A jak zapobiegać opróżnieniu całej instalacji? Zawory zwrotne się nie sprawdzą bo zablokują cały obieg! Bardzo prosto, ja zawsze daje dodatkową pompę obiegową eletroniczną np Wilo Yonos Pico ustawiam na ok 10W poboru mocy, regulator temperatury i przetwornice z akumulatorem. Ustawiam na 5 oC załaczenie tej pompy i jest pompwane ciepło z domu zapobiegajace zamarzaniu wymiennika. Oczywiscie pompa nie bedzie pracowała tygodniami na przetwornicy, ale w przypadku katastrofalnego długiego zaniku napiecia i tak zawory upuszcza wode. Wtedy niestety trzeba uzupelnic. Na krótkie (do 2-4 dni) zaniki wystarczy. Koszt jakis jest ale przetwornicę mozna wykorzystac do innych celów, chociazby do oswietlenia, zasilacza sterylizatora, bo tez miałem takie przypadki. Co prawda Daikin nie wymaga tego dodatkowego zabezpieczenia bo wystarczą te zawory, ale uwazam ze warto zastosowac takie dodatkowe zabezpieczenie. Nie miałem nigdy z nim zadnych problemów, a inwestor tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.01.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bardzo prosto, ja zawsze daje dodatkową pompę obiegową eletroniczną np Wilo Yonos Pico ustawiam na ok 10W poboru mocy, regulator temperatury i przetwornice z akumulatorem. Ustawiam na 5 oC załaczenie tej pompy i jest pompwane ciepło z domu zapobiegajace zamarzaniu wymiennika. Oczywiscie pompa nie bedzie pracowała tygodniami na przetwornicy, ale w przypadku katastrofalnego długiego zaniku napiecia i tak zawory upuszcza wode. Wtedy niestety trzeba uzupelnic. Na krótkie (do 2-4 dni) zaniki wystarczy. Koszt jakis jest ale przetwornicę mozna wykorzystac do innych celów, chociazby do oswietlenia, zasilacza sterylizatora, bo tez miałem takie przypadki. Co prawda Daikin nie wymaga tego dodatkowego zabezpieczenia bo wystarczą te zawory, ale uwazam ze warto zastosowac takie dodatkowe zabezpieczenie. Nie miałem nigdy z nim zadnych problemów, a inwestor tez. Np.Bosch Compress 7000 ma już takie zabezpieczenie wbudowane Tz.nie dokonca bo trzeba tylko ups dokupić ale są styki gdzie podpinamy ups po zaniku prądu pompa jednostki wewnętrznej chodzi na minimalnych obrotach ale i tak nie skorzystałem z tego zabezpieczenia z resztą kto będzie kontrolował akumulator za parę lat wybrałem i tak mieszankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Chociaż przyznałeś się publicznie, że nie jesteś obiektywny. Ależ ja tego nie ukrywam Od dwóch lat jest program Czyste Powietrze do wymiany kopciucha poniżej 5 klasy, na źródło bez emisyjne gaz, prąd itp. Podstawowe dofinansowanie 40% kosztów PC do kosztów 30'000 zł (bojler i bufor są wliczane do kosztów PC) i do 15'000 zł kosztów przeróbek CO, a do PC o podwyższonej efektywności A++ dla wody +55*C - to 45% dotacji, a gdy dochód nie przekracza 1'400 zł na domownika - to 60% dofinansowania. Trzeba mieć imienny papier złomowania kotła i faktury na nowy sprzęt, używanego nie dotują. Tak więc nie trzeba na siłę pchać się w najtańsze PC, bo z dotacją można coś lepszego mieć. A gdy ktoś ma jeszcze mniej, to niech pyta o program Stop Smog w swojej gminie - można do chyba 80% dofinansowania otrzymać. Tylko ten program ma dużo ostrzejsze obwarowania - przez 5 lat co roku Cię urzędnik kontroluje, czy nie zdemontowałeś sprzętu co go dotowali. 30'000 zł x 40% = 12'000 zł otrzymujesz podstawowej dotacji do PC, 15'000 zł x 40% = 6'000 zł np. do nowych grzejników z termostatami, czy zamknięcia instalacji wcześniej otwartej. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.01.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Np.Bosch Compress 7000 ma już takie zabezpieczenie wbudowane Tz.nie dokonca bo trzeba tylko ups dokupić ale są styki gdzie podpinamy ups po zaniku prądu pompa jednostki wewnętrznej chodzi na minimalnych obrotach ale i tak nie skorzystałem z tego zabezpieczenia z resztą kto będzie kontrolował akumulator za parę lat wybrałem i tak mieszankę Jaki jest % sprzedawanych pomp Bosch Compress 7000 z ogolnej liczby sprzedanych monobloków? jak sie w niej ustawia temperaturę przy której pompa sie przełacza na ups, jezeli przy kazdym zaniku napiecia to bez sensu. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 30.01.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) U mnie od 3 lat nic nie ma. Wczeniej 5 tys max, ale warunek że dom oddany do użytku przed 2012r. Czyste powietrze to jest program rządowy, załatwiasz w Funduszu Ochrony Środowiska wojewódzkim. A Stop Smog wywodzi się z programu Czyste Powietrze ale to gmina jest odpowiedzialna za załatwienie reszty ponad to co przysługuje z Czystego Powietrza, ten wszedł w życie dopiero w połowie października 2020r. To jest w całej Polsce, popytaj lub poszukaj w necie - hasło Czyste Powietrze. Nie powiem Ci teraz jakie wymagania są co do starości budynku. Na pewno nie może to być nowy budynek w trakcie budowy. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts